Annons
Annons

Tio anledningar att äta mer blåbär

Blåbären börjar på de allra flesta håll att komma. Är du duktig på att ta tillvara de blå bären? Om inte är det kanske dags att börja? Bären är nämligen extremt nyttiga! Här är tio anledningar till varför du ska äta mer blåbär.

Redaktionen

5 juli, 2016
Tio anledningar att äta mer blåbär
Dela inlägget

Blåbären börjar på de allra flesta håll att komma.
Är du duktig på att ta tillvara de blå bären? Om inte är det kanske dags att börja? Bären är nämligen extremt nyttiga!

Här är tio anledningar till varför du ska äta mer blåbär.

Turer i skog och mark har precis börjat att förgyllas av möjligheten till lite blåbärsplock. Det finns uppgifter som säger att 17 procent av Sveriges yta består av blåbärsris men vi kunde vara bättre på att ta tillvara bären. Enligt uppgifter från läkaren Bertil Dahlgren som ofta pratar om nyttan med blåbärstillskott, inte minst för ögonhälsan, tar vi bara vara på högst var 20:e bär.
Det bör vi ändra på. Blåbär är både i säsong och supernyttigt!

Skärper hjärnan och skyddar ögat
Blåbär har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller flera kosttillskott blåbär. Det är även vanligt att blanda i blåbärspulver i sin smoothie, fil eller gröt. Och varför inte? Blåbär är både i säsong och supernyttigt!
Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt.

Läs också: Blåbär – bäret som kan rädda din syn

Här får du veta fler av bärets många hälsobringande egenskaper.

1. Näringsrik och effektiv hälsoboost!
Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar.

Läs också: Vill äta superfood men orkar inte? Guide till supermat i kapselform!

2. Kalorisnålt!
Bäret är väldigt kalorisnålt. 100 gram innehåller bara 53 kalorier.

3. Kan motverka olika cancertyper!
Det antioxidantrika blåbäret skyddar cellerna mot farliga syreradikaler och djurförsök har visat att bäret kan motverka prostata, tjocktarm- och livmoderhalscancer. Ämnena ellagsyra och quercitin har till exempel visat sig motverka tjocktarmscancer.

Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar

4. Hämmar hjärt- och kärlsjukdom!
Blåbär har en antiinflammatorisk effekt och motverkar därför uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Bäret innehåller kalium och magnesium, ämnen som är viktiga för ett friskt hjärta men också för nervsystemet. Blåbär kan också sänka det dåliga kolesterolet, LDL och även sänka det totala kolesterolet och blodfetterna något.
Antioxidanten antocyanin som ger bäret dess färg sägs skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande.

5. Främjar syn och ögonhälsa!
På grund av sitt höga innehåll av antocyaniner är blåbär extra effektiva vid ögonbesvär. Blåbär användes redan under andra världskriget för att förbättra mörkerseendet för stridspiloter. I dag finns flera kosttillskott med blåbär som främjar ögonhälsan. Blåbäret (det europeiska) kan också förebygga och förbättra makulär degeneration samt förebygga gråstarr.
Utöver sin cellskyddande effekt kan blåbäret även bromsa utvecklingen av grönstarr: Vätskan inuti ögat cirkulerar hela tiden och ibland bildas det avlagringar, så kallade exfoliationer, och dessa kan då täppa till utförselkanalerna i ögat och då uppstår en form av tryckförhöjning. Ämnen i blåbär har visats minska dessa avlagringar och då kan man påverka förloppet för denna form av grön starr, så kallat exfoliationsglaukom. Blåbär kan genom sin antioxidativa verkan skydda fettet i blodet från oxidation och då minskar även åderförfettningen i ögats och hjärnans kärl. Cellerna i ögat överlever längre och mängden sönderfallande och döda celler minskar.
Läs mer i artiklarna Blåbär istället för glasögon och Lutein kan ge synskärpan tillbaka.

6. Effektivt mot diarré, magsjuka och matsmältningsproblem!
Traditionellt har blåbärssoppa ofta använts mot magsjuka och tillsammans med blåbärssaft och torkade blåbär även vid bland annat diarré och lös mage. Färska blåbär sägs kunna vara lösande (särskilt för personer som extra känsliga) medan till exempel blåbärssoppa är stoppande. Också torkade bär och blad kan används som te för att motverka olika magproblem. Det är framför allt garvsyran och tanninerna i blåbären som ger den positiva effekten vid magbesvär.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

7. Blodsockerstabiliserande!
Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå, vilket kan förebygga både diabetes och viktökning (det lindrar även sötsug). Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen, vilket påverkar med vilken hastighet näringsämnen tas upp. Blåbär är dessutom blodrenande.

