Annons
Annons

Ny forskning: Ämne i kakao boostar huden inifrån

Att få i sig höghaltig kakao rik på flavoner kan ha en positiv påverkan på ansiktsrynkor och hudens elasticitet, visar en ny koreansk studie.

Redaktionen

22 december, 2015
Ny forskning: Ämne i kakao boostar huden inifrån
Dela inlägget

Att få i sig höghaltig kakao rik på flavoner kan ha en positiv påverkan på ansiktsrynkor och hudens elasticitet, visar en ny koreansk studie.

Det är forskare vid utförd vid Seoul National University i Korea som i en studie kommit fram till dessa, för många säkert glädjande, resultat.
Hemligheten verkar stavas flavanoler, som är en undergrupp till antixidantgruppen flavanoider.
Läs också: Ät mer choklad – få Nobelpris

Minskade antalet ojämnheter

62 koreanska kvinnor med synliga ansiktsrynkor, ingick i en 24 veckor lång, randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie. Kvinnorna, som var i åldern 43-86 år, var slumpmässigt valda till att ingå i antingen en placebogrupp eller en grupp som fick höghaltigt kakaotillskott.
Tjugofyra veckor med daglig konsumtion av 320 milligram höghaltiga kakaotillskott visade sig ge nio procent förbättrad hy i form av minskat antal ojämnheter, jämfört med 1,3 procent förbättring i placebogruppen. Effekten var tydlig både vid vecka 12 och 24 för kakaoätarna.
Studien har publicerats i Journal of Nutrition.

Läs också: Choklad minskar risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar

Ingen nyhet
Att det finns ämnen i kakao som skyddar huden mot för tidigt åldrande är egentligen ingen nyhet. Man känner redan till en hel del om detta. Bland annat vet man att även epikatekinerna i kakaobönans frön, genom sin starka antioxidativa förmåga, skyddar huden från att åldras. Rå kakao verkar dock vara att föredra, menar en del.

Läs också: Evigt ung med kakao

Skönhet inifrån
I en rapport från Global Industry Analysts, publicerad i februari, förutsåg man att så kallat nutricosmetiska marknaden kommer dra in över 63 miljarder svenska kronor innan 2020. Även om kategorin än så länge domineras av kollagenbaserade produkter finns det ett ökat intresse för kakao, och dess flavanoler, som det nya knepet att underhålla och förbättra hyns hälsa, skriver NutraIngredients.com.

Läs också: Fler tips för en rynkfri hy

Förbättrar hudens struktur och funktion
Som ett annat exempel kan nämnas en studie från 2006, utförd av forskare vid Heinrich-Heine University i Düsseldorf, Tyskland, vilken rapporterade att flavanoler i kakao kan göra huden tjockare och minska rodnad med 25 procent.
”Den här studien visar att en regelbunden konsumtion av dryck med hög halt flavanoler kan hjälpa till att bibehålla hudens hälsa genom att förbättra hudens struktur och funktion”, skrev forskarna i Journal of Nutrition (Vol 136, pp 1566-1569).

Av Sophie Carlbrant och Isabelle G Hedander

Annons
Annons