Annons
Annons

3 hälsovinster med en vit månad

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 januari, 2023
3 hälsovinster med en vit månad

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

Vinsterna med att avstå alkohol varierar dock från person till person beroende på hur stor förändring från ditt normala beteende som det handlar om. Den som dricker mycket i normala fall kan känna av betydande fysiologiska effekter, som bättre mental skärpa, bättre sömn, viktminskning, och tillfredsställelsen i att nå ett uppsatt mål. Det säger Dr Rekha B. Kumar, som är medicinsk chef på ”the American Board of Obesity Medicine”, till amerikanska hälsosajten Healthline.

Men även den som i normala fall bara dricker små mängder alkohol kan känna tillfredsställelse i känslan av att ta kontroll över sin egen hälsa och av att ha lyckats med nå ett uppsatt mål.

LÄS OCKSÅ: 3 av 10 cancerfall kopplas till livsstil

Mest effektivt för stordrickare

Visste du att alkohol är kopplat inte bara till hjärt-kärlsjukdom utan även till cancer i bland annat lever, ändtarm och bröst? Och studier visar att även om du bara dricker i överflöd en gång i månaden så ökar det risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke, säger Amitava Dasgupta till Healthline, författare av boken ”The Science of Drinking”.

Hon håller med om att det för så kallade sällskapsdrickare och måttliga drickare inte kommer innebära någon större skillnad för kroppen att ta en vit månad, även om det förstås inte skadar att låta bli alkohol ändå.

Däremot gör det skillnad för de personer som dricker mer än den rekommenderade maximala mängden för alkoholintag under en vecka. Vilket är upp till ett standardglas per dag för kvinnor, respektive två glas för män.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök bra för hjärtat

Ju längre vit period, ju bättre läkning

Att däremot ta en vit månad och sedan återgå till att dricka mycket igen är en dålig idé, säger hon. Om du dricker för mycket är det bättre att att dra ner på ditt alkoholintag generellt. Och att ta tre vita månader kommer att ge dig fler hälsofördelar än en vit månad. Det ger din lever och ditt hjärta mer tid att återhämta sig och läka.

Hon tillägger att det finns människor som har lärt sig att vara måttfulla med sin drickande och att det bidrar till ett psykosocialt välmående på ett sätt som inte försämrar deras hälsa. I dessa fall kanske det inte kommer hjälpa deras välmående att avstå från att dricka i sociala sammanhang i en månad, utan kanske snarare störa deras sociala liv och måltidsvanor.

LÄS OCKSÅ: Två portioner grönt per dag skyddar äldre mot inflammation

3 hälsofördelar med en vit månad

Eftersom alkohol i sig är kaloririkt och många drinkar och viner innehåller mycket socker, så får du hjälp att minska i vikt genom att avstå drickande, om du har behov av det. Framförallt om du går från att dricka mycket till att avstå alkohol under en längre period. Men när det gäller viktminskning spelar förstås även kost och motion en viktig roll.

Men framförallt är det följande hälsofördelar som du får med en vit månad:

1. Ger din lever en break

Hos de som dricker alkohol i överflöd kan levercirros uppstå, en sjukdom som innebär att friska leverceller blir skadade och ersatta med ärrvävnad (fibros). Detta sker inte över en dag, men dricker man för mycket, vilket alltså är mer än två glas per dag för män och mer än ett glas för kvinnor, så kan det ske fettförändringar i levern.

Dessa förändringar går dock att reversers (vända) som tur var. Så när du slutar dricka kan levern återgå till att bli normal igen och återfå möjligheten att fokusera på andra uppgifter. Som att bryta ner andra gifter som producerats i kroppen samt omvandla och bryta ner fetter och olika hormoner. Eftersom levern är ett tåligt organ så kan positiva förändringar ske redan inom några veckor utan alkohol.

2. Lägre risk för hjärt-kärlsjukdom

Alkohol bryts ner av levern och ett visst enzym. Men när vi dricker för mycket som blir detta enzym förfettat och bryts då ner av ett annat enzym.

När denna alternativa nedbrytning sker så producerar det fria radikaler som är kända för att oxidera det dåliga kolesterolet LDL. Detta kan orsaka blockeringar i halspulsådern, enligt Amitava Dasgupta. Om du däremot inte dricker i överflöd utan bara blygsamma mängder, har alkohol inga effekter på LDL-kolesterolet, utan ökar faktiskt det goda kolesterolet HDL.

Faktum är att ett blygsamt drickande (1-2 glas en till två gånger i veckan) har vissa hälsofördelar. Framförallt för män över 40 år (för kvinnor spelar åldern inte roll). Det minskar nämligen risken för hjärt-kärlsjukdom. Men att dricka för mycket ökar tvärtom risken för samma sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent

3. Minskar risken för cancer

Alkohol är numera känt som cancerframkallande. Risken att drabbas av en alkoholrelaterad cancerform ökar ju mer du dricker regelbundet och över tid.

Man har funnit samband mellan följande cancerformer och alkohol:

– Matstrupe
– Huvud och nacke
– Lever
– Bröst
– Ändtarm

Uppskattningsvis berodde exempelvis cirka 3, 5 procent av alla dödsfall till följd av cancer i USA på alkohol. Detta enligt statistik publicerad 2009 i ”the American Journal of Public Health”.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons