Semestertider kan innebära längre bilresor till en sommarstuga eller för att hälsa på vänner och släktingar – och då måste kanske husdjuren hänga med. Problemet är bara att många djur mår dåligt av att åka bil. Här är några sätt att hjälpa din åksjuke hund eller katt!
För inte nog med att åksjukan är jobbig och stressande för husdjuret själv, det kan vara det även för dig som djurägare! Med några enkla knep ökar dock chanserna för en behaglig biltur.
Men varför uppstår ens åksjuka? Illamåendet beror på att rörelsen i bilen påverkar delar i innerörat, vilket gör att djuret känner sig lite vimmelkantig och ibland även illamående. Då kan illamåendet leda till salivering och även kräkningar och diarré.
LÄS OCKSÅ: Så minskar du separationsångesten mellan dig och din hund
All åksjuka inte ”äkta”
Med det sagt, de flesta åksjukefall räknas dock inte som äkta åksjuka där innerörat är påverkat – det kan helt enkelt handla om stress och oro i samband med resan. Oavsett anledning så behöver förstås ditt husdjur hjälp och lindring.
Här är några tips att pröva. Kom ihåg att olika saker fungerar olika bra för olika djur, som alla är egna individer – precis som vi!
6 knep som förebygger och lindrar åksjuka
- Övning ger färdighet. Om du långsamt vänjer katten eller hunden vid att åka bil (eller båt), börja då med korta och långsamma åkturer för att avdramatisera resande, och öka sedan gradvis avståndet och tiden. Du kan också börja med att bara sitta i bilen med motorn avstängd om ditt husdjur är oroligt. Sitt fem minuter två gånger om dagen i ett par dagar. Låt hunden/katten sitta i sin transportbur, om den inte är rädd och stressad av just denna. Håll en behaglig temperatur i bilen, gärna morgon eller kväll under sommarmånaderna. Beröm hunden eller katten mycket när den är lugn i bilen. Efter ett par dagar kan du vänja husdjuret vid de ljud och vibrationer som är förknippade med att motorn är på, men utan att bilen rör på sig. Fortsätt att beröm mycket när djuret är lugnt. Avbryt övningen om du ser stressymtom och ta en kortare övning dagen efter istället.
- Omprogrammera djuret till att se bilåkning som något roligt. Tyvärr åker många djur bara bil när de ska till veterinären, vilket ofta inte är någon rolig upplevelse. Därför kan du behöva få husdjuret att förknippa färden med något positivt. Om du har en hund: leta till exempel upp en park fem-tio minuter hemifrån, och åk dit på den första bilturen och lek och låt hunden jaga en boll eller något annat som den älskar. När ni åkt hem igen kan du avsluta träningen på ett positivt sätt med en godisbit eller god mat. Men: Överdriv inte belöningen, genom att hela tiden prata eller klappa hunden eller katten då den visar stressymtom.
- Placera buren lite högre i baksätet. Då får katten möjlighet att se ut på vägen, vilket en del katter tycker om. Men tänk på att just sikten ut genom sidofönstren och den sidledes rörelse som det innebär kan orsaka illamående. En del katter kan tvärtom tycka det är skönt att ligga i mörker under en filt och slippa ta in alla intryck utanför. Så testa dig fram vad som fungerar för just er! Det är inte heller lika mycket rörelse i den främre delen av bilen, därför tycker vissa hundar och katter om att sitta i framsätet med husse eller matte. Ha då djuret i sele så att de inte kan fara runt.
- Res på tom mage. Då är risken mindre att katten/hunden kräks. Servera i så fall inte mat sex till åtta timmar före färden, men att ge vätska är bra. Men återigen, det är individuellt: vissa djur blir mindre åksjuka av att åka på tom mage medan andra behöver äta lite innan färd för att inte känna hunger och därför stressa upp sig.
LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande
5. Lugnande feromoner och tillskott. Doftferomoner som hunden och katten naturligt utsöndrar då de är lugna och känner välbefinnande kan hjälpa. Adaptil och Feliway är två sådana produkter som innehåller hundens och kattens egna lugnande doftferomoner. De finns att köpa hos veterinär. Spraya kattburen och bilen med det innan ni ger er av och fyll på varannan, var tredje timme om det handlar om en längre resa. För hundar finns både dofthalsband och spray med lugnande feromoner.
Om du ska vistas länge på en semesterort med ditt husdjur kan du sätta en doftavgivare som utsöndrar feromoner i det nya hemmet. En del hundar och katter har dock svårare att vänja sig och då kan man behöva ge lugnande kosttillskott, eller läkemedel. Kosttillskott ihop med feromoner är en fördel när du vill vänja djuret vid bilåkande. Zylkéne är ett naturligt kosttillskott med lugnande ämnen som utvunnits ur kors råmjölk. Pulvret, som kommer i kapsar, strör du direkt i mjukmat en gång om dagen före resan, en till två dagar i förväg. För vissa djur räcker det med några timmar innan, medan andra behöver flera dagars tillvänjning. Djur är känsliga och experter på att läsa människor och kan bli stressade av att se familjen packa.
6. Foder med lugnande effekt. Royal Canin Calm är ett foder som innehåller det naturligt lugnande ämnet L-tryptophan och mjölkprotein som du kan ta till om du och ditt husdjur skall resa längre eller flytta. Då krävs dock några veckors ätande innan avresa för att få full effekt.
LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden
Läkemedel en sista utväg
Hjälper inget av ovanstående kan en veterinär skriva ut lugnande läkemedel, men det kräver en undersökning av djuret först. Det finns risker med att ge djur lugnande läkemedel under bil/flygfärd som är värda att ha i åtanke, eftersom det kan vara svårt att ta sig till en veterinär om det skulle hända något på resan.
Rådfråga veterinären och testa läkemedlet och dosen någon vecka innan resan för att se hur ditt djur påverkas av det. Så slipper du upptäcka att just din hund/katt kanske behöver en högre dos för att bli lugn – eller att den blir uppvarvad istället för lugn, vilket kan ske med vissa läkemedel.
Källa: Veterinärbutiken
Av Carolina Eriksson