Annons
Annons

Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!

Att matsmältningen fungerar bra är väsentligt för vår livskvalitet. När den inte fungerar märker vi det direkt. Man kan till exempel känna att magen blir trög eller orolig, känna sig 
uppblåst (ballongmage) och en del får känslan av att det jäser i magen. Ett sätt att komma till rätta med problemet är att ta kontroll över matsmältningsenzymerna. Så här gör du.

Redaktionen

8 mars, 2016
Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!
Dela inlägget

Att matsmältningen fungerar bra är väsentligt för vår livskvalitet. När den inte fungerar märker vi det direkt.
Man kan till exempel känna att magen blir trög eller orolig, känna sig 
uppblåst (ballongmage) och en del får känslan av att det jäser i magen.
Ett sätt att komma till rätta med problemet är att ta kontroll över matsmältningsenzymerna. Så här gör du.

Lider du av ballongmage? Du är inte ensam. Ungefär en miljon svenskar beräknas ha besvär med ballongmage eller andra magbesvär. En del känner av problemen ofta, andra mer till och från.
Oavsett hur ofta du har magbesvär är en av de vanligare orsakerna till besvären att matsmältningsenzymerna inte fungerar som de ska. Maten bryts helt enkelt inte ned som den ska. Så vad gör man åt det då? Jo, hemligheten har – som vanligt – med tarmfloran att göra.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Gaser som spänner
Ballongmage kännetecknas av att magen blir svullen, bullrig och känns uppblåst på grund av gasbildning. När tarmen spänns ut av gaserna kan man också få magknip.
Många känner ett behov av att knäppa upp byxorna för att hantera ballongmagen, särskilt i samband med att man ätit.

Normaliserar matsmältningen
För att undvika ballongmage och liknande besvär är det viktigt att få systemet i balans. Det kan göras på flera sätt men ett av de mest effektiva sättet är troligen med hjälp av kalcium och bredspektrum av bakterier. Vår mage mår nämligen mycket bättre om vi får balans på tarmfloran.
För detta ändamål finns probiotiska magprodukter specialdesignade att få till just denna balans. De innehåller flera miljarder levande mjölksyrabakterier i en bredpsektrumberedning. En del är kombinerade med ett tillskott av kalcium, vilket för vissa kan vara att föredra. Detta kalcium bidrar nämligen mycket till just matsmältningsenzymernas normala funktion.

Läs också: D-vitamin kan bota IBS-symtom enligt forskare

Fördelas i hela tarmen
Olika mjölksyreprodukter innehåller olika bakteriestammar. Alla stammar påverkar på sitt sätt. Fråga gärna efter mer specifika råd om vad som passar just dig. Personalen på till exempel hälsokostbutiker brukar vara kunniga när det gäller ämnet nyttiga bakterier.
Ett exempel på en produkt som innehåller både kalcium och flera (sex stycken) bakteriestammar är LactiPlus. De sex bakteriestammarna trivs i olika delar av tarmen, beroende på pH-värdet i just den delen. Ju tidigare i tarmsystemet, desto surare miljö. På så sätt fördelas de fem miljarder levande mjölksyrabakterierna hela vägen från tunntarmen till slutet av tjocktarmen.
Man får alltså ett brett spektrum av välvilliga bakterier i hela tarmsystemet, vilket ofta är precis vad en problemmage behöver.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kalcium stimulerar matsmältningsenzymerna
European Food Safety Authority (EFSA) ligger bakom den vetenskapliga sammanställningen som visar att kalcium har förmågan att stimulera matsmältningsenzymerna så att de får viktig hjälp för att fungera. Detta innebär att många fler, om de bara hade den här informationen, skulle kunna bli av med sina besvär med till exempel ballongmage.
Kom ihåg ordet nyttiga bakterier bara. Det är där hemligheten ligger.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons