Annons
Annons

Choklad minskar risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar

Goda nyheter för chokladälskare. Det finns inga samband med chokladätande och sämre hjärt- och kärlhälsa. Det är faktiskt tvärtom, choklad minskar dödligheten i hjärtsjukdomar. Det har brittiska forskare kunnat konstatera.

Redaktionen

7 augusti, 2015
Choklad minskar risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar
Dela inlägget

Goda nyheter för chokladälskare. Det finns inga samband med chokladätande och sämre hjärt- och kärlhälsa. Det är faktiskt tvärtom, choklad minskar dödligheten i hjärtsjukdomar. Det har brittiska forskare kunnat konstatera.

Tidskriften Heart berättade nyligen att choklad minskar risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdom. Forskare har analyserat data från flera olika studier där drygt 177 000 personer deltagit.
Läs också: Impotens ofta första tecknet på hjärtsjukdom

Fick svara på livsstilsfrågor
Studierna har pågått i 8-16 år och försökspersonerna har fått svara på allt från olika livsstilsfrågor till vilken mat de åt. Det visade sig att de som åt choklad fick en lägre risk för stroke och dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar också var lägre hos chokladätare.
Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

All slags choklad är bra för hjärtat
Forskaren fann också en signifikant lägre risk för kranskärlssjukdom hos de som åt choklad. De brittiska forskarna var en aning förvånade över resultaten eftersom deltagarna i studien åt all slags choklad, inte bara den mörka choklad som man sedan tidigare vet har hälsobringande egenskaper.
Läs också: Allt fler kvinnor drabbas av ”brustet hjärta”

Matvanorna i stort spelar en stor roll
Livsstilsstudier som inkluderar mat och som pågår under flera år är alltid svåra att tolka och ofta behövs fler studier för att säkert kunna fastställa ett resultat. Matvanorna i stort spelar en stor roll i resultaten. Men författarna av studien kunde dra slutsatsen att om man är rädd för att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar som behöver man inte undvika choklad.
Läs också: Baljväxter och korn kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Av Inger Palm

Annons
Annons