Ulrika Davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Ulrika Davidsson: “Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat.
Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme.
Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Som tonåring började Ulrika gå upp i vikt. När hon fyllt 15 år hade hon så pass mycket övervikt att hon ständigt var missnöjd med sitt utseende. Hon försökte på olika sätt att bli av med sina överflödskilon, men oavsett vilken diet hon använde sig av gick hon alltid upp igen.

► Läs också: 12 livsstilsförändringar för en effektiv viktminskning

Intresset för matlagning väcktes som au pair
Det var först när hon var i 30 års-åldern som hon hade tillräckligt med kunskap för att bli av med 30 kilos övervikt och sedan dess har Ulrika lyckats bibehålla viktnedgången.
– När jag var 22 år flyttade jag till Luxemburg för att arbeta som au pair. Mitt jobb bestod i att hämta barnen på skolan och laga middag till familjen fem dagar i veckan. Det gjorde att jag var tvungen att lära mig grunderna i att laga mat. Under ett skollov åkte jag hem till min mamma och det lovet ägnade jag mycket tid åt att klippa ut recept från olika tidningar, som jag tog med till familjen i Luxemburg. De uppskattade verkligen min matlagning och att få beröm efter varje måltid sporrade mig att lära mig mer. Då väcktes mitt stora intresse för matlagning.

 

"Drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna"
Ganska snart efter au pair-jobbet träffade Ulrika sin blivande man Lasse. De fick två barn tätt inpå varandra och blev vad Ulrika kallar för en typisk ”barnmatsskräckfamilj”. De åt tacos, köttbullar, pannkakor, korv och makaroner.
– När jag utbildade mig till kostrådgivare lärde jag mig hur jag skulle laga näringsriktig mat. Jag tyckte att det var roligt att komponera nya rätter till familjen. Och att jag lagade hälsosam mat gjorde att jag äntligen rådde bot på min egen övervikt. Det som blev nyckeln till framgång för mig var när jag drog ner på kolhydraterna och slapp blodsockersvängningarna. Då, för 15 år sedan, var det inte så känt vad man kan uppnå med att plocka bort potatis, ris och pasta. Den kostplan jag följde var Atkinsmetoden.

► Läs också: Krom minskar sötsuget

Genombrottet: GI-kokbok ihop med Ola Lauritzon
Viktnedgången förde med sig många hälsovinster. Ulrika blev piggare och gladare. Värken, som hon hade i kroppen redan som ung, försvann. Mage och tarm började fungera normalt, blodcirkulationen förbättrades och hon samlade inte längre på sig för mycket vätska i kroppen vilket gjorde att svullnaden försvann. Ulrikas egen viktresa, hennes förmåga att laga näringsrik och välsmakande mat banade vägen för framgång.
– Mitt stora genombrott kom 2004 när Ola Lauritzon frågade om jag ville göra en kokbok med honom. Han hade själv gått ner i vikt med hjälp av GI-metoden men han kunde ingenting om matlagning. Så jag skapade recepten och Ola skrev. Boken, "Våra bästa GI-recept", har sålts i hela 200 000 exemplar.

► Läs också: Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Testat alla dieter hon skrivit om
I dag när Ulrika räknar till 26 böcker har dessa handlat om GI-metoden, LCHF, rawfood, om hur man detoxar, att äta utifrån sin blodgrupp och 5:2-dieten. Själv har hon testat alla dieter men mår bäst av att äta mindre kolhydrater, en hel del rawfood och att lägga in periodisk fasta lite då och då samt att detoxa kroppen två gånger per år. Ulrika undviker i största möjliga mån socker och gluten. Att hon dragit ner på mejeriprodukter beror inte på mängden fett utan på att hon inte vill ha i sig de inflammationsbildande mjölkproteinerna. Hon är duktig på att läsa innehållsförteckningen på livsmedel och går noga igenom varje ny produkt hon tänkt inhandla.

Äter allt utom sniglar
Det finns egentligen inte något som Ulrika inte äter, hon ser bara till att det blir rätt mängd. Fast när hon tänker efter ett tag så har hon faktisk aldrig ätit sniglar och ryggar för tanken om dem, varför vet hon inte.
– Det är fel att säga att en diet passar alla människor. Det gör det inte. Alla tycker inte om att konsumera mycket kött lika lite som det passar alla att vara vegetarianer. Det är upp till var och en vad de vill äta. Det viktigaste är hälsan och att man mår bra. Jag har mycket kunskap om de olika sätten att äta och jag lägger upp individuella kostplaner i samråd med mina kunder. Det handlar så mycket om att kunna handskas med valet av kost i sin vardag och verkligen känna att den mat man väljer också leder till bättre hälsa.

