Annons

Acai – Superbäret från Amazonas

Superfrukt, bär och andra växter har fått ett uppsving. Och den kanske främsta av dem alla är acai, ett bär från amazonas djungler med djup blåröd färg och mustig smak. Bäret har bland annat höga halter av nyttiga polyfenoler och är populärt att ha i smoothies och så kallade acai-bowlls.

Redaktionen

20 maj, 2018
Acai – Superbäret från Amazonas
Dela inlägget

Superfrukt, bär och andra växter har fått ett uppsving. Och den kanske främsta av dem alla är acai, ett bär från amazonas djungler med djup blåröd färg och mustig smak. Bäret har bland annat höga halter av nyttiga polyfenoler och är populärt att ha i smoothies och så kallade acai-bowlls.

Acai är ett litet intensivt mörkt lila bär som växer i toppen på Acaizeiropalmen i Amazonas. Palmen blir runt 15–20 meter hög, med tre meter långa blad, där varje gren har mellan 700 och 900 bär. Acaibärets smak brukar beskrivas som en blandning av blåbär, te och choklad. Från att ha varit en väl bevarad hemlighet i Amazonas kommersialiserades acai av företagsamma brasilianer som började frysa in frukten och transportera den till Rio de Janeiro.

Växer vilt i djungeln
De mesta av acaibären växer vilt, vilket innebär att de är helt ekologiska. Bären måste omedelbart tas om hand och frysas ned inom 24 timmar för att behålla sina näringsegenskaper. Mer än 90 procent av acaibäret är kärna och endast 10 procent är fruktkött. För att få loss fruktköttet från kärnan tumlas bären med vatten, då separeras kärnan ifrån fruktpurén.

LÄS OCKSÅ: Lyxig frukost: Supergod acai-bowl

Rikt på nyttiga fibrer
Acai kan både ätas, drickas och intas i en mängd olika varianter, såsom kapslar, frystorkat fruktpulver eller som fruktpuré. Pulvret kan till exempel blandas i vatten, juice, fil och smoothies. Energin i acai kommer ifrån essentiella fettsyror, acaipulver innehåller fleromättade Omega 6 och enkelomättade Omega 9. Större delen – 62,5 procent av kolhydraterna består av fiber varav hela 59 procent är olösliga fibrer. Acai är även rikt på järn.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vill äta superfood men orkar inte? Guide till supermat i kapselform

Högt Orac-värde
Det som gör acai så speciellt är halten av polyfenoler. Det är dessa polyfenoler som ger acai dess mörklila nästan svarta färg. Acai innehåller 30 gånger mer polyfenoler än rött vin och mellan tre till sex gånger så mycket polyfenoler som blåbär. Färsk acai har ett ORAC värde på 184 µmolTE/g vilket kan jämföras med odlade blåbär på 32 och vilda blåbär på 61 µmolTE/g. Acaipulver innehåller nästan inget socker alls och har ett mycket lågt GI vilket gör att det lämpar sig för dieter där man aktar sig för socker.

Av redaktionen

Källa: Superfruits

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons