Annons
Annons

80 procent mår dåligt psykiskt i klimakteriet

Att få  sämre psykisk hälsa är det vanligaste symtomet i klimakteriet – inte värmevallningar som denna period i kvinnors liv ofta brukar förknippas med. Det visar en ny stor svensk rapport med över 40 000 deltagande kvinnor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 mars, 2024
mature adult woman looking sad at home

Så många som 8 av 10 kvinnor anger att de mår sämre mentalt under klimakteriet, något som påverkar livskvaliteten negativt och kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan och därmed även försämrad livsinkomst och framtida pension. Detta visar en ny rapport från Womni (en digital tjänst inom kvinnohälsa och klimakteriet) där över 41 000 kvinnor deltagit.

Stressrelaterade sjukskrivningar ökar

Vallningar och nattliga svettningar kom först på en sjunde plats av de 10 mest upplevda klimakteriesymtomen i rapporten (48,7 % upplevde detta).

Rapportens resultat överensstämmer med siffror från Försäkringskassan som visar att sjukfrånvaro som kopplad till stressrelaterade diagnoser har ökat med 29% mellan åren 2019–2023. 80 % av ökningen består av kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Vitaminer som underlättar klimakteriet

Medelålders kvinnor mest sjukskrivna

Kvinnor mellan 40–60 år faktiskt den grupp som är sjukskrivna mest i Sverige, och 50-åringarna sticker ut allra mest. Sjukskrivningarna bland kvinnor i femtioårsåldern är dubbelt så stor som bland män i samma ålder, vars sjukfrånvaro istället minskar!  Samtidigt är snittåldern för när kvinnor når menopaus, alltså har sin sista mens, 52 år.

Rapporten slår fast att kunskapen om klimakteriet behöver bli bättre då den fortfarande är låg, och många kvinnor kämpar med att hitta rätt vård och stöd.

Många kvinnor lider i onödan

Giorgio Grossi, leg. psykoterapeut och docent i medicinsk psykologi på Stressmottagningen, kommenterar rapportens resultat så här:

”Det är uppenbart att psykiska klimakteriesymtom hittills haft en undanskymd position bakom mer klassiska besvär som svettningar och vallningar. Det här leder till att kvinnor lider i onödan när de inte får adekvat vård, skenande sjukskrivningskostnader för samhället och sviktande jämställdhet. Historiskt har kvinnor förlöjligats och inte tagits på allvar. Borde vi inte kommit längre än så i Sverige idag?”

Hilde Löfqvist, Specialistläkare inom gynekologi/obstetrik tillägger, bland annat, att hon anser att det är nödvändigt med en ökad förståelse för de mångfacetterade besvär som många kvinnor dras med och att de får bra behandling i alla skeden av klimakteriet.

Du kan läsa hela rapporten från Womni här!

Fakta

Så här påverkas kvinnor av klimakteriet

77 %  upplever en försämring i det psykiska måendet. Det gör det till det absolut vanligaste upplevda symtomet hos de tillfrågade kvinnorna och det påverkar livskvaliteten negativt hos samtliga.

50 % av de nästan 8 av 10 kvinnor som mår sämre psykiskt upplever att de känner sig deprimerade. 40 % av dessa beskriver en påtaglig känsla av stress och nästan lika många att de upplever humörsvängningar och mental utmattning med försämrat minne och försämrad koncentration som följd.

70% uppger kroppsförändring som näst mest vanliga symtom. Det kan exempelvis handla om att man känner sig mindre attraktiv, vilket på sikt kan leda till försämrad självkänsla. Det kan också innefatta viktuppgång, ofta runt buken, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

67 % upplever sömnsvårigheter, vilket gör det till det tredje vanligaste symtomet.

66 %  upplever  led- och muskelbesvär och 64 % förändringar i sexdrift eller lust. Sjunkande östrogen under klimakteriet ger ökad inflammation i leder

De övriga vanligast förekommande symtomen är:

  • Besvär med huvudvärk och/eller migrän (50,4%)
  • Vallningar (48,5 %)
  • Påverkan på underliv (ca 39 %)
  • Besvär från urinblåsan (ca 38 % )
  • Hjärtproblem (ca 24 %)
Annons
Annons