Annons
Annons

Fler än var tionde tröstäter

Drygt 140 000 kvinnor och 40 000 män i Stockholms län tröstäter. Ätstörningen är vanligare än bulimi och anorexi och starkt kopplad till både fetma och psykisk ohälsa. Tröstätande män mår lika dåligt som tröstätande kvinnor men söker mer sällan hjälp. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Redaktionen

17 december, 2014
Fler än var tionde tröstäter
Dela inlägget

Drygt 140 000 kvinnor och 40 000 män i Stockholms län tröstäter. Ätstörningen är vanligare än bulimi och anorexi och starkt kopplad till fetma och psykisk ohälsa. Tröstätande män mår lika dåligt som tröstätande kvinnor men söker mer sällan hjälp. Det visar en ny studie från KI.

Fler än var tionde Stockholmare, 13 procent, tröstäter: var femte kvinna och var sjuttonde man i länet. Det visar en ny undersökning från Karolinska Institutet.
– Tröstätande tycks vara ett allvarligt problem som drabbar både kvinnor och män, säger Jennie Ahrén, forskare på KI och ut­redare vid centrum för epidemiologi och samhällshällsmedicin, SLL, till DN.

Lika vanligt i alla åldrar och samhällsgrupper
Tröstätning är lika vanligt bland yngre som äldre, och bland singlar och gifta.
– Man ska inte stirra sig blind på att det bara gäller tonårstjejer eller vissa grupper. Ätstörningar kan komma i vilka skepnader som helst. Det viktiga är att inte avfärda de här personerna, utan öka förståelsen för att det kan finnas psykisk ohälsa bakom beteendet.

Lider oftare av fetma och psykisk ohälsa
Studien visar att de drabbade tre gånger så ofta lider av av fetma jämfört med övriga befolkningen. Även psykisk ohälsa är vanligare hos denna grupp: nära tre gånger så vanligt hos tröst­ätande män och mer än dubbelt så vanligt hos tröstätande kvinnor som hos befolkningen i stort.

Vanligare än bulimi och anorexi
Det är forskare vid landstingets centrum för epidemiologi och samhällsmedicin som upptäckt att störda ätbeteenden, som till exempel tröstätande, kan vara vanligare än problem som anorexi och bulimi.
– Det handlar om många individer och troligen finns ännu fler än vi har lyckats fånga i studien. Det är störda ätbeteenden som kan få allvarliga konsekvenser, säger Jennie Ahrén.

Klart samband mellan tröstätande och självmordsförsök
Upp till 37 procent av de tröstätande männen visar tecken på depressiva symtom. Studien visar att tröstätande män mår lika dåligt som kvinnorna, berättar Jennie Ahrén. Män söker däremot inte hjälp för sitt ätstörda beteende i samma utsträckning som kvinnorna. Det finns även ett klart samband mellan tröstätning och självmordsförsök.

Ångest trolig anledning till tröstätande
Nu genomför forskarna uppföljande enkäter med några av de 44 500 invånare som har deltagit i landstingets folkhälsoenkäter mellan 2002 och 2010. Detta för att tydligare förstå kopplingen mellan tröstätande, övervikt och psykisk ohälsa.
Hypotesen är att depressiva symtom och ångest kan leda till tröst­ätande som i sin tur leder till övervikt och fetma, ett av våra största folkhälsoproblem.
– Mat kan beskrivas som deras stresshanteringsverktyg. Maten är deras tröst och den dövar känslor. Orsakerna kan till exempel vara ångest, oro eller ensamhet.
Enligt studien har de tröstätande dock inte några större problem med missbruk eller beroenden i övrigt, jämfört med normalstockholmaren.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons