Annons

6 hälsofaror att undvika i sommar – för din hund

Är du hundägare och ska semestra med din fyrbente vän i sommar? Här är några vanliga och mindre vanliga hälsofaror att se upp med – från vattensvans till giftiga paddor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 juli, 2024
Labradorhund som simmar

Under pandemin såg vi i Sverige en historisk ”hundboom”. Enligt Jordbruksverket ökade antalet registrerade hundar i Sverige från 949 000 år 2019, till över en miljon under ”coronaåret” 2020. Är du ägare till en av alla dessa hundar och ska semestra med din fyrbente vän i sommar så kan det vara klokt att hålla koll på några vanliga – och mindre vanliga – sommarhälsofaror för hundar. Enligt veterinärtjänsten FirstVet är det nämligen vanligt att såväl valpar som stora hundar söker vård för någon sommarplåga.

Här är hälsofarorna som du enligt dem behöver se upp med för att göra sommaren till en härlig tid, även för din vovve!

LÄS OCKSÅ: Förbättra sömnen, sov med din hund!

6 hälsofaror att se upp med i sommar

1.Vattensvans

Har du hört talas om ”vattensvans”? Det är en åkomma som kan drabba hunden om den kylts ner när den badar, eller är ute länge i regn. Vattensvans beror antagligen på inflammation i nerver i svansroten, vilket kan uppstå när baken blivit för kall. Då hänger svansen rakt ned, som förlamad. Du kan även märka tillståndet genom att hunden verkar ha ont och vara rädd om sin bakdel. Exempelvis genom att helst inte vilja sitta ned och vara känslig för beröring vid svansroten.

2. Värmeslag

Hundar kan precis som vi människor få värmeslag. De är väldigt känsliga för värme och kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas, som vi. Hundens inre organ kan få allvarliga skador till följd av värmeslag och leda till ett livshotande tillstånd. Hetta är faktiskt den allra största sommarfaran för hundar och årligen dör flera hundar av just värmeslag, efter att ha blivit lämnade ensamma i varma bilar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

3. Saltvatten

Dricker din hund mycket saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning. Om den bara kräks någon enstaka gång eller verkar opåverkad så kan det räcka med att låta magen vila ett par timmar och att hålla koll. Fortsätter hunden kräkas eller får nedsatt allmäntillstånd är det dags att söka veterinär.

4. Paddor

Om din hund slickar eller biter på en padda kan den få i sig det gift som avsöndras i körtlar på paddors ryggar. Då kan hunden bli trött, må illa, salivera kraftigt och få krympande pupiller. I regel är det ofarligt men bland kan hunden behöva veterinärvård.

LÄS OCKSÅ: TBE-fall hos hund för första gången bekräftat i Sverige

5. Grill- och picknickrester

Efter en grillmiddag eller picknick behöver du som hundägare vara extra uppmärksam på kvarlämnade rester och skräp, dessa kan nämligen bli en fara för hundar. De kan väven skära skära sig på vassa sopor, som glasbitar och trasiga engångsgrillar.

Annons

6. Solbränna

Ja hundar kan faktiskt också bränna sig i solen och få hudcancer! Hundar med tunn eller mycket ljus päls löper störst risk, eftersom deras hud har mindre pigment och är känsligare. Du kan använda parfymfri solkräm på de mest utsatta hudområdena på hunden. Men viktigast är förstås att söka upp skugga och inte vara ute för länge i stark sol.

Annons