Det verksamma ämnet i flera vanliga adhd-mediciner ser ut att påverka hjärnans utveckling hos barn enligt en ny studie. Forskare efterlyser därför nu försiktighet vid förskrivning av dessa preparat till barn rapporterar TT.
Metylfenidat är den aktiva substansen i exempelvis Ritalin och Concerta, två vanliga mediciner som förskrivs till tusentals svenska barn och ungdomar med ADHD.
Kunskap har saknats
Det har länge saknats kunskap om hur dessa läkemedel påverkar hjärnan på längre sikt. I tidigare studier har man på statistisk väg försökt studera effekten av medicinering med den här typen av läkemedel. Men i en ny studie har man nu undersökt tidigare obehandlade patienter för att kunna se på vilket sätt medicineringen påverkar en hjärna under utveckling, skriver Omni.
Testades efter 16 veckor
I undersökningen deltog 50 pojkar och 49 unga vuxna med diagnostiserad ADHD som tidigare inte hade medicinerat med metylfenidat. Deltagarna fick under 16 veckor antingen det verksamma ämnet eller verkningslös placebo, samtidigt undersöktes deras hjärnor med magnetkamera.
LÄS OCKSÅ: Mammans kost under graviditeten påverkar risken för ADHD
Påverkade hjärnans vita substans
Man undersökte särskilt hjärnans vita substans, det vill säga den del av hjärnan som ligger innanför hjärnbarken och som sköter kommunikationen mellan hjärnbarkens nervceller.
Efter fyra månader syntes tydliga förändringar i den vita substansen avseende nervfibrernas täthet, storlek samt mängden myelin, som är det ämne som omger nervcellerna och som gör signaleringen effektivare.
LÄS OCKSÅ: ADHD-läkemedel kan rubba hjärtrytmen hos unga
Ingen förändring hos vuxna
Resultaten visar enligt forskarna att ADHD-medicinering kan ha olika effekter på strukturen av en hjärna under utveckling. Hos vuxna män med ADHD och hos de som fick placebo syntes dock inga förändringar. Resultatet tyder på att åldern inverkar på om metylfenidat har en påverkan på hjärnans vita substans eller inte.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
Vilken påverkan dessa förändringar har på patienterna på längre sikt vet ännu inte forskarna. Men de konstaterar att då många adhd-patienter ofta använder dessa mediciner i flera år, bör regleringen i ljuset av de nya rönen av vilka som ges denna typ av mediciner bli tuffare.
”Användandet av adhd-mediciner bland barn måste övervägas noggrant till dess att vi vet mer om de långsiktiga effekterna. Denna medicin bör endast förskrivas till barn som verkligen har adhd och som är starkt påverkade av det,” säger en av forskarna Liesbeth Reneman, vid Universiteit van Amsterdam (UVA), till tidskriften Radiology där studien publiceras.
Av redaktionen
Källa: Omni