Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna och Gotland
Familj: make, två barn 19 och 17 år samt katten Hugo och hunden Mimmi
Sysselsättning: Kostrådgivare och kokboksförfattare till 26 kokböcker
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Ställ din fråga till Ulrika direkt - här.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt.
Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Du är Kureras nya expert. Hur känns det och vad kommer du att svara på frågor om? 
– Det känns jätteroligt att få nå ut till Kureras läsare och Facebookföljare och att få inspirera både i tidningen och på nätet. Jag kommer att svara på frågor som rör kost, vikt och hälsa i allmänhet. Jag brinner verkligen för att människor ska få möjlighet att hitta en livsstil som de gillar och som passar för dem. Som kostrådgivare har jag insett att det finns ingen diet eller livsstil som passar alla. Vi behöver olika kostplaner för olika människor.

► Läs också: Krom minskar sötsuget

 

Hur länge har du brunnit för kostrådgivning och hur startade ditt intresse? 
– Jag har alltid varit intresserad av att äta god mat, men fram tills jag blev 30 år saknade jag kunskap om vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Då vägde jag också nästan hundra kilo och var i dålig form. Den första februari 2002 började jag förändra min kostplan och lärde mig mer om näringslära och vad livsmedel innehåller. Efter åtta månader hade jag tappat 30 kilo och mitt intresse för kost och hälsosam livsstil hade vuxit sig stort. Detta fick så stor plats i mitt liv att jag utbildade mig till kostrådgivare och slutade på mitt dåvarande arbete på marknad- och försäljningsavdelningen på Tele 2 i Kista.

Du har skrivit många böcker om olika dieter och det kan tyckas att du hoppar mellan olika väldigt ofta. Vad svarar du dem som tycker att du är en diethoppjerka? 
– Mitt stora intresse är matlagning och jag älskar verkligen att handla, laga mat, äta mat och prata mat. När jag blev kostrådgivare insåg jag betydelsen av att inspirera mina kunder och förenkla för dem så att det skulle bli lättare att hålla sig till en kostplan. Det är ju en sak att veta hur man ska äta men en annan sak att verkligen fullfölja sin plan. I början gav jag ut kokböcker för alla som var nyfikna på GI-metoden. Därefter kom LCHF och jag gav ut ett flertal kokböcker för den metoden och sedan har flera intressanta metoder kommit som Detox, Rawfood, 5:2-dieten samt att äta rätt för sin blodgrupp. Under mina 12 år som kostrådgivare har jag verkligen lärt mig att det finns ingen kostplan som passar alla och jag är stolt över att jag är kunnig och har erfarenhet inom olika kostplaner.
– Egentligen är jag förvånad att inte fler kostrådgivare jobbar med olika kostplaner, utan bara håller sig till en som de förespråkar. Det är ungefär som om en PT bara skulle lära ut en träningsform… Alla kan inte jogga eller simma – vi behöver olika träningsformer för att vi är olika och har olika behov. Samma sak är det med kost och kostplaner. Därför arbetar jag med olika kostplaner.

► Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Vilket kosttänk har du själv?
– Jag följer en lågkolhydratskost i grunden och sen kombinerar jag detta med 5:2-dieten, vilket innebär att två dagar i veckan äter jag under 500 kilokalorier (kcal). Jag väljer också att äta efter min blodgrupp och följer kostplanen för blodgrupp AB, vilket innebär att jag äter mycket vegetariskt och gärna fisk som proteinkälla.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Ägg!

Vad finns aldrig i ditt kylskåp?
– Margariner och lättprodukter.

► Läs också: Studie: Rödkål får positiva hälsoeffekter ihop med fet mat

Vilka är dina bästa råd till den som vill äta nyttigt?
– Oavsett om man vill gå ner i vikt eller vill äta för att vara hälsosam bör man ta bort socker och livsmedel som påverkar blodsockret negativt. Anledningen är att då kan man lättare hålla sig till den kostplan man väljer att följa. Därför rekommenderar jag att man även plockar bort eller drar ner på snabba kolhydrater som bröd, pasta, ris och potatis. Satsa istället på att äta en naturlig kost med bra proteinkällor och naturligt fett samt rikligt med grönsaker.

Kan du berätta tre saker som väldigt få människor vet om dig?
– Ja, visst kan jag göra det. 1. Jag älskar att måla i olja och när tid finns gör jag gärna mina egna konstverk. Jag har en dröm om att när jag fyller 50 år ska jag ha en egen ateljé där jag kan måla och hålla på med keramik. 2. Jag älskar att resa och har varit på många platser i världen. Min favoritplats är Afrika och en liten övärld utanför Kenya som heter Lamu.
3. Jag är bra på svamp. När jag går i skogen vet jag namnen på nästan alla svampar och om de är ätliga eller oätliga. Det är min kära mamma som har lärt mig när jag växte upp och gick med henne i skogen.

 Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

Till sist, varmt välkommen till Kurera! 
– Stort tack. Det ska bli roligt att börja svara på frågor. Jag hoppas att jag får många.

Vill du ställa en fråga till Ulrika direkt?
Gör det här.

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna och Gotland
Familj: make, två barn 19 och 17 år samt katten Hugo och hunden Mimmi
Sysselsättning: Kostrådgivare och kokboksförfattare till 26 kokböcker
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Ställ din fråga till Ulrika direkt - här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegansk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.