Foto: Jenny Groth

Foto: Jenny Groth

Sigrid: ”Jag föreställer mig juryn utan kläder”

Sigrid Bernson

Bor: Kungsholmen i Stockholm
Familj: Mamma, pappa och storasyster
Gör: Dansar sin tredje säsong i Let’s dance tillsammans med artisten Erik Segerstedt. Går på Calle Flygares teaterskola.
Fritidsintressen: Spelar gitarr, sjunger och skriver egna låtar. Seglar och åker skidor.
Bästa hälsotips: Sov ordentligt. 8 timmar varje natt!

Bakom hennes bländande leende finns en riktig vinnarskalle. Let’s dance-dansaren Sigrid Bernson berättar om hälsofilosofin som håller henne i form, vänskapen med Erik Segerstedt och dödslyften som tog paret till en topplacering i kändisarnas mesta danstävling.

Med förra säsongens segertitel i ryggen intog dansaren Sigrid Bernson åter igen dansgolvet i Let’s dance, denna gång med artisten Erik Segerstedt som partner.  Under våren har vi sett henne drilla Erik i såväl tango som rumba, med fina lovord från juryn som belöning. När Kurera träffar Sigrid är det fortfarande några dagar till säsongspremiären och uppladdningen pågår för fullt.

Hur går dansträningen med Erik Segerstedt?
– Det går jättebra! Det är bara en och en halv vecka sedan vi dansade ihop första gången, men Erik kan redan hela koreografin, säger Sigrid nöjt. Nu ska vi bara finslipa detaljerna.

 

Erik har aldrig dansat förut. Hur lyckas man lära upp någon på så kort tid?
– Det gäller att kunna se saker från den andres perspektiv. Förra säsongen när jag dansade med fotbollspelaren Anton Hysén förklarade jag ibland med fotbollsreferenser, typ: ”Sträck på vristen som om du ska sparka en fotboll.” För min del är det en utmaning att se hur bra jag kan göra någon på bara en vecka!
– En stor fördel är att Erik är van att stå på scen, fortsätter Sigrid. Han vet hur man hanterar nervositeten som kan slå till innan direktsändning.  Jag själv kan fortfarande bli nervös ibland.  Det är lurigt för nervositeten slår till från ingenstans!

Sigrid och Erik i Lets dance

Foto: Linus Hallsénius/TV4

Hur hanterar du en sådan nervositetsattack?
– Då försöker jag tänka bort alla kameror och publik och bara fokusera på mig och Erik, som om vi är i vår egen lilla värld. Eller så föreställer jag mig att juryn och orkestern är nakna! Det låter lite knäppt, men jag lärde mig knepet för ett tag sedan, och det fungerar faktiskt, säger Sigrid och skrattar.

Du vann förra säsongens Let’s dance med fotbollspelaren Anton Hysén. Vad var framgångskonceptet?
– Jag och Anton satte ribban genom att vara bäst redan i det första programmet. Sen var det bara att fortsätta leverera på samma nivå.  Jag har också blivit bättre och bättre på att göra koreografier som både visar upp bra dansteknik för domarna och som bjuder publiken på en bra show. Jag och Anton gjorde en hel del ganska farliga lyft för showens skull… Det funkar om man litar på varandra!

Så vi har en del ”dödslyft” att se fram emot i vårens säsong?
– Haha, ja, absolut. Jag och Erik kommer att jobba hårt. Jag hörde just att vi är favorittippade, vilket är jättekul. Vi ska göra vårt yttersta för att leva upp till förväntningarna.

Jag läste på din blogg att du var på krogen med Erik och hela EMD-gänget i helgen. Dansar man bättre ihop om man är vänner även privat?
– Ja, jag tror att man lättare utvecklar tillit till varandra om man också kan umgås utanför träningslokalen. När vi till exempel går och fikar kan jag vara mig själv, det är skönt. I träningssalen är jag ju främst Eriks lärare. Då stänger vi dörrarna och sen kör vi stenhårt!

Blir inte din pojkvän avundsjuk när du dansar med ”snygg-Erik”?
– Nej, han tycker att det är superkul. Jag och min pojkvän Petter pluggar tillsammans på Calle flygares teaterskola, så han vet hur det fungerar i nöjesbranschen. Under hela våren ska han till exempel pussa en annan tjej, eftersom han spelar i en teaterföreställning. Det är en lite skruvad bransch om man tänker efter, säger Sigrid.

Som dansare har du kroppen som arbetsredskap. Hur tänker du kring mat och träning?
– Under början av året körde jag ganska hårt enligt en filosofi som kallas ”Eat clean, train dirty”. Den går ut på att du tränar så gott som varje dag. Jag har blandat dansträningen med löpning, styrketräning hemma och gruppträningspass som Body combat.  Man äter så ”ren” mat om möjligt. Jag minimerar E-ämnen och konserveringsmedel och äter mycket grönsaker, bär, frukt och nötter. Jag drog också ner på kolhydraterna och valde fullkornsvarianter av de kolhydrater jag åt.

Finns det mat som du har nolltolerans emot?
– Jag äter aldrig snabbmat som pizza eller kebab, även fast jag har ont om tid. Det går lätt att köpa en fräsch sallad eller en sushi i farten om man bara har lite koll på var man kan köpa bra grejer.
– Men jag är inte extrem, säger Sigrid. Om jag går på fest och blir bjuden på godis så tackar jag inte nej. Rör man på sig ordentligt så kan äta lite av allt.

Sigrid och Erik bakom kulisserna

Sigrid och Erik bakom kulisserna.

Äter och tränar du annorlunda under Let’s dance-perioden?
– Ja, det blir extremt mycket dans nu, vilket gör att jag inte hinner med så mycket annan träning. Å andra sidan brukar man vara ganska nöjd och trött efter fem timmar dansträning. Jag har också ökat på mängden kolhydrater. Nu gäller det att orka!

Känner du mycket utseendemässig press i och med Let’s dance?
– Ja, det kan jag absolut känna. Man vill ju att folk ska tycka att man är i form. Det är hemskt hur media har hängt ut vissa deltagare i programmet. Jag tycker de borde hyllas för modet de visar bara genom att ställa upp i programmet!

Parallellt med Let’s dance går du sista året på Calle flygares teaterskola. Är drömmen att jobba med teater eller med dans?
– Att dansa är egentligen mitt fritidsintresse. I framtiden vill gärna jobba som skådespelerska. Och så vill jag ge ut min egen musik!

Musiken, ja. Får vi kanske höra dig sjunga duett med Erik Segerstedt i framtiden?
– Haha, det hade varit en ära, säger Sigrid. Vi får väl se vad som händer.

Av Maja Sönnerbo

 


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?