Ulrika Davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Ulrika Davidsson: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat.
Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme.
Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Som tonåring började Ulrika gå upp i vikt. När hon fyllt 15 år hade hon så pass mycket övervikt att hon ständigt var missnöjd med sitt utseende. Hon försökte på olika sätt att bli av med sina överflödskilon, men oavsett vilken diet hon använde sig av gick hon alltid upp igen.

► Läs också: 12 livsstilsförändringar för en effektiv viktminskning

 

Intresset för matlagning väcktes som au pair
Det var först när hon var i 30 års-åldern som hon hade tillräckligt med kunskap för att bli av med 30 kilos övervikt och sedan dess har Ulrika lyckats bibehålla viktnedgången.
– När jag var 22 år flyttade jag till Luxemburg för att arbeta som au pair. Mitt jobb bestod i att hämta barnen på skolan och laga middag till familjen fem dagar i veckan. Det gjorde att jag var tvungen att lära mig grunderna i att laga mat. Under ett skollov åkte jag hem till min mamma och det lovet ägnade jag mycket tid åt att klippa ut recept från olika tidningar, som jag tog med till familjen i Luxemburg. De uppskattade verkligen min matlagning och att få beröm efter varje måltid sporrade mig att lära mig mer. Då väcktes mitt stora intresse för matlagning.

”Drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna”
Ganska snart efter au pair-jobbet träffade Ulrika sin blivande man Lasse. De fick två barn tätt inpå varandra och blev vad Ulrika kallar för en typisk ”barnmatsskräckfamilj”. De åt tacos, köttbullar, pannkakor, korv och makaroner.
– När jag utbildade mig till kostrådgivare lärde jag mig hur jag skulle laga näringsriktig mat. Jag tyckte att det var roligt att komponera nya rätter till familjen. Och att jag lagade hälsosam mat gjorde att jag äntligen rådde bot på min egen övervikt. Det som blev nyckeln till framgång för mig var när jag drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna. Då, för 15 år sedan, var det inte så känt vad man kan uppnå med att plocka bort potatis, ris och pasta. Den kostplan jag följde var Atkinsmetoden.

► Läs också: Krom minskar sötsuget

Genombrottet: GI-kokbok ihop med Ola Lauritzon
Viktnedgången förde med sig många hälsovinster. Ulrika blev piggare och gladare. Värken, som hon hade i kroppen redan som ung, försvann. Mage och tarm började fungera normalt, blodcirkulationen förbättrades och hon samlade inte längre på sig för mycket vätska i kroppen vilket gjorde att svullnaden försvann. Ulrikas egen viktresa, hennes förmåga att laga näringsrik och välsmakande mat banade vägen för framgång.
– Mitt stora genombrott kom 2004 när Ola Lauritzon frågade om jag ville göra en kokbok med honom. Han hade själv gått ner i vikt med hjälp av GI-metoden men han kunde ingenting om matlagning. Så jag skapade recepten och Ola skrev. Boken, ”Våra bästa GI-recept”, har sålts i hela 200 000 exemplar.

► Läs också: Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Testat alla dieter hon skrivit om
I dag när Ulrika räknar till 26 böcker har dessa handlat om GI-metoden, LCHF, rawfood, om hur man detoxar, att äta utifrån sin blodgrupp och 5:2-dieten. Själv har hon testat alla dieter men mår bäst av att äta mindre kolhydrater, en hel del rawfood och att lägga in periodisk fasta lite då och då samt att detoxa kroppen två gånger per år. Ulrika undviker i största möjliga mån socker och gluten. Att hon dragit ner på mejeriprodukter beror inte på mängden fett utan på att hon inte vill ha i sig de inflammationsbildande mjölkproteinerna. Hon är duktig på att läsa innehållsförteckningen på livsmedel och går noga igenom varje ny produkt hon tänkt inhandla.

Äter allt utom sniglar
Det finns egentligen inte något som Ulrika inte äter, hon ser bara till att det blir rätt mängd. Fast när hon tänker efter ett tag så har hon faktisk aldrig ätit sniglar och ryggar för tanken om dem, varför vet hon inte.
– Det är fel att säga att en diet passar alla människor. Det gör det inte. Alla tycker inte om att konsumera mycket kött lika lite som det passar alla att vara vegetarianer. Det är upp till var och en vad de vill äta. Det viktigaste är hälsan och att man mår bra. Jag har mycket kunskap om de olika sätten att äta och jag lägger upp individuella kostplaner i samråd med mina kunder. Det handlar så mycket om att kunna handskas med valet av kost i sin vardag och verkligen känna att den mat man väljer också leder till bättre hälsa.

