Annons
Annons

Supermaten som blir bättre tillsammans

Men det blir bättre om vi e' tillsammans - så mycket bättre för oss allesammans. Har du hört det förut? Det är helt klart användbart på dessa tio livsmedel som är bra för sig och så mycket bättre tillsammans!

Redaktionen

20 april, 2016
Supermaten som blir bättre tillsammans
Dela inlägget

Men det blir bättre om vi e’ tillsammans – så mycket bättre för oss allesammans. Har du hört det förut? Det är helt klart användbart på dessa tio livsmedel som är bra för sig och så mycket bättre tillsammans!

Supermat är ett begrepp som de flesta numera är bekanta med. För att något ska räknas som supermat behöver näringsinnehållet vara ovanligt högt. Ofta är det antioxidanter som livsmedlet är rikt på men det kan även vara vitaminer, mineraler, fettsyror eller fibrer. Något som supermat aldrig innehåller är tillsatser, dåliga fetter och tillsatt socker.

Så här kombinerar du din supermat så att den blir bättre än bäst:

 

Vildfångad lax + grönkål
Ska du äta lax? Välj då en viltfångad lax, den är fullproppad med fina fettsyror och även vitamin D. Viltfångad lax innehåller mellan 900 och 1000 IE D-vitamin per portion jämfört med de ynka 245 IE D-vitamin som man hittar i en portion odlad fisk.

D-vitaminbrist kan leda till bland annat benskörhet men att bara äta D-vitamin löser så klart inte hela problemet. Allra bäst för bentätheten är det om man äter en kombination av D-vitamin, kalcium och K-vitamin. Kroppen behöver nämligen D-vitamin och K-vitamin för att flytta in kalcium in i skelettet där det gör nytta.

Det är här grönkålen kommer in. Grönkål är nämligen mycket rikt på både kalcium och vitamin K. Det är dessutom rikt på välgörande antioxidanter. Kombinerar du laxens D-vitamin med grönkålens kalcium och K-vitamin så får du en riktigt benstärkande måltid.

Läs också: Supermaten som gör dig pigg

Tomater + olivolja
Tomater får sin röda färg från en mycket kraftfull antioxidant som heter lykopen. Lykopen anses vara cancerhämmande och blir som mest lättupptaglig efter att den har hettats upp. Vill man äta tomaterna råa och ändå tillgodose sig så mycket lykopen som möjligt är det en god ide att tillsätta fett till måltiden. Lykopen löser sig nämligen i fett och i studier har olivolja och tomater visat sig vara den absolut bästa kombinationen. Tester på exempelvis solrosolja gav inte samma positiva effekt. Om du väljer olivolja maximerar du inte bara näringen från tomaten utan du får även olivoljans fina fettsyror på köpet.

Vill du verkligen optimera din måltid kan du satsa på att göra en god tomatsås där tomaterna hettas upp och sedan ringla lite olivolja över innan servering. Då har du skapat dig en riktig lykopen-bomb!

Läs också: Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Broccoli + tomater
Förutom lykopen är tomater en utmärkt källa till lutein och zeaxanthin, vitamin C,A, E, B-vitaminer, kalium, mangan och fosfor. Broccoli å andra sidan är rikt på vitamin K, vitamin C, folsyra, fibrer och det cancerhämmande fytonäringsämnet sulforaphane.

När man i studier lät råttor få en kost bestående av tio procent broccoli hade testobjekten en minskning av tumörtillväxt vid prostatacancer på 42 procent. När man lät råttorna få en kost bestående av tio procent tomater minskade tumörtillväxten i stället med 34 procent. När man i stället prövade att ge råttorna en kost bestående av tio procent broccoli och tio procent tomater fick man en minskad tumörtillväxt på 52 procent.

Varför inte göra tomater och broccoli till självklara följeslagare i din kost? Särskilt om du är man.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Gurkmeja + svartpeppar
Gurkmeja, den gula kryddan som varit i ropet senaste åren för sina hälsofrämjande egenskaper är bra för sig men bättre i sällskap.

Gurkmeja i sig är starkt antiinflammatoriskt, rikt på antioxidanter och tros även ha anti-cancerogena effekter. De hälsosamma effekterna tillskrivs polyfenolen kurkumin som gurkmeja innehåller naturligt.

Ett problem med att använda gurkmeja för dess hälsofrämjande effekter är dock att det är relativt svårt för kroppen att ta upp kurkumin. Gurkmeja är därför allra bäst tillsammans med sin bästis svartpeppar. Man har nämligen sett att piperin, det ämne som gör peppar starkt, ökar kroppens förmåga att ta upp kurkumin hela tusen gånger.

Grönt te + svartpeppar
Att piperin är det ämne som gör peppar starkt var vi inne på i stycket om gurkmeja. Men visste du att det även har förmågan att blockera bildandet av nya fettceller? När man prövade att kombinera svartpeppar med capsaicin (det ämne som gör chili starkt) och andra utvalda ämnen visade sig blandningen kunna bränna lika många kalorier som en promenad på 20 minuter.

Utöver sina stimulerande effekter på kroppens förbränning så kan svartpeppar som sagt öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig andra ämnen. En bra kompis att para ihop svartpeppar med är grönt te. Grönt te innehåller nämligen ämnen som är naturligt cancerskyddande och studier visar att de aktiva, cancerskyddande ämnena från grönt te stannar längre blodet om de kombineras med just svartpeppar.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons