Annons
Annons

7 tips för en säker långfärdsskridskotur

Att åka långfärdsskridskor är inte bara en härlig träningsform utan också en fantastisk naturupplevelse. Med rätt förberedelser och utrustning håller du dig dessutom säker och torr!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
23 februari, 2022
7 tips för en säker långfärdsskridskotur

Att åka långfärdsskridskor är inte bara en härlig träningsform utan också en fantastisk naturupplevelse. Med rätt förberedelser och utrustning håller du dig dessutom säker och torr!

Sportlov och härliga vinterdagar lockar till skridskoåkning på våra frusna hav och sjöar. Men det finns förstås risker med att åka på naturis. Att ha med sig sällskap och utrustning som hjälper dig att hålla dig säker och torr är förstås A och O. Här listar vi några saker som gör din tur på isen både härlig och säker.

LÄS OCKSÅ: Styrketräning hjälp vid klimakterieproblem

7 tips som håller dig säker på din skridskotur

1. Ryggsäck med vattentätt ombyte och matsäck

Ryggsäcken ska innehålla ett vattentätt packat ombyte, förstärkningsplagg och matsäck. Ryggsäcken blir dessutom till din flytväst om du skulle hamna i vattnet och kan även fungera som skydd för huvud­et om du skulle falla bakåt. Bär ryggsäcken tajt och lågt placerad på ryggen för att hålla balansen bra och för att den ska kunna fungera bra som flythjälp.

2. Livlina med förlängningsband och karbinhake

Placera livlinan utanpå ryggsäcken så att du kan nå den även om du ligger i vattnet. Fäst den lösa änden på linan i ryggsäckens midjerem med hjälp av förlängningsbandet. Bandet fäster du helst i ryggsäckens axelrem så att den inte är i vägen men ändå går lätt att ta loss.

Mitt på förlängningsbandet ungefär, i höjd med axlarna på framsidan, fäster du en stadig karbinhake. Om du skulle hamna i vattnet och någon kastar en lina till dig så fäster du linans ögla i karbinhaken. Då kan dina andra dra upp dig ur vattnet, även om du själv inte orkar hålla i linan.

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

3. Isdubbar med visselpipa. Dessa ska hänga runt halsen, högt upp under hakan, så att du når dem lätt om du hamnar i vattnet och de inte hänger och slänger och utgör en skaderisk.

Med visselpipan kan du påkalla hjälp och med dubbarna klättrar/drar dig upp ur en isvak om du skulle hamna i plurret.

4. Ispik

Ispiken är en stav som du använder till stakning och balanshjälp när du åker i i motvind och när underlaget är svåråkt. Du kan också lära dig att bedöma tjocklek på isen med hjälp av ispiken.

5. Åk två eller flera i ett helt gäng

Sällskap på isen är inte bara mysigt utan innebär även säkerhet då du är beroende av hjälp från andra om du skulle ha otur och hamna i vattnet.

LÄS OCKSÅ: Motionsformerna som trendar under pandemin

6. Förbered dig innan

Övningsåk gärna på konstgjord is innan du ger dig ut på naturis för första gången för säsongen, så att du kommer in i åkningen och kan öva på tekniken på ett jämnt och säkert underlag.

7. Träna styrka – och läs på

Styrka i bål, ben och rumpa är bra för att få ut det bästa av din tur, precis som en god grundkondition. Du kan också läsa på om långfärdsskridskor, is-kunskap och åkteknik i böcker eller på nätet. Det är också bra att öva sig på att använda ispik, livlina och isdubbar i förväg.

Källa: Friluftsfrämjandet

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons