Ulrika Davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Ulrika Davidsson: “Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat.
Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme.
Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Som tonåring började Ulrika gå upp i vikt. När hon fyllt 15 år hade hon så pass mycket övervikt att hon ständigt var missnöjd med sitt utseende. Hon försökte på olika sätt att bli av med sina överflödskilon, men oavsett vilken diet hon använde sig av gick hon alltid upp igen.

► Läs också: 12 livsstilsförändringar för en effektiv viktminskning

Intresset för matlagning väcktes som au pair
Det var först när hon var i 30 års-åldern som hon hade tillräckligt med kunskap för att bli av med 30 kilos övervikt och sedan dess har Ulrika lyckats bibehålla viktnedgången.
– När jag var 22 år flyttade jag till Luxemburg för att arbeta som au pair. Mitt jobb bestod i att hämta barnen på skolan och laga middag till familjen fem dagar i veckan. Det gjorde att jag var tvungen att lära mig grunderna i att laga mat. Under ett skollov åkte jag hem till min mamma och det lovet ägnade jag mycket tid åt att klippa ut recept från olika tidningar, som jag tog med till familjen i Luxemburg. De uppskattade verkligen min matlagning och att få beröm efter varje måltid sporrade mig att lära mig mer. Då väcktes mitt stora intresse för matlagning.

 

"Drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna"
Ganska snart efter au pair-jobbet träffade Ulrika sin blivande man Lasse. De fick två barn tätt inpå varandra och blev vad Ulrika kallar för en typisk ”barnmatsskräckfamilj”. De åt tacos, köttbullar, pannkakor, korv och makaroner.
– När jag utbildade mig till kostrådgivare lärde jag mig hur jag skulle laga näringsriktig mat. Jag tyckte att det var roligt att komponera nya rätter till familjen. Och att jag lagade hälsosam mat gjorde att jag äntligen rådde bot på min egen övervikt. Det som blev nyckeln till framgång för mig var när jag drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna. Då, för 15 år sedan, var det inte så känt vad man kan uppnå med att plocka bort potatis, ris och pasta. Den kostplan jag följde var Atkinsmetoden.

► Läs också: Krom minskar sötsuget

Genombrottet: GI-kokbok ihop med Ola Lauritzon
Viktnedgången förde med sig många hälsovinster. Ulrika blev piggare och gladare. Värken, som hon hade i kroppen redan som ung, försvann. Mage och tarm började fungera normalt, blodcirkulationen förbättrades och hon samlade inte längre på sig för mycket vätska i kroppen vilket gjorde att svullnaden försvann. Ulrikas egen viktresa, hennes förmåga att laga näringsrik och välsmakande mat banade vägen för framgång.
– Mitt stora genombrott kom 2004 när Ola Lauritzon frågade om jag ville göra en kokbok med honom. Han hade själv gått ner i vikt med hjälp av GI-metoden men han kunde ingenting om matlagning. Så jag skapade recepten och Ola skrev. Boken, "Våra bästa GI-recept", har sålts i hela 200 000 exemplar.

► Läs också: Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Testat alla dieter hon skrivit om
I dag när Ulrika räknar till 26 böcker har dessa handlat om GI-metoden, LCHF, rawfood, om hur man detoxar, att äta utifrån sin blodgrupp och 5:2-dieten. Själv har hon testat alla dieter men mår bäst av att äta mindre kolhydrater, en hel del rawfood och att lägga in periodisk fasta lite då och då samt att detoxa kroppen två gånger per år. Ulrika undviker i största möjliga mån socker och gluten. Att hon dragit ner på mejeriprodukter beror inte på mängden fett utan på att hon inte vill ha i sig de inflammationsbildande mjölkproteinerna. Hon är duktig på att läsa innehållsförteckningen på livsmedel och går noga igenom varje ny produkt hon tänkt inhandla.

Äter allt utom sniglar
Det finns egentligen inte något som Ulrika inte äter, hon ser bara till att det blir rätt mängd. Fast när hon tänker efter ett tag så har hon faktisk aldrig ätit sniglar och ryggar för tanken om dem, varför vet hon inte.
– Det är fel att säga att en diet passar alla människor. Det gör det inte. Alla tycker inte om att konsumera mycket kött lika lite som det passar alla att vara vegetarianer. Det är upp till var och en vad de vill äta. Det viktigaste är hälsan och att man mår bra. Jag har mycket kunskap om de olika sätten att äta och jag lägger upp individuella kostplaner i samråd med mina kunder. Det handlar så mycket om att kunna handskas med valet av kost i sin vardag och verkligen känna att den mat man väljer också leder till bättre hälsa.

