Annons

5 goda skäl att äta mer blomkål!

Denna fiberrika och kalorisnåla grönsak innehåller många sorters antioxidanter som kan minska risken för flera sjukdomar. Dessutom är det en mångsidig råvara som går att tillaga och äta på många goda sätt!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
1 augusti, 2024
Kvinna håller i blomkål

Blomkål är en väldigt hälsosam grönsak som är god både ångkokad, wokad eller rå. Du kan också enkelt ersätta andra mer energitäta råvaror, som ris och pasta, med blomkål. Till exempel göra blomkålsris eller använda riven blomkål som pizzabotten ihop med riven ost. Eller varför inte göra en krämig och god soppa, eller ugnsrosta blomkålen och sedan doppa den i en god röra?

LÄS OCKSÅ: Vitaminer kan minska risken för Parkinson

Här är 5 goda skäl att äta mer blomkål!

1. Få kalorier, mycket näring

Trots att blomkålen har ett väldigt lågt kaloriinnehåll så består den ändå av en mängd vitaminer och mineraler. Bland annat folat, vitamin C och K. Med endast 25 kalorier per 100 g så du kan äta mycket blomkål, utan att öka ditt kaloriintag nämnvärt. Blomkål innehåller också mycket vatten. Vattentät mat med lågt kaloriinneåll är bra för viktminskning, för den som har behov av det.

2. Högt fiberinnehåll

Blomkål innehåller mycket fibrer, vilket är bra för hälsan då fibrer fungerar som mat till de goda tarmbakterierna som hjälper till att minska inflammation i kroppen, främjar god matsmältning samt motverkar förstoppning, tarmfickor (divertikulit) och IBD (inflammatorisk tarmsjukdom).

En kost rik på fiberrika grönsaker är också kopplad till en lägre risk för flera andra kroniska sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Fibrer har också en viktig roll i att motverka fetma, eftersom det ger en ökad mättnadskänsla.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så stöttar du levern – 8 naturliga tips!

3. Bra källa till skyddande antioxidanter

Blomkål innehåller många skyddande antioxidanter som skyddar våra celler från skadliga fria radikaler och inflammation. Precis som andra korsblommiga växter så är blomkål extra rik på på glukosinolater och isotiocyanater, två grupper av antioxidanter som man har sett kunna bromsa tillväxten av cancerceller.

Dessutom innehåller blomkål antioxidantgrupperna karotenoider och flavonoider, som har anti-cancereffekt även de och kan minska risken för flera andra sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom.

Blomkål är även rikt på C-vitamin, som också är en antioxidant, känd för sina antiinflammatoriska egenskaper som kan boosta immunsystemet och minska risken för cancer och hjärtsjukdom.

4. Rikt på kolin

Blomkål innehåller mycket kolin, ett viktigt näringsämne som många människor inte äter tillräckligt av. Kolin har flera viktiga och sjukdomsförebyggande funktioner i kroppen. Bland annat att stödja ämnesomsättningen och hjärnans utveckling, samt att producera signalsubstanser som är nödvändiga för nervsystemet.

Annons

Kolin är också viktigt för fettomsättningen i kroppen. Kolin bildar, ihop med andra beståndsdelar, lecitin som är en fettnedbrytare som gör det möjligt att transportera fett till det ställe i kroppen där det behövs, eller ut ur kroppen. Studier på djur tyder på att brist på kolin kan öka risken för leversjukdom och neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

LÄS OCKSÅ: Här är den nya antiinflammatoriska matpyramiden!

5. Innehåller hälsofrämjande sulforafan

Sulforafan är en antioxidant som tillhör gruppen glukosinolater, som i många provrörs- och djurstudier har visat sig vara användbart för att förhindra cancerutveckling. Detta genom att sulforafan hämmar enzymer som är involverade i tumörtillväxt och cancer.

Forskning visar också att sulforafan kan hjälpa till att minska högt blodtryck och hålla artärerna friska – två viktiga faktorer som förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom tyder studier på djur på att sulforafan även kan bidra till att förebygga diabetes och diabetesorsakade komplikationer, som njursjukdom. Även om mer forskning är nödvändig för att fastställa sulforafans effekt på människor, så ser dess hälsofördelar lovande ut.

Källa: Healthline

Annons