Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Par promenerar på stranden

Motionsformerna som trendar under pandemin

Under pandemin har vi ändrat våra träningsvanor och ägnat oss mer åt powerwalks och träningspass ihop med vår partner. Pandemin har också gjort oss mer kreativa i våra motionsvanor.

Det framkommer av en nya rapporten ”Träning 2.0 – så blev svenskens nya träningsliv” från Kantar Sifo och sportklocksföretaget Garmin. De har både ställt frågor till tränande svenskar och analyserat våra träningsvanor med hjälp av användardata från Garmins produkter.

LÄS OCKSÅ: Så får du till träningen på semestern

Träningen har anpassats i pandemin

Och trots att coronapandemin haft negativa effekter på tränandet för en del så har den samtidigt lett till att många tränande svenskar hittat nya motionsformer. På många sätt har det senaste året lett till ett mer mångsidigt tränande. Människor har i stora delar av världen behövt anpassa sig efter pandemin, och har i flera fall blivit mer kreativa av att vara ”fast i hemmet”.

 

Powerwalks vanligast träningsform

Raska promenader och annan uteträning har fått ett uppsving, liksom onlineträning och övningar som yoga och meditation som får oss att slappna av och lyssna inåt i en orolig tid.

LÄS OCKSÅ: Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Så här har vi tränat under pandemin:

  • 41 procent av den tränande befolkningen i Sverige har oftare tagit en powerwalk idag än innan coronautbrottet. Detta gör powerwalks till den motionsform som ökat mest i Sverige under pandemin. Fler har i tider av hemmajobbande känt behovet av att ge sig ut och promenader har setts som en säker aktivitet i det fria. Powerwalks är faktiskt den allra vanligaste träningsformen bland tränande svenskar: 54 procent powerwalkar regelbundet. Och användare världen över loggade in 55 procent mer promenadaktiviteter under året som gått.
  • 19 procent, nästan en av fem alltså, har tränat mer digitalt, exempelvis med träningspass online, än före pandemin. Bland kvinnor är det så många som 30 procent och ökningen är störst bland 18-29-åringar.

LÄS OCKSÅ: Vill du komma i bättre form? Så här ökar du prestationen

  • 9 procent, nära 1 av 10, har ägnat sig mer åt yoga och olika avslappningsövningar än före pandemin.
  • 31 procent tränar mer utomhus idag än före pandemin, vilket kanske inte är så överraskande med tanke på den ökade smittspridningsrisken inomhus. 48 procent uppger att de tränar lika mycket ute nu som före pandemin.
  • 16 procent uppger att de tränar mer med en partner och/eller familjemedlem än före pandemin. Och 33 procent lika mycket som innan.

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.