Annons
Annons

Ulrika Davidsson väljer 10 hälsofavoriter

Hälsoprofilen Ulrika Davidsson började gå upp i vikt som tonåring. När hon fyllt 15 år hade hon så mycket övervikt att hon var ständigt missnöjd med sitt utseende. Hon försökte på olika sätt att bli av med sina överflödskilon, men oavsett diet gick hon alltid upp igen. Vändningen kom när hon fick ett intresse för matlagning och utbildade sig till kostrådgivare – plötsligt tappade hon 30 kilo. Idag brinner hon för att sprida sin kunskap om kost till andra. Här presenterar hon sina tio hälsofavoriter.

Redaktionen

30 april, 2017
Ulrika Davidsson väljer 10 hälsofavoriter
Dela inlägget

Hälsoprofilen Ulrika Davidsson började gå upp i vikt som tonåring. När hon fyllt 15 år hade hon så mycket övervikt att hon var ständigt missnöjd med sitt utseende. Hon försökte på olika sätt att bli av med sina överflödskilon, men oavsett diet gick hon alltid upp igen. Vändningen kom när hon fick ett intresse för matlagning och utbildade sig till kostrådgivare – plötsligt tappade hon 30 kilo.
Idag brinner hon för att sprida sin kunskap om kost till andra.
Här presenterar hon sina tio hälsofavoriter.

Det händer ofta att hon får kommentarer om hon äter något som anses onyttigt, berättar Ulrika Davidsson för Kurera. Om någon sett henne gå in på en snabbmatsrestaurang till exempel dimper det inte sällan ner ett mejl dagen efter där detta ifrågasätts.
– Det känns tråkigt eftersom jag uppmuntrar alla att unna sig att ta ut svängarna lite då och då. För mig är det viktigt att inte bli fanatisk.

Läs också: 12 punkter som kan förändra och berika ditt liv

”Förr åt jag alltid upp semlan, även om jag var mätt”
Men resan till att ha en sund syn på mat och vikt var inte jättelätt – däremot framgångsrik när hon väl fick kläm på det.
– I dag kan jag börja äta en semla och lämna den efter några tuggor om jag inte vill ha mer. Förut åt jag alltid upp semlan, även om jag var mätt eller inte gillade den. Att förändra sig är inte lätt. Det kräver tid, planering och motivation. Men det första steget är att vara ärlig mot sig själv. Alla kan lyckas. Det är jag ett levande bevis på.
Läs Kureras längre intervju med Ulrika Davidsson här: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Ulrika Davidssons 10 hälsofavoriter:

 

1. Ägg
– Det är den bästa frukosten och lunchen. Ägg är både billigt och näringsrikt. Förut varnade man för att äta för mycket ägg, men det är gammal forskning. I dag säger man att det går bra att äta upp till 40 ägg i veckan och så många ägg är det väl knappt någon som äter.

2. Citron
Citron är utrensande och stärker immunförsvaret. Dessutom är citronvatten betydligt godare än bara vatten. Jag brukar börja dagen med ett glas citronvatten.

3. Sjögräsnudlar
– Dessa är enormt hälsosamma och innehåller nästan inga kolhydrater och väldigt få kalorier, vilket livsmedel gör det? Sjögräsnudlar är dessutom väldigt mättande.

4. Gröna smoothies
– Att göra smoothies på olika grönsaker är både gott och mättande. Om man till exempel bara tar bladspenat så blir det lagom som mellanmål. Och om du lägger till broccoli och avokado så blir det som en halv måltid.

5. Grönsakssoppa
– Olika grönsakssoppor ger näring och bra med fibrer för tarmen att arbeta med. Soppor är mättande och man håller sig mätt länge. Min favorit är min tomatsoppa med stekt halloumi på toppen.

6. Spikmatta
– Min spikmatta ligger jag på varje kväll innan jag går och lägger mig. Egentligen ska man bara ligga på den i 20 minuter men det händer att jag somnar där. Spikmattan får mig att må bra.

7. Sömn
– Ända sedan jag var liten har jag varit noga med sömnen. Jag sover bra och kan i princip somna överallt. Jag behöver mycket sömn för att må bra. Minst åtta timmar per natt, gärna tio timmar om jag hinner.

8. Ost och nötter
– Det är nyttigt, gott, näringsrikt och mättande. Men jag väljer fårost framför ost gjord av komjölk. I fårost finns ett annat casein än i ko-ost som är nyttigare då det är mindre inflammationsbenäget.

9. Kaffe
– Jag älskar kaffe. Det är en last. Och jag föredrar vanligt hederligt bryggkaffe.

10. Misosoppa
Japansk misosoppa äter jag under mina fastedagar för att den är näringsrik och mättande.

Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med ”Kickstarten” som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos ”Malou efter Tio” där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Annons
Annons