Annons
Annons

Var tredje kvinna drabbas av urinläckage

Urinläckage är ofta kopplat till skamkänslor. Eva Rydberg blev av med både läckagen och osäkerheten med ett kosttillskott.

Redaktionen

27 oktober, 2013
Var tredje kvinna drabbas av urinläckage
Dela inlägget

Urinläckage är ofta kopplat till skamkänslor. Eva Rydberg blev av med både läckagen och osäkerheten med ett kosttillskott.

Ingen pratar om urinläckage. Det trots att var tredje kvinna är drabbad någon gång i livet. Besvären beror oftast på försvagad muskulatur i bäckenbotten. Man kan drabbas oavsett ålder, men vanligast är att besvären dyker upp efter en förlossning eller efter klimakteriet.

Två olika sorters inkontinens
Det finns två typer av inkontinens. Trängningsinkontinens innebär att man plötsligt blir kissnödig och då har svårt att hinna fram till toaletten i tid. När man har ansträngningsinkontinens läcker man urin utan att känna sig kissnödig, speciellt när man till exempel hoppar, lyfter tungt, skrattar eller nyser. Eva Rydberg är en av dem som fått ansträngningsinkontinens på äldre dagar.
– Fast jag inte var nödig kom det droppar, säger Eva. När jag använde skydd kände jag mig tryggare med att andra inte skulle märka läckagen, men jag kände mig ändå ofräsch.

Skamfyllt och besvärligt
Eva berättar att hennes urinläckage började i vintras. Hon vet inte varför, men medger att hon inte är så flitig med att göra knipövningar. Det glöms gärna bort. Trots att Evas urinläckage var relativt små påverkades hennes vardag mycket.
– Jag var ofta orolig för att folk skulle känna lukten, eller för att vätan skulle gå igenom kläderna. Jag var tvungen att ha med mig ombyte om jag skulle vara borta länge, så att jag kunde byta trosor och byxor om det behövdes. Det var besvärligt och kändes skamfyllt, minns Eva.

Överraskande effekt
Efter några månaders trixande med skydd och ombyterskläder läste Eva om kosttillskottet Uretin. Det är gjort på soja och pumpakärnor och används mot överaktiv blåsa och urinläckage. Eva, som själv varit återförsäljare av kosttillskott, var inte sen att köpa en ask.
– Det hjälpte redan efter en vecka! Trots att jag vet hur stor inverkan kosttillskott har på kroppen och hälsan, blev jag förvånad över att ett piller kunde hjälpa mot läckagen, säger Eva.

Lättnad att slippa besvären
Men att det faktiskt var Uretin som fått bukt på Evas besvär var ännu tydligare när pillren i Evas Uretinask tog slut. Då dröjde det inte länge förrän urinläckagen kom tillbaka, berättar Eva. Nu har Eva inhandlat en ny ask. Läckagen är borta och hon har heller inte känt av några biverkningar. Att äta kosttillskott tycker Eva känns som ett mer naturligt alternativ än att äta kemiska läkemedel eller att göra en operation.
– Det en lättnad att kunna leva som vanligt igen, säger Eva. Jag känner mig fräsch hela dagen och behöver inte vara orolig eller släpa på ombyteskläder.

Svårt att rekommendera
Eva skulle gärna rekommendera Uretin till andra med urinläckage, men ännu har hon inte kunnat tipsa någon.
– Man pratar ju inte om urinläckage, säger Eva. Det är lite synd. Jag skulle rekommendera Uretin å det varmaste.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Kliniska studier

Uretin har prövats kliniskt i två japanska studier 2001 och 2003, en svensk studie år 2004, och en koreansk studie 2011. Samtliga har visat en reduktion av nödvändiga toalettbesök på grund av trängningar samt en reduktion av inkontinens-episoder.

Annons
Annons