Från matsmältning till immunförsvar – här är många goda hälsoskäl att äta äpplen.
10 goda skäl att äta mer äpplen!
1. Äpplen innehåller gott om antioxidanter.
2. Flavonoiderna, som främst finns i skalet, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Du får också i dig en dos C-vitamin.
4. Äpplen har även visat sig att motverka utveckling av både cancer och diabetes.
5. Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen.
6. Ett äpple kan inte ersätta din tandkräm men att tugga frukten stimulerar salivproduktionen, vilket sänker bakteriehalten i munnen.
7. Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt.
8. Äpplen är blodrenande: bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats.
9. Enligt studier kan äppeljuice minska risken för Alzheimers och minska ålderseffekter på hjärnan.
10. Äpplens fiberinnehåll kan kicka igång en risig mage.
Läs också: Ta tillvara dina äpplen – gör mumsiga äppelchips
Av Emma V Larsson