 

► Läs också: Guide till viktminskningsprodukter

"Vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom"
Ulrika tror inte att det är bra att ständigt stoppa mat i munnen och ibland är det riktigt bra för kroppen att hoppa över ett mål mat. Framförallt ska man känna efter om man är hungrig och inte äta bara för att klockan visar att det är lunch eller middagstid. Ulrika är inte heller någon slav under sina dieter. Hon menar att av de 365 dagar som det finns på ett år så kan man hålla sin kostplan under 300 av dessa dagar. Och i hennes böcker är en återkommande tanke att äta mindre av de snabba kolhydraterna.
– Jag vill kunna ta en pizza i Venedig och en pasta i Rom. Jag gillar ostbågar och livet får inte bli svart eller vitt. Det vill säga, man måste få njuta av sådant man verkligen gillar. I vardagen ska man inte äta snabbmat men självklart kan man gå in på ett snabbmatsställe några gånger per år för att man tycker att det är gott.

Hon fortsätter:
– Det händer faktiskt ofta att jag får kommentarer om jag äter något som inte är nyttigt. Det var inte länge sedan jag fick ett mejl efter att någon sett mig gå in på McDonalds. Den som skrev mejlet ifrågasatte mitt val av mat och det känns tråkigt eftersom jag uppmuntrar alla att unna sig att ta ut svängarna lite då och då. För mig är det viktigt att inte bli fanatisk.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

ulrika davidsson

Foto: Ulrika Pousette

Svenskarna går stadigt upp i vikt
Mat betyder för Ulrika att hålla sig frisk. Hon tar därför avstånd från smal- och träningshetsen där det mesta kretsar runt kilon och inte hälsa. Själv tar Ulrika en längre promenad varje dag. Ibland joggar hon och på vintern åker hon gärna långfärdsskridskor. Det är hälsa och friskvård för henne. Hon har ett gymkort och tycker att hon borde träna mer styrketräning, men så länge hon mår bra så får det förbli så.
– Mitt råd till folk är att de snarare borde prioritera att ta det lugnt än att aktivera sig mer. Att koppla av och framförallt att se till att sova mer känns aktuellt i den tid vi lever nu. Jag pratar aldrig om vikt när jag föreläser. Mitt budskap handlar om att leva hälsosamt och då ska man träna rätt, det vill säga inte för hårt och inte för mycket. Men jag är väl medveten om att svenskarna fortsätter att gå upp i vikt. I dag är 63 procent av männen överviktiga och 39 procent av kvinnorna. Och det vi inte vågar prata om så öppet ännu är barns övervikt, säger hon och fortsätter:
– Dessa siffror är alarmerande och jag upplever att det finns en polarisering i samhället i dag. De som sköter om sin hälsa, tränar och äter bra och de som inte tränar och äter skräpmat. Den sistnämnda gruppen behöver vi anstränga oss för att nå.

 

► Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Åt i smyg – sedan gick hon ner 30 kilo
Ulrikas egen viktresa gav henne värdefulla verktyg som hon nu har nytta av när hon coachar sina klienter, skriver sina böcker och håller sina föreläsningar. Det har inte bara varit att lära sig laga näringsriktig mat som ska smaka bra och ge mättnad. En viktig del av att må bra och göra hälsosamma val har varit att jobba med den mentala biten.
– När jag gick ner mina 30 kilo och kunde behålla den viktnedgången så letade jag efter anledningen till att jag överåt och jag lyckades identifiera vad som triggade mitt negativa ätbeteende. Och för mig handlade det om att jag tänkte negativa tankar om mig själv som skapade en dålig känsla. Dessutom åt jag i smyg. Jag åt det onyttiga hemma för mig själv när ingen såg och det gav mig alltid dåligt samvete.

► Läs också: Fem egenskaper som påverkas av din självkänsla

"Alla kan lyckas – det är jag ett levande bevis på"
Hon fortsätter:
– Att erkänna detta för mig själv var viktigt. Jag har jobbat jättemycket med det här beteendet. I dag kan jag börja äta en semla och lämna den efter några tuggor om jag inte vill ha mer. Förut åt jag alltid upp semlan, även om jag var mätt eller inte gillade den. Att förändra sig är inte lätt. Det kräver tid, planering och motivation. Men det första steget är att vara ärlig mot sig själv. Alla kan lyckas. Det är jag ett levande bevis på.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Familj: Tvåbarnsmamma, fru till Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi.
Bor: Sollentuna på vintern och Gotland på sommaren.
Sysselsättning: Kostrådgivare, hälsoprofil och kokboksförfattare. Driver tre företag, bland annat Ulrikas Kickstart AB. Ulrika arrangerar allt ifrån hälsoresor, events, föreläsningar, catering till företag och privatpersoner. På Gotland driver Ulrika restaurangen ”Hemma Hos Ulrika”.
Aktuell med: Föreläsningsturné med "Kickstarten" som fortsätter under hösten 2017. Ny medlem av Kureras expertpanel. Ställ din fråga om kost och vikt till Ulrika här direkt.
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Snabbfakta om Ulrika

Finns alltid i kylskåpet: Ägg och citroner.
Tränar: Tar en timmes promenad varje dag. Joggar ibland och åker långfärdsskridskor på vintern.
Gymmet: Har ett gymkort men utnyttjar det inte så ofta.
Matlagningsintresset: Startade när hon var au pair i Luxemburg.
På TV: På måndagar kan man se Ulrika hos "Malou efter Tio" där Ulrika är programmets hälso- och matinspiratör.
Böcker: Har gett ut 26 böcker, den senaste heter Nya kickstarter med Ulrika.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.