Annons

4 vanliga myter om styrketräning

Man ska. Man ska inte. Ja, man hör ju allt möjligt - hela tiden. Men vad är sant egentligen? Här slår Kurera hål på fyra vanliga myter om styrketräning.

Redaktionen

26 februari, 2015
4 vanliga myter om styrketräning
Dela inlägget

Man ska. Man ska inte. Ja, man hör ju allt möjligt – hela tiden. Men vad är egentligen sant?
Här slår Kurera hål på fyra vanliga myter om styrketräning.

1. Det går inte att punktförbränna!
Att göra en massa situps ger dig en stark, men inte nödvändigtvis plattare mage. Är en plattare mage ditt mål med träningen behöver du minska kroppen totala fettprocent genom att träna mer och ät mindre. Kom också ihåg att uppfyllda skönhetsideal inte nödvändigtvis hänger ihop med god hälsa. Kvinnor har av naturen mer underhudsfett än män och vilket gör att musklerna inte syns lika bra – trots att du är superstark.

2. Du blir inte biff av att styrketräna (om du inte vill)
Det finns inget likhetstecken mellan tung träning och en stor, ”biffig” kropp. Att växa i volym kräver flera år av målmedveten träning i kombination med mycket mat och mycket vila! Det händer alltså inte över en natt – särskilt inte för kvinnor som har betydligt svårare att bygga muskelvolym än män.

3. Löpning och dans är INTE styrketräning för benen!
Många säger att de inte behöver styrketräna underkroppen, eftersom de ändå promenerar, springer eller cyklar så mycket. Det är en stor missuppfattning. Konditionsträning ger inte alls samma träningseffekt som styrketräning. Därför kan det ena inte ersätta det andra. Gymträning är stärkande och uppbyggande träning – något du kanske behöver extra mycket om du gillar att promenera, dansa eller löpträna.

Läs också: Studie: 3 minuters högintensiv träning lika effektivt som en timmes jogg

Annons

4. Du behöver inte dela upp gymträningen
Tränar du på motionärsnivå behöver du inte träna olika kroppsdelar på olika dagar! Ett så kallat ”splitat” träningsschema, där du tränar olika kroppsdelar olika dagar, är ett upplägg som passar om du tränar på gym 5-6 gånger i veckan. Om du däremot tränar två eller tre gånger i veckan finns det ingen anledning att dela upp kroppen. Det är mycket mer funktionellt att trötta ut alla kroppens muskler samtidigt! Variera gärna övningar under veckan.

Läs också: Så här gör du på gymmet

Av Maja Sönnerbo

Annons