Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

4 av 5 svenskar oroar sig för hälsan- så kan du släppa kraven

I takt med att svenskarna blivit allt mer hälsomedvetna och kraven ökat oroar sig allt fler för sin hälsa. Enligt en sifo-undersökning är män mer bekymrade än kvinnor. Varannan man uppger att de inte mår bättre i dag än vad de mådde för tre år sedan.

Det finns flera faktorer som bidragit till ett större hälsomedvetenhet bland svenskarna. Bland annat så är möjligheten att välja behandlingar större än för 20-30 år sedan och det stora informationsflödet från etablerade medier och sociala medier beskriver hälsosamma livsstilsval varje dag. Det är svårt att missa hur man kan sköta om sig själv, men ibland kan det bli för mycket av det goda och det ökar chansen att gå in i hälsoväggen och istället för att må bra kan det skapa oro för välmåendet.

LÄS OCKSÅ: Gör uppror mot prestationssamhället

Män mer oroliga än kvinnor
På uppdrag av Viktväktarna gjorde Sifo en undersökning om svenskens hälsa. En tydlig trend är att vårt hälsoengagemang ökat de senaste tre åren men samtidigt har vi blivit mer oroliga för hur vi mår. Varannan person svarade att de har mer fokus på hälsan i dag än tidigare. Fyra av tio mår ändå inte bättre trots att de satsat mer på sitt välbefinnande.

 

I dag oroar sig fyra av fem för sin hälsa och var tredje person oroar sig flera gånger i månaden. Bland de hälsoåtgärder vi ägnar oss åt mest återfinns aktiviteter att minska stress, att träna och äta en sundare kost.

Undersökningen visar också att män har mer hälsostress än kvinnor och där har hälsoåtgärderna ibland fått en bakvänd effekt.

LÄS OCKSÅ: Undvik stressfällan

Ge dig tid att vila
Hur gör man då för att inte gå in i hälsoväggen? Börja i en ända. Släpp på kraven, prestera mindre och låt återhämtning och vila få större utrymme. Till exempel kan du göra enklare maträtter, det vill säga, vänta med det som tar tid och laga det då känner till och som går snabbare. Strunta i att passa tider på gymmet och gå istället ut i skogen och ta en lugn promenad. Lär dig att just återhämtning är a och o för att träningen ska ha effekt och om du pressat dig för hårt så kan en veckas vila eller kanske två vara nödvändigt. När krafterna kommer tillbaka och du mår bättre kan du fundera på nästa steg.

Av Inger Palm

Källa: doktorn.com och Viktväktarna


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

 

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.