Annons
Annons

5 nyttigheter med tofu

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

Inger Palm

14 januari, 2021
5 nyttigheter med tofu
Dela inlägget

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

För dig som inte vill äta kött finns en hel del växtbaserad kost att välja. Och det brukar inte vara svårt att få i sig protein om man väljer vegetariska alternativ. Inte heller för de som väljer bort ägg och mjölk.

Tofu är en vegetabilisk och näringsrik proteinkälla med flera hälsosamma fördelar. Proteiner byggs upp av runt 20 aminosyror, nio av dessa är essentiella och dom måste vi få i oss via kosten eftersom kroppen inte kan tillverka dem själva. Och tofu innehåller nio aminosyror.

LÄS OCKSÅ: För- och nackdelar med soja

1. Fullvärdigt protein

Tofu tillverkas av sojabönor och är ett fullvärdigt protein. Det innehåller de nio essentiella aminosyrorna som vår kropp behöver. Fast tofu innehåller cirka 16 gram protein per 100 gram.

2. Bra järninnehåll

Tofu innehåller cirka 2 milligram järn per 100 g tofu. Enligt Livsmedelsverket motsvarar det ungefär 14 procent av det rekommenderade dagliga intaget.

3. Kalorisnålt

Fast naturell tofu innehåller lite kalorier. Det innehåller bara cirka 75 kalorier per 100 gram och är därför ett bra om du som vill begränsa ditt kaloriintag.

4. Fleromättade fetter

Tofu innehåller nyttiga enkelomättade och fleromättade fetter och kan bland annat förebygga risken för hjärt- och kärlsjukdom.

5. Rik på kalcium

Tofu innehåller cirka 150 milligram kalcium per 100 gram, vilket är ett högt. Mjölk brukar innehålla cirka 125 milligram per 100 gram.

Vitlöksdoftande plåtmat med örtmarinerad tofu

4 portioner
Smart mat för latare dagar och så gott att smaklökarna gör en kullerbytta. Du tar bara vad du har hemma av rotfrukter, använd vitlök och örtmarinerad tofu. In i ugnen på en plåt och toppa sedan med färska örter och en hemgjord vitlökssås.

mat på plåt

Det här behöver du:
2 x 230 g yipin tofu örtmarinerad
500 g potatis
3 rödbetor
1 sötpotatis
1 broccolihuvud
2 vitlöksklyftor
flingsalt och peppar

Vitlökssås:
2 dl valfri créme fraiche
1 msk agavesirap
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Tillbehör:
färsk oregano
färsk basilika

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skölj och dela rotfrukter och broccoli. Skala och skiva vitlök.
  3. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tofublocken. Strö över lite flingsalt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills rotfrukterna är mjuka.
  4. Vitlökssås: Blanda créme fraiche, agavesirap och 1 krossad vitlöksklyfta i en skål. Salta och peppra.
  5. Toppa plåtmaten med färsk oregano och basilika. Servera med vitlökssås och njut!

Av Inger Palm

Recept från familjeföretaget yipin som tillverkar tofu i Vallentuna utanför Stockholm. Tofun tillverkas hantverksmässigt och görs av ekologiska sojabönor.

Annons
Annons