 

► Läs också: Guide till viktminskningsprodukter

"Vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom"
Ulrika tror inte att det är bra att ständigt stoppa mat i munnen och ibland är det riktigt bra för kroppen att hoppa över ett mål mat. Framförallt ska man känna efter om man är hungrig och inte äta bara för att klockan visar att det är lunch eller middagstid. Ulrika är inte heller någon slav under sina dieter. Hon menar att av de 365 dagar som det finns på ett år så kan man hålla sin kostplan under 300 av dessa dagar. Och i hennes böcker är en återkommande tanke att äta mindre av de snabba kolhydraterna.
– Jag vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom. Jag gillar ostbågar och livet får inte bli svart eller vitt. Det vill säga, man måste få njuta av sådant man verkligen gillar. I vardagen ska man inte äta snabbmat men självklart kan man gå in på ett snabbmatsställe några gånger per år för att man tycker att det är gott.

Hon fortsätter:
– Det händer faktiskt ofta att jag får kommentarer om jag äter något som inte är nyttigt. Det var inte länge sedan jag fick ett mejl efter att någon sett mig gå in på McDonalds. Den som skrev mejlet ifrågasatte mitt val av mat och det känns tråkigt eftersom jag uppmuntrar alla att unna sig att ta ut svängarna lite då och då. För mig är det viktigt att inte bli fanatisk.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

ulrika davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Svenskarna går stadigt upp i vikt
Mat betyder för Ulrika att hålla sig frisk. Hon tar därför avstånd från smal- och träningshetsen där det mesta kretsar runt kilon och inte hälsa. Själv tar Ulrika en längre promenad varje dag. Ibland joggar hon och på vintern åker hon gärna långfärdsskridskor. Det är hälsa och friskvård för henne. Hon har ett gymkort och tycker att hon borde träna mer styrketräning, men så länge hon mår bra så får det förbli så.
– Mitt råd till folk är att de snarare borde prioritera att ta det lugnt än att aktivera sig mer. Att koppla av och framförallt att se till att sova mer känns aktuellt i den tid vi lever nu. Jag pratar aldrig om vikt när jag föreläser. Mitt budskap handlar om att leva hälsosamt och då ska man träna rätt, det vill säga inte för hårt och inte för mycket. Men jag är väl medveten om att svenskarna fortsätter att gå upp i vikt. I dag är 63 procent av männen överviktiga och 39 procent av kvinnorna. Och det vi inte vågar prata om så öppet ännu är barns övervikt, säger hon och fortsätter:
– Dessa siffror är alarmerande och jag upplever att det finns en polarisering i samhället i dag. De som sköter om sin hälsa, tränar och äter bra och de som inte tränar och äter skräpmat. Den sistnämnda gruppen behöver vi anstränga oss för att nå.

 

► Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Åt i smyg – sedan gick hon ner 30 kilo
Ulrikas egen viktresa gav henne värdefulla verktyg som hon nu har nytta av när hon coachar sina klienter, skriver sina böcker och håller sina föreläsningar. Det har inte bara varit att lära sig laga näringsriktig mat som ska smaka bra och ge mättnad. En viktig del av att må bra och göra hälsosamma val har varit att jobba med den mentala biten.
– När jag gick ner mina 30 kilo och kunde behålla den viktnedgången så letade jag efter anledningen till att jag överåt och jag lyckades identifiera vad som triggade mitt negativa ätbeteende. Och för mig handlade det om att jag tänkte negativa tankar om mig själv som skapade en dålig känsla. Dessutom åt jag i smyg. Jag åt det onyttiga hemma för mig själv när ingen såg och det gav mig alltid dåligt samvete.

► Läs också: Fem egenskaper som påverkas av din självkänsla

"Alla kan lyckas – det är jag ett levande bevis på"
Hon fortsätter:
– Att erkänna detta för mig själv var viktigt. Jag har jobbat jättemycket med det här beteendet. I dag kan jag börja äta en semla och lämna den efter några tuggor om jag inte vill ha mer. Förut åt jag alltid upp semlan, även om jag var mätt eller inte gillade den. Att förändra sig är inte lätt. Det kräver tid, planering och motivation. Men det första steget är att vara ärlig mot sig själv. Alla kan lyckas. Det är jag ett levande bevis på.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

 

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.