Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt | Kurera.se
Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna och Gotland
Familj: make, två barn 19 och 17 år samt katten Hugo och hunden Mimmi
Sysselsättning: Kostrådgivare och kokboksförfattare till 26 kokböcker
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Ställ din fråga till Ulrika direkt - här.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt.
Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Du är Kureras nya expert. Hur känns det och vad kommer du att svara på frågor om? 
– Det känns jätteroligt att få nå ut till Kureras läsare och Facebookföljare och att få inspirera både i tidningen och på nätet. Jag kommer att svara på frågor som rör kost, vikt och hälsa i allmänhet. Jag brinner verkligen för att människor ska få möjlighet att hitta en livsstil som de gillar och som passar för dem. Som kostrådgivare har jag insett att det finns ingen diet eller livsstil som passar alla. Vi behöver olika kostplaner för olika människor.

► Läs också: Krom minskar sötsuget

 

Hur länge har du brunnit för kostrådgivning och hur startade ditt intresse? 
– Jag har alltid varit intresserad av att äta god mat, men fram tills jag blev 30 år saknade jag kunskap om vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Då vägde jag också nästan hundra kilo och var i dålig form. Den första februari 2002 började jag förändra min kostplan och lärde mig mer om näringslära och vad livsmedel innehåller. Efter åtta månader hade jag tappat 30 kilo och mitt intresse för kost och hälsosam livsstil hade vuxit sig stort. Detta fick så stor plats i mitt liv att jag utbildade mig till kostrådgivare och slutade på mitt dåvarande arbete på marknad- och försäljningsavdelningen på Tele 2 i Kista.

Du har skrivit många böcker om olika dieter och det kan tyckas att du hoppar mellan olika väldigt ofta. Vad svarar du dem som tycker att du är en diethoppjerka? 
– Mitt stora intresse är matlagning och jag älskar verkligen att handla, laga mat, äta mat och prata mat. När jag blev kostrådgivare insåg jag betydelsen av att inspirera mina kunder och förenkla för dem så att det skulle bli lättare att hålla sig till en kostplan. Det är ju en sak att veta hur man ska äta men en annan sak att verkligen fullfölja sin plan. I början gav jag ut kokböcker för alla som var nyfikna på GI-metoden. Därefter kom LCHF och jag gav ut ett flertal kokböcker för den metoden och sedan har flera intressanta metoder kommit som Detox, Rawfood, 5:2-dieten samt att äta rätt för sin blodgrupp. Under mina 12 år som kostrådgivare har jag verkligen lärt mig att det finns ingen kostplan som passar alla och jag är stolt över att jag är kunnig och har erfarenhet inom olika kostplaner.
– Egentligen är jag förvånad att inte fler kostrådgivare jobbar med olika kostplaner, utan bara håller sig till en som de förespråkar. Det är ungefär som om en PT bara skulle lära ut en träningsform… Alla kan inte jogga eller simma – vi behöver olika träningsformer för att vi är olika och har olika behov. Samma sak är det med kost och kostplaner. Därför arbetar jag med olika kostplaner.

► Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Vilket kosttänk har du själv?
– Jag följer en lågkolhydratskost i grunden och sen kombinerar jag detta med 5:2-dieten, vilket innebär att två dagar i veckan äter jag under 500 kilokalorier (kcal). Jag väljer också att äta efter min blodgrupp och följer kostplanen för blodgrupp AB, vilket innebär att jag äter mycket vegetariskt och gärna fisk som proteinkälla.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Ägg!

Vad finns aldrig i ditt kylskåp?
– Margariner och lättprodukter.

► Läs också: Studie: Rödkål får positiva hälsoeffekter ihop med fet mat

Vilka är dina bästa råd till den som vill äta nyttigt?
– Oavsett om man vill gå ner i vikt eller vill äta för att vara hälsosam bör man ta bort socker och livsmedel som påverkar blodsockret negativt. Anledningen är att då kan man lättare hålla sig till den kostplan man väljer att följa. Därför rekommenderar jag att man även plockar bort eller drar ner på snabba kolhydrater som bröd, pasta, ris och potatis. Satsa istället på att äta en naturlig kost med bra proteinkällor och naturligt fett samt rikligt med grönsaker.

 

Kan du berätta tre saker som väldigt få människor vet om dig?
– Ja, visst kan jag göra det. 1. Jag älskar att måla i olja och när tid finns gör jag gärna mina egna konstverk. Jag har en dröm om att när jag fyller 50 år ska jag ha en egen ateljé där jag kan måla och hålla på med keramik. 2. Jag älskar att resa och har varit på många platser i världen. Min favoritplats är Afrika och en liten övärld utanför Kenya som heter Lamu.
3. Jag är bra på svamp. När jag går i skogen vet jag namnen på nästan alla svampar och om de är ätliga eller oätliga. Det är min kära mamma som har lärt mig när jag växte upp och gick med henne i skogen.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

Till sist, varmt välkommen till Kurera! 
– Stort tack. Det ska bli roligt att börja svara på frågor. Jag hoppas att jag får många.

Vill du ställa en fråga till Ulrika direkt?
Gör det här.

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna och Gotland
Familj: make, två barn 19 och 17 år samt katten Hugo och hunden Mimmi
Sysselsättning: Kostrådgivare och kokboksförfattare till 26 kokböcker
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Ställ din fråga till Ulrika direkt - här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.