6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler | Kurera.se
kvinna håller sig om armen

6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler

Börjar du känna dig gammal och svag - med mer ledvärk, minskad muskelmassa och så kanske lite benskörhet på det?
Eller är du inte där än men vill gärna vara ute i tid för att förebygga och förhoppningsvis förhindra?
Här är några stärkande tips för dig som vill hålla dig frisk, stark och värkfri längre - med hjälp av naturliga egenvårdsprodukter.

Så slipper du ledvärk

Att uppleva ledvärk som kommer med åldern är mycket vanligt och börjar för vissa redan i 30 till 40-års åldern. En mycket vanlig anledning till ledvärk är artros, förslitning av lederna. Effektiva ämnen för att motverka artros, bygga upp förlorat brosk och minska stelhet är MSM (organiskt svavel) och nyponextrakt. Gurkmeja kan motverka inflammationer och kan vara ett naturligt alternativ till anti-inflammatoriska läkemedel.

Nypon
Nypon innehåller galaktolipider som både hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet och lindrar inflammationer.Det naturliga C-vitamininnehållet hjälper även kroppen bilda kollagen.

 

MSM
MSM består av organiskt svavel, något vi har svårt att få i oss genom kosten. Svavel är en viktig byggsten för kroppens uppbyggnad av brosk, senor och bindväv. MSM påverkar bildandet av kollagen, glukosaminsulfat och kondroitinsulfat – tre ämnen som alla är viktiga för ledernas hälsa. Samtliga är delaktiga i bildandet av ledernas stötdämpande brosk, vilket är det som bryts ned vid ledsjukdomar som artros. Studier bekräftar att tillskott med MSM kan minska smärta och stelhet vid artros. En dubbelblind, placebokontrollerad studie på personer med artros visar på statistiskt signifikanta förbättringar vid intag av MSM. De som intog MSM rapporterade mindre smärta, stelhet och en förbättrad funktion i leden. Även C-vitamin påverkar bildandet av kollagen samt kroppens förmåga att ta upp MSM, därför rekommenderas intag av MSM tillsammans med C-vitamin.

Läs också: Därför ska du äta MSM

Behåll din muskelmassa

Redan i 30-årsåldern börjar muskelmassa och muskelstyrka försämras för de flesta, särskilt om man inte motionerer samt äter dåligt. Muskelförtvining, även kallat sarkopeni, innebär just svaghet och förlust av muskler och stor del av den äldre befolkningen är drabbade. Man orkar inte längre gå lika snabbt, resa sig från stolen eller bära matkassar. Sarkopeni orsakas till stor del av stillasittande och dåliga kostvanor och det är viktigt att hålla igång, röra sig dagligen och äta proteinrikt.

Pycnogenol ökar muskelfunktionen
Ny forskning som publicerats i tidskriften Journal on Orthopedics and Traumatology visar att tillskott med tallbarksextrakt, Pycnogenol, effektivt bromsar förtvining av musklerna i samband med åldrande. Studien fann dessutom att ämnet ökar muskelfunktionen hos personer med sarkopeni. Pycnogenol är en stark antioxidant som utöver musklerna även stärker hjärt- och kärlsystemet.

Hjälper även mot åderbråck
Tallbarrsextraktet pycnogenol stärker blodkärlen, kapillärer,  vener och artärer. På så sätt motverkas även ödem, blåmärken och åderbråck.

Läs också: Pyknogenol – ett knep som bromsar åldersrelaterad muskelförlust

 

Protein och aminosyror är byggstenar för muskelmassan
Protein fungerar som byggstenar för musklerna och är viktigt för att behålla muskelmassan. Forskning har visat att rekommendationerna för proteinintag bör höjas för äldre. Tidigare har man rekommenderat 0,8 gram per kilo kroppsvikt men man anser numera att de över 65 år bör få i sig minst 1,2 gram per kilo kroppsvikt. I många fall kan äldre även ha svårt att få i sig protein och då kan tillskott vara ett bra komplement till kosten.

Ett alternativ är att ta ett tillskott med rena aminosyror, proteinernas byggstenar. En fransk studie har visat goda resultat på mängden muskelmassa för äldre män som tar tillskott med just aminosyror. I studien ökade männen sin muskelmassa med 50 procent på drygt tre månader när de kompletterade sin normala kost med aminosyretillskott.

Läs också: Vad vet du om aminosyror – kroppens byggstenar?

Undvik benskörhet och frakturer

Visste du att enligt WHO är cirka 200 miljoner människor drabbade av benskörhet?
Idag är benskörhet, osteoporos, en av våra stora folksjukdomar. Många väljer att äta produkter med mycket kalcium som mjölk och ost, men detta kan vara fel. Nya rön visar att kroppen ofta har tillräckligt med kalcium och det istället är transportörerna som flyttar kalciumet till skelettet som saknas.

Läs det intressanta blogginlägget: Problemet med för mycket kalcium (extern länk)

 

D3 och K2 stärker skelettet
Vitamin D3 och K2 i kombination med kalcium och magnesium har visat sig vara viktiga nycklar för att bibehålla en god bentäthet.
D-vitamin förbättrar upptag, transport och användning av kalcium i kroppen och är det vitamin som är svårast att få i sig i tillräckliga mängder via maten. Intaget av D-vitamin i mat behöver i de allra flesta fall kombineras med extra tillskott och solexponering under sommarmånaderna. Vid osteoporos har man lyckats vändas förloppet genom behandling med vitamin D3 i kombination med kalcium och magnesium.

Vitamin K2 aktiverar ett proteinhormon i kroppen som kallas osteokalcin, vilket behövs för att binda kalcium i benstommen. Osteokalcin tycks också bidra till att förhindra att kalcium lagras i artärerna. K-vitamin hjälper till att skydda dina blodkärl från att förkalkas av höga kalciumnivåer samtidigt som bentätheten förbättras eftersom den hjälper kroppen att placera kalciumet på rätt plats.

Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan och 5 knep som stärker skelettet!

Av Therese Hagberg

Källor: Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.