Trodde du att tofuns enda användningsområden var till en grumlig misosoppa eller som smaklösa stekta kuber? Tänk om.
Här är tre oväntade och smaskiga tofurecept, signerade tofufabriken Yipin.
Amerikanska pannkakor med silkestofu
LÄS OCKSÅ: Saffransoppa med tofu
(16-20 st pannkakor / 4–5 portioner)
Du behöver
400 g tofu silkesmjuk
2 dl växtbaserad mjölk
1 msk agavesirap/lönnsirap
1 msk citronjuice
2 msk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
matfett (till stekning)
Så gör du:
1. Vispa silkestofun fluffig med elvisp, tillsätt alla blöta ingredienser. Vänd sedan ner de torra ingredienserna.
2. Hetta upp en stekpanna på låg till medelhög värme med en klick matfett. Häll i smeten så pannkakorna blir likt plättar i storleken. Vänd på pannkakorna när de börjar bubbla.
3. Servera pannkakorna varma med färska bär och sirap.
Scrambled tofu – växtbaserad äggröra
LÄS OCKSÅ: Nu är ägg farligt – igen
(2 portioner)
Du behöver:
400 g tofu naturell
1-2 dl växtbaserad grädde
1 gul lök
2 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2 krm gurkmeja
2 msk näringsjäst
svartpeppar
rapsolja
gräslök
Så gör du:
1. Hacka löken och fräs den mjuk i rapsolja.
2. Smula sönder tofun med händerna och stek i ett par minuter. I med kryddorna och grädden och låt puttra i 5 min.
3. Tillsätt lite mer grädde om det blir torrt.
4. Toppa med svartpeppar och gräslök. Servera och njut!
Tofustroganoff med alspånsrökt tofu
LÄS OCKSÅ: Morotsbiffar med ingefära
(4 portioner)
Du behöver:
2 x 230 g tofu alspånsrökt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
2 msk rapsolja
½ msk vetemjöl
2 ½ dl havregrädde
5 msk tomatpuré
1 msk ljus sojasås
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Tillbehör
färsk persilja
ris
Så gör du:
1. Skiva tofun i cirka 1.5 cm tjocka stavar. Hacka lök och finhacka vitlök. Skär paprika i mindre bitar.
2. Stek lök och vitlök i rapsolja tills de fått gyllenbrun färg.
3. Ha i ytterligare 1 msk olja och blanda i vetemjöl. Rör om väl.
4. Lägg i tofu och paprika i pannan. Tillsätt grädde, tomatpuré, sojasås och paprikapulver. Låt puttra på låg värme en stund och smaka av med salt och rejält med peppar.
5. Servera med kokt ris och färsk persilja.
Av Tina Harr