Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

en man och en kvinna sitter nära ihop och äter

Vitaminer kan minska risken för Parkinson

En studie gjord vid Karolinska institutet och universitet i Milano-Biocca visade att risken att utveckla Parkinsons sjukdom kan vara lägre hos personer som äter mycket C- och E-vitamin i sin kost.

Vid Parkinsons sjukdom, som tillhör de neurologiska sjukdomarna, angrips de nervceller i hjärnan som producerar dopamin. Det är en signalsubstans om har betydelse för rörelseförmågan.

Den som fått Parkinsons kommer att få en allt sämre balans, och till slut tappa förmågan att gå. Även talet påverkas.

I studien där svenska och italienska forskare följde 41 058 vuxna i Sverige under en genomsnittsperiod på 18 år, kunde man se att antioxidanter kan motverka de processer i hjärnan som orsakar förlusten av dopamin.

 

Framförallt visade det sig att de som äter mycket C- och E-vitamin i sin kost uppnådde denna effekt. C-vitaminer finns ibland annat apelsiner, broccoli, blomkål och jordgubbar. E-vitamin hittar man i mat som grönkål, mandlar, jordnötter, spenat och pumpa.

LÄS OCKSÅ: Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

465 fick Parkinsons
Essi Hantikainen, forskare vid University Milano-Bicocca i Italien, och studiens förstaförfattare säger i ett pressmeddelande:

– Att förbättra kosten är ett välkänt sätt att förbättra den allmänna hälsan. I vår studie fann vi vad som verkar vara ett samband mellan intaget av C-vitamin och E-vitamin och en 32 procent lägre risk för Parkinsons sjukdom, och vi fann att sambandet kan vara ännu starkare vid ett högt intag av både C-vitamin och E-vitamin.

De som deltog i studien fick rapportera allt från längd och vikt till fysisk aktivitet och sedan ombads de skriva upp vad de ätit och hur mycket det ätit under ett helt år. Även om deltagarna tagit olika kosttillskott så räknade forskarna inte detta då helheten av information ansågs otillräcklig.

 

Forskarna delade sedan in försökspersonerna i tre olika grupper. De med högst vitaminintag, de med måttligt intag och de som tog minst. Av de 41 058 personerna som deltog fick 465 personer Parkinsons sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Lovande forskning
Av de som fick i sig tillräcklig med C-vitamin fick 64 personer av 100 000 Parkinsons i gruppen med högst intag, jämfört med en på 132 fall i gruppen med lägst intag.

Personerna i den grupp som intog mest C-vitamin hade 32 procent lägre risk att få Parkinsons sjukdom än de i den grupp som konsumerade minst C-vitamin.

När det gällde intaget av E-vitamin var resultaten väldigt lika. Där såg forskarna att 67 per 100 000 personer i den gruppen med störst intag, jämfört med 110 fall i gruppen med minst intag.

 

Individerna som fick i sig mest E-vitamin via kosten, hade 32 procent lägre risk att få Parkinsons sjukdom än deltagarna i gruppen med minst intag.

Ylva Trolle Lagerros som är forskare vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet, och en av författarna i studien säger:

– Möjligheten att kunna förebygga och minska risken för att få Parkinsons sjukdom via kosten är uppmuntrande nyheter. Nu behövs mer forskning om vilka exakta mängder av C- och E-vitamin som kan ha den önskvärda effekten för olika individer.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet

Här kan du läsa studien: Dietary antioxidants and the risk of Parkinson Disease


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".