Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna håller i gaffel med mat

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

För en del är magsyra något som man helst vill kontrollera. Magsyra kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men magsyran spelar en viktig roll för matsmältningen och för att vi ska hålla oss friska.

I magsäcken blandas mat med magsyra och den sura miljön aktiverar enzymet pepsin i magsäcken som bryter ner protein. Pepsin står för runt 20 procent av proteinnedbrytningen. Har du brist på saltsyra fungerar inte pepsin optimalt och du får svårt med proteinrik mat men även med annat.

Magsyra krävs för en fungerande matsmältning

När matsmältningen fungerar som den ska då knådas maten av magsäcken och pepsin börjar bryta ner protein. En liten portion i taget släpps ned till tolvfingertarmen där större delen av matsmältningen sker. Enzymer frisätts från bukspottkörteln och galla från gallblåsan. Det sura pH:t neutraliseras av bikarbonat från bukspottkörteln och gör maginnehållet redo att fortsätta nedåt. Då kommer nästa portion, och samma procedur upprepas. Men utan magsyra fungerar det inte som det ska. Det sura pH:t som magsyran skapar är det som skickar signalerna som krävs för att hela processen ska fungera bra.

 

LÄS OCKSÅ: Coachens 5 tips – så får du tillbaka magen i balans

Brister kan få konsekvenser

Vid brist på magsyra blir det problem med att bryta ner protein, men också hela matsmältningen påverkas. Magen blir orolig, det bildas gaser och näringsupptaget försämras. Det i sin tur kan kan leda till osmält mat i avföringen, sämre aptit och att vi känner oss uppblåsta när vi ätit.

Halsbränna och sura uppstötningar kan vara tecken på brist på saltsyra. Produktionen av saltsyra kräver energi och tillgång till olika näringsämnen. Därför blir den ofta nedsatt vid kronisk sjukdom, långsam ämnesomsättning, nedsatt funktion hos binjurar och sköldkörtel, hög ålder och om du har näringsbrister. Andra orsaker kan vara födoämnesallergier, infektioner, vävnadsskada i magsäcken – och förstås intag av saltsyrahämmande medel.

LÄS OCKSÅ: Enzymerna lugnade Karins mage

Biverkningar på läkemedel

Biverkningarna av saltsyrahämmande läkemedel visar hur viktig magsyran är för kroppen. I en studie mättes pH i magsäcken före och under behandling med det saltsyrahämmande medlet pantoprazol. Medelvärdet på pH:et var före behandlingen 1,7 och efter fyra veckors behandling 5,2. En stor förändring som kan leda till andra problem.

Biverkningar kan också bestå av försämrat näringsupptag, ökad risk för magsjuka och lunginflammation. Magsyran är en del av kroppens första försvarsbarriär och dödar många bakterier.

För lite magsyra kan göra att man får en överväxt av bakterier i tunntarmen. En studie visade ökad tillväxt av bakterier i tolvfingertarmen med 56 procent hos patienter som fick omeprazol i 4–8 veckor.

 

För lite magsyra kan ge en ökad risk för allergi. Eftersom nedbrytningen av protein försämras vid brist på saltsyra ökar risken för allergiska reaktioner mot proteiner från exempelvis hasselnötter och fisk.

Magsyran är därför viktig för matsmältningen, för balansen i tarmfloran, för att skydda oss mot infektioner och för att vi inte ska reagera allergiskt mot den mat vi äter.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.