Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så nyttigt är propolis

Visste du att propolis, som våra honungsbin använder när de bygger sina bon, har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att det hjälper mot både bältros och munherpes – och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. 

En tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som humlor och bin pollinerar. Så vi kan alltså tacka bina för maten och för den nyttiga honungen. Men bina är hotade på flera sätt. Dels kan tama bin drabbas av olika sjukdomar och bekämpningsmedel, och i kombination med att det gamla odlingslandskapet i princip försvunnit slår det hårt mot bina då många sorters blommor minskat. I Sverige har vi dock ren natur och bra möjligheter att skörda de hälsosamma biprodukterna.

 

LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är biprodukter

Bakteriedödande egenskaper

Propolis hämtar honungsbin från hartsöverdraget på bland annat kådan från tall och gran. Bina använder propolis för att täta springor i sina bostäder. Den propolis som bina samlar från varierade växter verkar vara den bästa. Studier har visat att propolis har både virus och bakteriedödande egenskaper samt har effekt på den typen av bakterier som är antibiotikaresistenta.

Alexandra De Paoli, som arbetat med att sammanställa studier om biprodukter och som finns att läsa på svenskabin.se menar att binas produkter är en skatt för människors hälsa och hon är förvånad över att hälsoprodukter inte väckt fler forskares intresse eftersom det är så stort fokus på functional food.

– Det många forskare påpekar är att vi behöver säkra kvaliteten på biprodukterna så att det går att genomföra studier så att de kan användas inom vården. Som det är nu har till exempel propolis väldigt intressanta egenskaper när det gäller sårläkning, antibakteriell effekt och även anti-viruseffekt men det är ont om högkvalitativa propolisprodukter i världen. De flesta länder saknar en standard för propolis vilket innebär att producenterna inte vet hur de ska hantera den, säger Alexandra De Paoli.

Propolis finns i tuggummi som kan användas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

LÄS OCKSÅ: Svensk honung gynnar vår natur

Pollen för prostatabesvär

Honung är den biprodukt som är mest populär idag eftersom honung haft och har en självklar roll inom folkmedicinen. Att ta en tesked honung i varmt vatten eller te för hosta känns lenande för halsen. Och att honung har antibakteriella och sårläkande egenskaper är bekräftat i studier. Men forskarna är fortfarande osäkra på exakt hur honungen fungerar.

 

Bin samlar också på pollen som är en källa till protein och näringsämnen som till exempel kan lindra prostatabesvär och pollenallergi. Pollen innehåller även aminosyror, vitaminer, mineraler och fenoler. Ett gram pollen kan innehålla 300 000 pollenkorn. Bina samlar in cirka 30 kilo pollen per säsong och samhälle.

Av Inger Palm

Källa: Svenska bin och Allt om honung

Läs mer: Antibacterial Activity of Propolis Against MRSA and Synergism with Topical Mupirocin och Antiviral activity and mode of action of propolis extracts and selected compounds


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.