Annons
Annons

9 smarta tips inför Vätternrundan!

Den 12-13 juni är det dags för Vätternrundan, världens största cykellopp för motionärer. Men även om den 30 mil långa cyklingen "bara" är ett motionslopp utan resultatlista är det en utmaning som känns - och som kräver sina förberedelser. Här ger cykelexperten Petter Holmegård nio praktiska tips till dig som ska delta.

Redaktionen

5 juni, 2015
9 smarta tips inför Vätternrundan!
Dela inlägget

Den 12-13 juni är det dags för Vätternrundan, världens största cykellopp för motionärer.
Men även om den 30 mil långa cyklingen ”bara” är ett motionslopp utan resultatlista är det en utmaning som känns – och som kräver sina förberedelser.
Här ger cykelexperten Petter Holmegård nio praktiska tips till dig som ska delta.

Vi frågade elitmotionären Petter Merida på cykelföretaget Merida Sverige om han kunde dela med sig av några praktiska tips inför Vätternrundan. Det kunde han.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

Förberedelser inför loppet

 

1. Cykla mycket racer – och gärna i grupp!
– Du blir bra på det du gör. Ska du cykla en Vätternrunda bör du med andra ord cykla mycket racer. Se till att få tillräckligt många träningspass tillsammans med andra cyklister så att du blir bekväm med klungkörning. Här finns mycket kraft att spara.

Petter Holmegård
Petter Holmegård på Merida Sverige.

2. Gör din cykelkoll i tid!
– Se till att ha ordning och reda på material. Se över cykeln i tid så att allt är i ordning.

3. Fokusera på vätskenivåerna – och saltet!
– Innan loppet bör man bara äta som vanligt. Det går inte att överfylla några depåer. En normal kost för uthållighetsidrottare innehåller ganska mycket energi. Fortsätt med det. Fokusera på vätskenivåerna! Brukar din cykeltröja ha vita saltfläckar på sig efter träningarna och har du lätt för att krampa? Salt! Missa inte detta.

Läs också: 10 tips inför loppet

4. Träna intensitet inför loppet!
– Se till att få så många mil i benen som möjligt, men ge också kroppen tid till ordentlig vila inför loppet. Lägg gärna in lite intensivare pass med viss regelbundenhet. Detta gör dig mindre fartkänslig.

5. Var utvilad!
För att inte ta ut sig innan loppet krävs bra planering. Var utvilad och fräsch vid start. Det förtjänar du efter alla förberedelser.

Under loppet

 

6. Fyll på med energi!
– När det gäller tillskott etcetera är det mycket personligt vad man väljer att stoppa i sig. Men en Vätternrunda kostar mycket energi och detta ska tillföras under rundan. Sportdryck, gel och bar är min egen diet på långa tävlingar. Jag äter något minst en gång per halvtimme. Det kan vara en tredjedels bar, gel eller något från depåerna. Sportdryck är basen.

Läs också: Tjejklassikern – trots knäledsartros

7. Ta inte ut dig för tidigt i loppet!
– Efter tio mil bör benen fortfarande vara pigga. Sedan är det bara resten kvar… 😉 Skämt åsido, ha respekt för distansen och hjälp varandra med dragjobbet. När det tar emot är det okej att bara ligga på rulle, men är benen pigga så hjälper man till.

8. Ha disciplin i depåerna!
– Om jag ska ge ett särskilt tips till den som cyklar Vätternrundan för första gången är det att jagar du en given tid, var vaksam med tiden du lägger i depåerna. Disciplin i depå sparar mycket tid. Glöm inte bort att det är ett motionslopp. Prata med dina medcyklister och ha en härlig runda.

Läs också: 7 sista-minuten-tips inför långlopp

Efter loppet

 

9. Fyll på med energi och dryck för återhämtning!
– För att återhämta sig brukar jag äta och dricka det som bjuds. Någon form av återhämtningsdryck hjälper också till.

Läs också: Så ska diabetiker tänka vid uthållighetsträning – och tävling

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Petter Holmegård.
Ålder: 47 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Två döttar.
Sysselsättning: Elitmotionär samt säljare på Merida, svensk kvalitetsleverantör inom cykel och tillbehör.
Bakgrund: MTB-cyklande landsvägswannabe med gedigen bakgrund på skidor.

Vätternrundan är världens största motionscykellopp och innebär 30 mil på cykel runt vackra Vättern med start och mål i Motala.

Det är ett utmanande cykellopp i vacker miljö för alla typer av cyklister. I år över 23 000 cyklister anmälda från hela världen och trycket att få en av startplatserna är alltid stenhårt. Loppet är ett motionslopp utan resultatlista. Vätternrundan ingår i En Svensk Klassiker och Skandinavialoppet.

I år firar Vätternrundan 50 år! Grattis!
Läs mer om Vätternrundan här.

Tjejvättern går av stapeln den 6:e juni 2015, är 10 mil, ett motionslopp för enbart tjejer och ingår i Tjejklassikern och Scandinavian Lady Tours.

Halvvättern går av stapeln den 7:e juni 2015, är 15 mil och är en del av Halvklassikern.

Annons
Annons