► Läs också: Guide till viktminskningsprodukter

”Vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom”
Ulrika tror inte att det är bra att ständigt stoppa mat i munnen och ibland är det riktigt bra för kroppen att hoppa över ett mål mat. Framförallt ska man känna efter om man är hungrig och inte äta bara för att klockan visar att det är lunch eller middagstid. Ulrika är inte heller någon slav under sina dieter. Hon menar att av de 365 dagar som det finns på ett år så kan man hålla sin kostplan under 300 av dessa dagar. Och i hennes böcker är en återkommande tanke att äta mindre av de snabba kolhydraterna.
– Jag vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom. Jag gillar ostbågar och livet får inte bli svart eller vitt. Det vill säga, man måste få njuta av sådant man verkligen gillar. I vardagen ska man inte äta snabbmat men självklart kan man gå in på ett snabbmatsställe några gånger per år för att man tycker att det är gott.

Hon fortsätter:
– Det händer faktiskt ofta att jag får kommentarer om jag äter något som inte är nyttigt. Det var inte länge sedan jag fick ett mejl efter att någon sett mig gå in på McDonalds. Den som skrev mejlet ifrågasatte mitt val av mat och det känns tråkigt eftersom jag uppmuntrar alla att unna sig att ta ut svängarna lite då och då. För mig är det viktigt att inte bli fanatisk.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

ulrika davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Svenskarna går stadigt upp i vikt
Mat betyder för Ulrika att hålla sig frisk. Hon tar därför avstånd från smal- och träningshetsen där det mesta kretsar runt kilon och inte hälsa. Själv tar Ulrika en längre promenad varje dag. Ibland joggar hon och på vintern åker hon gärna långfärdsskridskor. Det är hälsa och friskvård för henne. Hon har ett gymkort och tycker att hon borde träna mer styrketräning, men så länge hon mår bra så får det förbli så.
– Mitt råd till folk är att de snarare borde prioritera att ta det lugnt än att aktivera sig mer. Att koppla av och framförallt att se till att sova mer känns aktuellt i den tid vi lever nu. Jag pratar aldrig om vikt när jag föreläser. Mitt budskap handlar om att leva hälsosamt och då ska man träna rätt, det vill säga inte för hårt och inte för mycket. Men jag är väl medveten om att svenskarna fortsätter att gå upp i vikt. I dag är 63 procent av männen överviktiga och 39 procent av kvinnorna. Och det vi inte vågar prata om så öppet ännu är barns övervikt, säger hon och fortsätter:
– Dessa siffror är alarmerande och jag upplever att det finns en polarisering i samhället i dag. De som sköter om sin hälsa, tränar och äter bra och de som inte tränar och äter skräpmat. Den sistnämnda gruppen behöver vi anstränga oss för att nå.

► Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Åt i smyg – sedan gick hon ner 30 kilo
Ulrikas egen viktresa gav henne värdefulla verktyg som hon nu har nytta av när hon coachar sina klienter, skriver sina böcker och håller sina föreläsningar. Det har inte bara varit att lära sig laga näringsriktig mat som ska smaka bra och ge mättnad. En viktig del av att må bra och göra hälsosamma val har varit att jobba med den mentala biten.
– När jag gick ner mina 30 kilo och kunde behålla den viktnedgången så letade jag efter anledningen till att jag överåt och jag lyckades identifiera vad som triggade mitt negativa ätbeteende. Och för mig handlade det om att jag tänkte negativa tankar om mig själv som skapade en dålig känsla. Dessutom åt jag i smyg. Jag åt det onyttiga hemma för mig själv när ingen såg och det gav mig alltid dåligt samvete.

► Läs också: Fem egenskaper som påverkas av din självkänsla

”Alla kan lyckas – det är jag ett levande bevis på”
Hon fortsätter:
– Att erkänna detta för mig själv var viktigt. Jag har jobbat jättemycket med det här beteendet. I dag kan jag börja äta en semla och lämna den efter några tuggor om jag inte vill ha mer. Förut åt jag alltid upp semlan, även om jag var mätt eller inte gillade den. Att förändra sig är inte lätt. Det kräver tid, planering och motivation. Men det första steget är att vara ärlig mot sig själv. Alla kan lyckas. Det är jag ett levande bevis på.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.