Många av oss tycker oss inte ha tid att laga mat från grunden och kastar allt som ofta i oss mindre hälsosamma halvfabrikat medan vi tittar på mobilen eller någon annan skärm. Något som leder till att vi inte hinner tugga maten ordentligt och sväljer den i snabb takt.
Detta leder till att matsmältningssystemet inte kan fungera optimalt eftersom det inte ”hinner göra sitt jobb” på ett bra sätt. Vi blir därmed uppblåsta, gasiga, rapiga och på sikt kan vi även gå upp i vikt. Det slår de två spanska forskarna Silvia Gómez Senent, specialist i gastroenterologi, och Esther Martinez Miguel, medicine doktor vid Nebrija-universitetet i Madrid, fast. Men det finns fler hälsorisker än så med att äta för snabbt!
Äta för snabbt påverkar tarmfloran
De spanska forskarna har studerat hälsoriskerna med att äta för snabbt och att vi på grund av en upplevd tidsbrist väljer mat som är mindre bra för tarmfloran och därmed vår hälsa. Något som leder till många vanliga magroblem. Forskarna menar att vi har allt att vinna på att lära oss mer om hur vår matsmältning faktiskt fungerar, för att på naturlig väg kunna få bukt med våra magproblem.
LÄS OCKSÅ: Magsyran är viktig för mer än matsmältningen
3 hälsorisker med att äta för snabbt!
1. Inte bra för de goda tarmbakterierna
Matsmältningssystemet har svårare att fungera när vi sväljer för stora matbitar (vilket är vanligt när vi äter snabbt), vilket gör att det måste jobba hårdare för att bryta ner maten. Detta påverkar näringsupptaget i tarmen och de goda tarmbakterierna börjar producera gaser.
De nyttiga bakterierna i tarmarna skyddar kroppen mot skadliga mikroorganismer, och när de fäster på tarmväggens yta så hindrar de skadliga bakterier från att orsaka infektioner. Men en dåligt fungerande matsmältning kan påverka tarmväggen och med tiden öka risken för diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar, enligt Silvia Gómez Senent.
2. Sämre näringsupptag
Matsmältningen börjar redan i munnen. När vi äter för snabbt tuggar vi inte tillräckligt mycket utan sväljer för stora bitar som hamnar i magsäcken. En större produktion av magsyra krävs nämligen då för att göra matsmältningen effektiv. Detta leder ofta till en känsla av att man blir ”tung” i magen. När vi tuggar för lite så hinner inte enzymerna i munnen göra sitt jobb och maten inte blandas med saliv tillräckligt mycket, vilket även kan påverka hur tunntarmen tar upp näring från maten. Att tugga och svälja för snabbt förhindrar enzymet amylas från att bryta ner stärkelse rätt, vilket påvekar näringsupptaget.
3. Vi får ingen mättnadskänsla
När du äter för fort så hinner inte utsöndringen av mättnadshormonet leptin med, vilket leder till att du inte hinner känna dig mätt i tid. Leptin hjälper oss att reglera hur mycket vi äter genom signalsystemet mellan tarmen och hjärnan. Och blir du inte mätt och nöjd så är risken stor att du kommer att vilja äta mer än om du tagit dig tid att äta i lugn och ro. Utsöndringen av flera andra nöjdhets- och mättnadshormoner som normalt sker under en måltid, som serotonin och GLP-1, kan också bli ”omsprungna” och leda till att du äter för mycket. Något spm kan leda till illamående och buksmärtor och i värsta fall kräkningar.
LÄS OCKSÅ: Synbiotika stärker tarmfloran och immunförsvaret
Forskarnas råd för bättre hälsa att..
- …undvika ultraprocessat mat
- …ta oss tid att laga och äta fibberrik och näringsrik mat som gynnar vår matsmältning och tarmflora
- …gärna äta på fasta tider
- …äta med medveten närvaro
- ….inte lägga upp för stora portioner som ökar risken att överäta.
Källa: Svenska Dagbladet