Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers…De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter.
Bland annat kontrollerades kablar, köksvågar, äggkokare och brödrostar från både tillverkare och importörer. Och nästan 13 procent, 33 av 263 granskade produkter, innehöll för höga halter av farliga ämnen, som bly och klorparaffiner, över gränsvärdet i lagstiftningen. Och lågpriselektronik av okända märken hade oftast fler brister än kvalitetsprodukter.
– Vi ser att billig elektonik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor idag är det viktigare än någonsin att konsumenterna är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön, säger inspektören Marcus Hagberg från Kemikalienspektionen, i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: 4 otippade fördelar med plast – för miljö och hälsa
Bly och klorparaffiner
I elektronik handlar det främst om bly i lödningar inuti produkterna. I kablar är det oftast frågan om mjukgörare och kortkedjiga klorparaffiner som finns i plasten och som kan vara farliga. De skadliga ämnena innebär risker för såväl hälsa som miljö, både när produkterna tillverkas och när de slängs och blir till avfall. När vi använder produkterna bidrar de dessutom till den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen som vi utsätts för dagligen.
En positiv nyhet är dock att mängden produkter med otillåtna ämnen var lägre vid denna mätning än året dessförinnan (då de var 27 procent). Men det är inte fastställt om minskningen är en positiv trend, eller om den berodde på urvalet av produkter just detta år. Vad som är säkert däremot är att Kemikalieinspektionen brukar hitta en större andel förbjudna ämnen i elektriska och elektroniska produkter, jämfört med andra produktgrupper.
LÄS OCKSÅ: För mycket PFAS i dricksvattnet hos 2 miljoner svenskar
Företagen slutar sälja produkterna
Många av de undersökta varorna saknade även CE-märkning, liksom en kontaktadress till tillverkaren och importören, samt en ID-märkning. En CE-märkning av produkten är som en försäkring av tillverkaren att produkten uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Att en produkt är felaktigt märkt kan alltså betyda att den inte har genomgått alla kontroller som krävs enligt lagstiftningen.
Glädjande nog har samtliga företag, vars produkter innehöll otillåtna halter av de farliga ämnena, meddelat att de slutat sälja produkten i fråga.
Här kan du läsa Kemikalieinspektionens hela rapport, ”Hemelektronik 2020″.
LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika
Av Carolina Eriksson
5 farliga ämnen som hittades i produkterna
•Bly: ett mycket giftigt ämne som kan skada nervsystemet och påverka inlärningsförmågan. Foster och barn är särskilt känsliga.
•Kadmium: är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.
•PBE, PBDE (Polybromerade bifenyler och Polybromerade difenyletrar). Bromerade flamskyddsmedel är svårnedbrytbara och har hormonstörande egenskaper.
•Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP): skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.
• Ftalater (till exempel DEHP, DIBP, DBP, BBP): en grupp ämnen som inte alla är skadliga, men vissa är misstänkt hormonstörande och kan till exempel påverka testiklarna och fertiliteten.
(Källa: Kemikalieinspektionen)