8. Kan förbättra minnet och skjuta upp demenssjukdomar!
En studie utförd på råttor visade att råttorna bland annat förbättrade sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Även amerikanska studier har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i bäret som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA marknadsförs ofta blåbärstillskott med hjälp av benämningen ”hjärnbären”.

Läs också: Vår nordiska supermat: Superbär

9. Förbättrar koordination och balans!
Av blåbär kan man få bättre koordination och balans sägs det. Men då ska man äta lite drygt en deciliter blåbär varje dag.

10. Gott!
Sist men inte minst – blåbär är både somrigt och nästan löjligt gott. Och i nästan alla former. Blåbär med mjölk, blåbärskräm, på gröten, blåbärsmuffins, i smoothien eller som garnering på tårtan. Blåbär går att använda i det mesta.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Blåbäret har använts inom traditionell medicin under lång tid och man har utöver bäret även använt bladen och barken för att behandla olika åkommor som synstörningar, magbesvär och högt blodsocker.
En vida känd och välanvänd huskur är att använda blåbär vid såväl förstoppning som diarré.
Att äta färska blåbär när man är förstoppad brukar få fart på magen. Vill man lindra diarré däremot ska man använda sig av torkade blåbär.

Blåbär sägs också vara inflammationshämmande, blodrenande, kunna förebygga åderbråck samt förbättra läkning av sår.

För att ta vara på blåbärets näringsämnen på bästa sätt är det rekommenderat att frysa färska blåbär och plocka fram allt eftersom de ska användas. Undvik halvfabrikat som pulversoppor, färdig sylt och soppor då de ofta innehåller stora mängder socker och ibland sötningsmedel.

Tips på blåbär i pulver-, kapsel- och tablettform:
Förutom färska bär kan man äta blåbär i pulverform eller som kosttillskott.
Bra förslag är till exempel…

Blåbärspulver
… som du som du lätt kan strö över muslin, gröten eller ha i smoothies.
Till exempel: Blueberry powder från Superfruit, ett ekologiskt blåbärspulver gjort på hela frystorkade vilda bär, osötat och tillsatsfritt.
Eller Active blåbärspulver från svenska företaget Holistics serie för superfoodpulver. 100 procent ekologiska, handplockade, frystorkade, finmalda och vildväxande blåbär från Finland.

Blue Eye
…en blåbärsprodukt för ansträngda och åldrande ögon som gynnar ögats hälsa och funktioner genom en bra sammansättning av antioxidanter.
Produkten ska bevara synskärpan och skyddar ögat mot solens skadliga UV-strålar samt stärker kroppens immunförsvar. Blue Eye innehåller blåbärsextrakt, vitamin E, zink och selen. I tillskottet finns även extrakt från ringblomma som är traditionellt använt mot ögonsjukdomar. Ringblomman innehåller nämligen karotenoiden lutein. Lutein behövs speciellt i den del av näthinnan där vi ser som allra skarpast – gula fläcken.

Blue Berry
…från New Nordic, tabletter som innehåller antocyaniner från blåbär. Ett högkoncentrerat blåbärsextrakt som innehåller även andra kompletterande, cellskyddande örter som ögontröst och vindruvskärneextrakt.

Ögonboost
…från Vidasal, som innehåller ett filtrerat extrakt av blåbär samt även luteinextrakt och extra antioxidanter. Mjuka kapsar med flytande innehåll för maximal upptaglighet. Produkten innehåller även vitamin E och A som har betydelse för ögonen. Betänk dock att gravida inte bör ta högre doser av A-vitamin.

Strix Forte
…är ett tillskott som består av antocyanosider från blåbär, lutein, E-vitamin, A-vitamin och dessutom zink och selen – ämnen som tillsammans ska stärka ögats försvarssystem. Blåbär är även rikt på ämnet lutein som finns i höga halter i ögats vävnader.

BCAA-pulver blåbär/passion
…från Better You. Det är ett naturligt BCAA-pulver (grenade aminosyror) utvunnet ur majs. För den som tränar och önskar bra tillväxt och återhämtning för musklerna, lite kortfattat. Är även ett gott och smart sätt att smaksätta hemmagjord glass.

Annons
Annons