Annons
Annons

Vitaminer kan minska risken för Parkinson

En studie gjord vid Karolinska institutet och universitet i Milano-Biocca visade att risken att utveckla Parkinsons sjukdom kan vara lägre hos personer som äter mycket C- och E-vitamin i sin kost.

Inger Palm

3 januari, 2023
Vitaminer kan minska risken för Parkinson
Dela inlägget

En studie gjord vid Karolinska institutet och universitet i Milano-Biocca visade att risken att utveckla Parkinsons sjukdom kan vara lägre hos personer som äter mycket C- och E-vitamin i sin kost.

Vid Parkinsons sjukdom, som tillhör de neurologiska sjukdomarna, angrips de nervceller i hjärnan som producerar dopamin. Det är en signalsubstans om har betydelse för rörelseförmågan.

Den som fått Parkinsons kommer att få en allt sämre balans, och till slut tappa förmågan att gå. Även talet påverkas.

I studien där svenska och italienska forskare följde 41 058 vuxna i Sverige under en genomsnittsperiod på 18 år, kunde man se att antioxidanter kan motverka de processer i hjärnan som orsakar förlusten av dopamin.

Framförallt visade det sig att de som äter mycket C- och E-vitamin i sin kost uppnådde denna effekt. C-vitaminer finns ibland annat apelsiner, broccoli, blomkål och jordgubbar. E-vitamin hittar man i mat som grönkål, mandlar, jordnötter, spenat och pumpa.

LÄS OCKSÅ: Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

465 fick Parkinsons

Essi Hantikainen, forskare vid University Milano-Bicocca i Italien, och studiens förstaförfattare säger i ett pressmeddelande:

– Att förbättra kosten är ett välkänt sätt att förbättra den allmänna hälsan. I vår studie fann vi vad som verkar vara ett samband mellan intaget av C-vitamin och E-vitamin och en 32 procent lägre risk för Parkinsons sjukdom, och vi fann att sambandet kan vara ännu starkare vid ett högt intag av både C-vitamin och E-vitamin.

De som deltog i studien fick rapportera allt från längd och vikt till fysisk aktivitet och sedan ombads de skriva upp vad de ätit och hur mycket det ätit under ett helt år. Även om deltagarna tagit olika kosttillskott så räknade forskarna inte detta då helheten av information ansågs otillräcklig.

Forskarna delade sedan in försökspersonerna i tre olika grupper. De med högst vitaminintag, de med måttligt intag och de som tog minst. Av de 41 058 personerna som deltog fick 465 personer Parkinsons sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Lovande forskning

Av de som fick i sig tillräcklig med C-vitamin fick 64 personer av 100 000 Parkinsons i gruppen med högst intag, jämfört med en på 132 fall i gruppen med lägst intag.

Personerna i den grupp som intog mest C-vitamin hade 32 procent lägre risk att få Parkinsons sjukdom än de i den grupp som konsumerade minst C-vitamin.

När det gällde intaget av E-vitamin var resultaten väldigt lika. Där såg forskarna att 67 per 100 000 personer i den gruppen med störst intag, jämfört med 110 fall i gruppen med minst intag.

Individerna som fick i sig mest E-vitamin via kosten, hade 32 procent lägre risk att få Parkinsons sjukdom än deltagarna i gruppen med minst intag.

Ylva Trolle Lagerros som är forskare vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet, och en av författarna i studien säger:

– Möjligheten att kunna förebygga och minska risken för att få Parkinsons sjukdom via kosten är uppmuntrande nyheter. Nu behövs mer forskning om vilka exakta mängder av C- och E-vitamin som kan ha den önskvärda effekten för olika individer.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet

Här kan du läsa studien: Dietary antioxidants and the risk of Parkinson Disease

Annons
Annons