Annons

6 sätt att bli mer optimistisk

"Ett negativt sinne kommer aldrig att ge någon ett positivt liv." "Att vara lycklig är att vara nöjd med det man har, inte att få det man vill." Instagram och Facebook är fulla av mindfulness-budskap av en anledning: De flesta av oss har för lätt att fokusera på det negativa och för svårt att hålla fast vid glädjen - och måste påminna oss själva. Här får du hjälp av Kurera.

Redaktionen

9 februari, 2015
6 sätt att bli mer optimistisk
Dela inlägget

”Ett negativt sinne kommer aldrig att ge någon ett positivt liv.”
”Att vara lycklig är att vara nöjd med det man har, inte att få det man vill.”
Instagram och Facebook är fulla av mindfulness-budskap av en anledning: De flesta av oss har för lätt att fokusera på det negativa och för svårt att hålla fast vid glädjen – och måste påminna oss själva.

Här får du lite hjälp av Kurera.

Att vara optimistisk är enligt forskning aldrig någonting dåligt. Så tänk på det – och lägg skepsismen åt sidan – när du nu läser vidare.

6 effektiva sätt att bli mer mer optimistisk:

 

1. Aktiv tacksamhet
Att praktisera tacksamhet kan göra underverk. Så – istället för att fokusera på det du inte har, fokusera på det du har. Skriv en lista över sådant du är tacksam över och sätt på kylskåpet – och titta på den ofta.

2. Självförtroendeboosta dig själv
Ägna dig åt ”confidence boosting” – det vill säga att aktivt tala om för dig själv att du duger.
Enligt forskning är ett effektivt sätt att bli mer tillfreds med sitt liv att varje kväll skriva ner en lista över några saker du tycker att du gjort bra under dagen. Strunt i allt eventuellt negativt du kanske också anser dig ha gjort – fokusera på det positiva!

Annons

3. Medveten närvaro
Fokusera på att leva i nuet, att vara närvarande i varje ny minut – och att göra den så bra som möjligt. Lyckas du med det kan livet inte bli annat än bra, eller hur? Lär vi oss att leva mer i nuet oroar vi oss också per automatik mindre för framtiden.

4. Prioritera återhämtning
Glöm inte bort att ibland bara vara och ge dig själv egentid med det just du anser vara kvalitet.
Försök att strunta i det du tror är omgivningens krav på dig – och inte minst dina egna. Många kan inte slappna av från känslan att de alltid behöver vara effektiva och presterande. Men kom ihåg att om inte du tar hand om dig själv – vem gör det då? Det är lätt att låta sig ryckas med av omgivningens (eller Facebooks) tempo – och gå runt och tänka du inte har gjort dig förtjänt av att stanna upp. Det har du visst det – och det är inget fel med att tillåta dig själv en heldag i sängen framför en box med favoritserien – eller vad som nu är just din kopp te.

5. Var generös
Ta en dag då och då (helst ofta) när du medvetet är extra generös mot andra – och se sedan vad detta genererar. Väldigt mycket, upptäcker många. När man flyttar fokus från sig själv och istället aktivt försöker såväl se som tillgodose någon annans behov, upplever många en nästan själsdjup känsla av tillfredsställelse.
Till exempel: Le mot främlingar, erbjud grannen skjuts, massera plötsligt din partners fötter utan att denne behövt fråga först, tala om för en kollega eller vän att du verkligen uppskattar hen, skänk en slant eller – eller en kebabtallrik – till en behövande person på gatan… Ja, you get the point – fyll på listan med egna förslag.

6. Ta hand om din kropp
Att vara fysiskt aktiv är kanske det allra mest effektiva sättet att snabbt uppnå känslan av ökad optimism – och råda bot på ett nedstämt sinnelag. Att även äta nyttigt ger många en känsla av tillfredsställelse och av att vara mer nöjd med sig själv.

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons