Varför ska du välja ekologiskt? Det finns många anledningar. Här är de tio viktigaste.
1. För naturen och vårt ekosystem
Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Dessa ämnen är till för att döda skadedjur, svampsjukdomar och ogräs. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Det skadar inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa utan även andra arter i naturen, till exempel bin. Dessa gifter är även indirekt skadliga för andra arter. När ogräsmedel används minskar antalet örter och därmed pollen och frön som ger föda åt insekter, när insekterna minskar blir det också mindre mat för grodor och fåglar.
2. För mat utan kemikalier och tillsatser
Rester av bekämpningsmedel kan återfinnas i maten vi äter. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel. I dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönt innehöll rester och 5,2 procent av dessa låg över EUs tillåtna gränsvärde. Det är inte bara odlingen som skiljer sig mellan ekologisk och konventionell mat utan också förädlingen av livsmedel. Ekologisk mat får inte innehålla lika mycket tillsatser som konventionell mat. Svenska myndigheter godkänner hundratals tillsatser medan till exempel KRAV endast godkänner 34 stycken.
Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak till folksjukdomar
3. För renare vatten
Bekämpningsmedel från åkrar kan läcka till sjöar och vattendrag. Bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur minskad fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera. Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa även kan spridas till regnvatten och grundvatten. Man har till och med hittat rester från medel som sedan länge är förbjudna i Sverige på grund utav sin höga giftighet, till exempel atrazin. Det här visar att dessa medel är svårnedbrytbara och kan finnas kvar i naturen och orsaka skada under en längre tid.
4. För en naturlig djurhållning
När du väljer ekologiskt kött, ägg eller mejeriprodukter får du livsmedel från en naturligare djurhållning. Djurhållningen sker på ”djurens villkor” och utgår ifrån djurens naturliga beteende. Detta innebär att djuren i ekologisk produktion ska kunna bete sig på ett naturligt sätt. Bland annat ska grisar ha tillgång till att böka, leta föda och gytjebada. Hönsen ska ha sittpinnar och reden samt sandbad och dagsljus i hönshuset, de ska även ha tillgång till hö eller rotfrukter när de inte betar. Alla djur ska ha tillgång att röra sig fritt och vistas utomhus på sommaren. Djurens foder ska vara ekologiskt och anpassat till den specifika djurarten.
5. För nyttigare mat
Studier har visat att både ekologiska mejeriprodukter och kött har en bättre fettsyra-sammansättning och innehåller högre halter av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Detta beror på att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.
6. För odling utan GMO
GMO betyder genmodifierade organismer. Detta är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt genom till exempel parning eller pollinering. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter. Överlag är GMO-sorterna framtagna för att klara kemisk bekämpning av ogräs med ett visst bekämpningsmedel utan att skadas själv. Användning av dessa grödor har dock lett till att vissa ogräs har blivit resistenta och starkare bekämpningsmedel krävs då för att bekämpa ogräset. I ekologisk produktion används inga genmodifierade grödor.
7. För klimatsmartare mat
Undersökningar visar att ekologisk produktion kräver mindre energi än konventionell. Detta beror bland annat på att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och slipper därmed den energikrävande tillverkningen och transporten av dessa. Djuren i ekologisk produktion äter inte lika mycket energikrävande kraftfoder som i konventionell produktion, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Den ekologiska djurhållningen bygger till stor del på egenförsörjning av foder vilket gör att vi minskar kraftigt på transporterna. KRAV har dessutom ytterligare regler, bland annat att de stora växthusen ska värmas upp med förnybar energi till 80 procent.
8. För människors skull
Ekologisk odling är bra för människor, särskilt för de allra fattigaste. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel, som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar och de utsätts dagligen för dessa medel. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Lantbrukare i rika länder drabbas även de. Forskare har sett att de som använder kemiska bekämpningsmedel i arbetet löper större risk att få Parkinsons samt vissa typer av cancer. Många fattiga bönder odlar idag efter västerländska metoder som kräver mycket bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket de inte har råd med. Dessa bönder kan få högre skördar med en ekologisk odling då naturligt gödsel tillförs och man får bland annat en bördigare jord som håller kvar vatten bättre. Detta gör att ekologisk odling blir mer allsidig och försörjningen blir tryggare.
Läs också: Hormonstörande kemikalier i livsmedel och miljö kostar EU 157 miljarder euro årligen
9. För minskad övergödning
Algblomning i övergödda hav och sjöar beror bland annat på läckage av växtnäring från åkrar. Näringsrikt vatten förs ut i vattendrag, sjöar och i sin tur ut i haven. De näringsämnen som orsakar övergödning och har en negativ klimatpåverkan är kväve och fosfor. Mycket arbete sker inom lantbruket för att hushålla bättre med växtnäringen och minska förlusterna. Ekologisk och konventionell produktion använder sig av olika metoder för detta och man kan se att ekologiska gårdar överlag har mindre förluster och överskott av växtnäring än konventionella.
10. För ökad kunskap
Idag saknas det mycket kunskap om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Världsbefolkningen växer men inte åkerarealerna. I framtiden kommer vi behöva odla mer mat på samma ytor, antagligen utan bristvaran olja. Det är därför betydelsefullt med ett ekologiskt jordbruk som kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.
Källa: KRAV
Av Maya Dilek