Annons

5 naturliga knep mot svampinfektioner

Tre av fyra kvinnor får någon gång svampinfektioner i underlivet. Här reder vi ut vad det beror på - och hur du undviker de envisa infektionerna på naturlig väg.

Redaktionen

30 juli, 2024
Närbild på barbent kvinna i vit skjorta som håller sig för underlivet
Dela inlägget

Kliar det i underlivet? Har du gryniga flytningar? Svider det när du kissar? Då kan du ha fått svamp, eller candida som det heter på läkarspråk. Ungefär tre av fyra kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion eller av annan bakteriell obalans i underlivet.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Nedsatt immunförsvar

Man vet inte exakt vad som orsakar svamp, men några riskfaktorer är för mycket tvättning av underlivet, långdragna menstruationer, nedsatt immunförsvar i samband med stress och antibiotika – som inte bara tar bort dåliga bakterier utan även nyttiga mjölksyrebakterier.

Hormonspecialist Mia Lundin
Hormonspecialist Mia Lundin.

Hormonrubbningar, som man kan få av att äta p-piller eller vara gravid, är en annan riskfaktor, eftersom hormoner påverkar slemhinnorna så att immunförsvaret blir nedsatt. Svamp kan också uppstå om man äter mat som stör balansen i underlivet – snabba kolhydrater och socker är de vanligaste bovarna, enligt Mia Lundin, hormonspecialist, specialsköterska och författare, som driver kvinnokliniken Hercare.

– Men bara för att det kliar betyder det inte att det är svamp. Det kan också vara bakteriell vaginos som kännetecknas av mer gråaktiga tunnare flytningar. Man kan också ha både bakteriell vaginos och svampinfektion samtidigt, säger hon.

Annons

Ökad risk för infektioner

Är det första gången du får symtom eller om du är osäker på om det är svamp bör du därför söka vård för att få en lämplig behandling. Det finns en rad salvor, krämer och vagitorier på apoteken – men för mycket användning kan istället ge mer besvär, då svamparna riskerar att bli resistenta mot behandlingen. Enligt Mia Lundin kan också svampinfektionerna leda till en rad andra tillstånd.
– Om man har en obalans i underlivsfloran ökar risken för infektioner i slidan som blåskatarr, urinvägsinfektion, bakteriell vaginos, men även olika problem med magen eftersom slemhinnan i tarmen blir irriterad av svampen.

LÄS OCKSÅ: Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyra

Här är Mia Lundins tips på hur du undviker att drabbas av svamp

  • Ät ren mat
    Ät så mycket ren mat som möjligt, det vill säga mat utan konserveringsmedel, annars riskerar du att rubba balansen i både tarmen och slidan. Att äta mycket grönt och naturligt göder de goda bakterierna som stödjer din tarm.
  • Ph-balansen
    Magen och underlivet hänger ihop. Om tarmens ph-balans försämras påverkar det även slidans balans och immunförsvar. Bland annat visar amerikansk forskning att viss svamp kan försämra sjukdomar som IBS och Crohns sjukdom med inflammation i mag- tarmkanalen. För mycket kaffe, socker och alkohol är några livsmedel som kan påverka ph-balansen negativt.
  • Var snäll mot underlivet
    Använd bomullstrosor, sov gärna naken för att lufta underlivet och byt tampong eller binda ofta. Tvätta inte heller underlivet för ofta – en gång om dagen med ljummet vatten räcker.
  • Ät probiotika
    Boosta tarmfloran genom att addera probiotika – fermenterad mat som mjölksyrade grönsaker eller probiotika-kosttillskott är bra alternativ. Och se till att alltid äta probiotika i samband med och efter en antibiotikakur, eftersom antibiotika inte bara dödar de dåliga bakterierna utan även de bra, vilket kan skapa en gynnsam miljö för svamp att växa i.
  • Undvik stress
    Ju mer stressad du är desto sämre fungerar ditt immunförsvar, samma sak gäller sömnen. Bland annat har en studie från Karolinska institutet visat att kvinnor med kroniska svampinfektioner ofta lever under långvarig stress. Se därför till att minska på stressen.

Tips för att lindra klådan

(Källa: Fittlife)

Lindra klåda och smärta genom att skölja slidan och slemhinnorna med:

    • 2 dl ljummet rent vatten blandat med:
    • 1 tsk natriumbikarbonat
    • 1 tsk mjölksyrabakterier i pulverform
    • 1 tsk äppelcidervinäger eller molkosan som är tillverkat av fermenterad ostvassla
    • 1 msk olivolja

Av Tina Harr

Annons

Annons