Annons
Annons

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

För en del är magsyra något som man helst vill kontrollera. Magsyra kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men magsyran spelar en viktig roll för matsmältningen och för att vi ska hålla oss friska.

Inger Palm

15 juni, 2021
Magsyran är viktig för mer än matsmältningen
Dela inlägget

För en del är magsyra något som man helst vill kontrollera. Magsyra kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men magsyran spelar en viktig roll för matsmältningen och för att vi ska hålla oss friska.

I magsäcken blandas mat med magsyra och den sura miljön aktiverar enzymet pepsin i magsäcken som bryter ner protein. Pepsin står för runt 20 procent av proteinnedbrytningen. Har du brist på saltsyra fungerar inte pepsin optimalt och du får svårt med proteinrik mat men även med annat.

Magsyra krävs för en fungerande matsmältning

När matsmältningen fungerar som den ska då knådas maten av magsäcken och pepsin börjar bryta ner protein. En liten portion i taget släpps ned till tolvfingertarmen där större delen av matsmältningen sker. Enzymer frisätts från bukspottkörteln och galla från gallblåsan. Det sura pH:t neutraliseras av bikarbonat från bukspottkörteln och gör maginnehållet redo att fortsätta nedåt. Då kommer nästa portion, och samma procedur upprepas. Men utan magsyra fungerar det inte som det ska. Det sura pH:t som magsyran skapar är det som skickar signalerna som krävs för att hela processen ska fungera bra.

LÄS OCKSÅ: Coachens 5 tips – så får du tillbaka magen i balans

Brister kan få konsekvenser

Vid brist på magsyra blir det problem med att bryta ner protein, men också hela matsmältningen påverkas. Magen blir orolig, det bildas gaser och näringsupptaget försämras. Det i sin tur kan kan leda till osmält mat i avföringen, sämre aptit och att vi känner oss uppblåsta när vi ätit.

Halsbränna och sura uppstötningar kan vara tecken på brist på saltsyra. Produktionen av saltsyra kräver energi och tillgång till olika näringsämnen. Därför blir den ofta nedsatt vid kronisk sjukdom, långsam ämnesomsättning, nedsatt funktion hos binjurar och sköldkörtel, hög ålder och om du har näringsbrister. Andra orsaker kan vara födoämnesallergier, infektioner, vävnadsskada i magsäcken – och förstås intag av saltsyrahämmande medel.

LÄS OCKSÅ: Enzymerna lugnade Karins mage

Biverkningar på läkemedel

Biverkningarna av saltsyrahämmande läkemedel visar hur viktig magsyran är för kroppen. I en studie mättes pH i magsäcken före och under behandling med det saltsyrahämmande medlet pantoprazol. Medelvärdet på pH:et var före behandlingen 1,7 och efter fyra veckors behandling 5,2. En stor förändring som kan leda till andra problem.

Biverkningar kan också bestå av försämrat näringsupptag, ökad risk för magsjuka och lunginflammation. Magsyran är en del av kroppens första försvarsbarriär och dödar många bakterier.

För lite magsyra kan göra att man får en överväxt av bakterier i tunntarmen. En studie visade ökad tillväxt av bakterier i tolvfingertarmen med 56 procent hos patienter som fick omeprazol i 4–8 veckor.

För lite magsyra kan ge en ökad risk för allergi. Eftersom nedbrytningen av protein försämras vid brist på saltsyra ökar risken för allergiska reaktioner mot proteiner från exempelvis hasselnötter och fisk.

Magsyran är därför viktig för matsmältningen, för balansen i tarmfloran, för att skydda oss mot infektioner och för att vi inte ska reagera allergiskt mot den mat vi äter.

Av Inger Palm

Annons
Annons