Har du ont i lederna?
Det kan bero på att brosket i dina lederna blivit skadat.
Att inkludera dessa sju broskstärkande livsmedel i din kost kan göra att du får lindring.
Brosk, som är en typ av bindväv, fungerar som en skyddande kudde i lederna. Det finns som ett skydd i övergången mellan ben, leder och ligament men kan, under ogynnsamma förhållanden, både skadas och nötas ned.
Bildandet av brosk påverkas delvis av vad du äter och extra gynnsamt anses det vara att äta livsmedel rika på aminosyran L-lysin, då den är en viktig komponent i bildandet av kollagen, den viktigaste byggstenen i brosket. Tillskott av kollagen kan minska smärta och stelhet vid artros visar studie.
► Läs också: ”Smärtan i knät försvann efter två dagar med kollagentillskott”
Här är sju livsmedel som bygger upp och stärker ditt brosk:
Granatäpple
Granatäppelextrakt sägs reparera brosk som skadats av artros samtidigt som det sänker nivåerna av ett inflammatoriskt ämne som kopplas samman med en överproduktion av ett visst enzym. Detta specifika enzym är viktigt för broskuppbyggnaden, men när det produceras i alltför stora mängder så bryter det i stället ned brosket.
Mandlar
Mandlar är rika på omega 3-fettsyror, vitamin E och mangan. Omega 3 dämpar inflammationer. Vitamin E skyddar kroppen från skadliga fria radikaler genom sin antioxidanta effekt. Mangan fungerar som en booster för glukosaminet och hjälper det att reparera brosket snabbare och effektivare.
Gurkmeja och ingefära
Ett mycket bra sätt att öka mängden brosk i lederna är att inkludera mer ingefära och gurkmeja i kosten. Både gurkmeja och ingefära är välkända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Dessa två super-rötter hjälper till att skydda det återstående brosket i lederna från att skadas ytterligare och kan dessutom bidra till att ge smärtlindring.
► Läs också: Ingefära bra vid ledvärk
Vitlök
Vitlök skyddar dina leder och ditt brosk. Du kan också äta andra sorters lök som gullök, purjolök eller gräslök. Alla dessa har nämligen svavelorganiska föreningar i sig, som i sig är en källa till just organiskt svavel. Svavel är kanske inte det första man tänker på när man tänker på mat, men när det kommer till ledvärk och broskets hälsa är det en mycket viktigt byggsten.
Kokosolja
Kokosolja är rik på essentiella fettsyror som dämpar inflammation, kan minska smärta samt återfukta och smörja kroppens vävnader. Kokosolja bidrar även med ett naturligt skydd mot virus, bakterier och svampar som kan orsaka skada på våra kroppar. Den kan användas både utvändigt och invändigt.
► Läs också: Fakta om kokosfett
Körsbär
Alla färgrika frukter, som körsbär, blåbär eller granatäpplen, är bra för hälsan tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter. Det höga antioxidantinnehållet beror på att de är rika på ett ämne som kallas antocyaniner. Antocyaniner är den grupp färgämnen som skapar de flesta röda, violetta och blå färgerna i naturen.
Gelatin
Gelatin är inte bara bra till bakning. Gelatin stimulerar uppbyggnaden av brosket i knän, höfter och andra leder. Anledningen till att gelatin kan bygga upp brosket är att de är uppbyggda av en liknande, kemisk struktur.
► Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta
Av Therese Hagberg
Källa:Complete-health-and-happiness.com
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!