Samtidigt som alkolholkonsumtionen bland Sveriges unga minskar ökar den bland landets 60-plussare.
Ökar i den äldre åldersgruppen gör även de alkoholrelaterade skadorna, både vad gäller kroniska sjukdomar och akuta skador. Det visar en ny forskningsrapport, som även fastslår att det inte ligger någon sanning i föreställningen att alkoholintag skulle vara nyttigt ens i måttlig mängd.
Enligt uppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning sjunker alkoholkonsumtionen bland Sveriges gymnasieelever. Sedan undersökningarna startade 2004 sedan har siffrorna mer än halverats. Och siffrorna spås fortsätta sjunka. Två orsaker tros vara att föräldrar blivit mer restriktiva i sitt förhållningssätt och att unga umgås på ett annat sätt idag, mer digitalt, vilket gör att de kommer in senare i vuxenlivet. Men i en annan del av populationen ser det annorlunda ut…
Stor mängd forskning
Till skillnad mot de yngre dricker Sveriges äldre tvärtom mer idag än tidigare, något som har lett till att även mängden alkoholrelaterade skador bland äldre blir allt fler. Detta bland annat på grund av att känsligheten för alkohol, liksom risken för skador och sjukdomar, ökar med stigande ålder.
Det framkommer av den nya forskningsrapporten ”Alkohol och äldre”, som är sammanställd av en grupp internationellt framstående alkoholforskare vilka har gått igenom en stor mängd forskningsstudier kring alkohol kopplat till hälsa.
Rapporten belyser bland annat alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre, på kort och lång sikt, och tar upp den ökade känsligheten för alkoholens effekter hos äldre, som i kombination med åldrande ökar risken för sjukdomar och olyckor – redan vid en relativt låg konsumtion.
LÄS OCKSÅ: Forskning: aktiviteterna som ökar vår alkoholkonsumtion
Påtaglig ökning av riskbruk bland 75-åringar
Rapporten, som kan beställas här, pekar bland annat på en påtaglig ökning av riskbruk bland 75-åringar. Mellan åren 1977 och 2006 ökade till exempel andelen äldre kvinnor som anses ha ett riskbruk, från en till tio procent. För äldre män ökade siffran från 19 till 27 procent.
Äldre mer känsliga för alkoholens samtliga effekter
Huvudorsaken till äldre personers ökade känslighet för alkoholens omedelbara och långsiktiga effekter beror dels på fysiologiska och kroppsliga förändringar, dels på medicinska faktorer, enligt rapporten.
Ett exempel på hur känsligheten ökar med åren är att kroppsvikten ofta minskar när personer blir äldre, vilket innebär att alkoholhalten i blodet blir högre när de dricker samma mängd som tidigare. Dessutom kan annat påverka. Till exempel kan förändringar av leverns funktion, långsammare reaktioner samt medicinering för olika kroniska sjukdomar innebära både att alkoholhalten i blodet blir högre och att risken för skador vid en viss alkoholhalt ökar. Detta medför alltså, i sin tur, även en ökad risk för sjukdom och olika typer av olyckor redan vid intag av små mängder alkohol.
LÄS OCKSÅ: Hälsorisker med alkohol – vad gäller?
Ett växande samhällsproblem
Eftersom andelen äldre i samhället ökar är detta ett växande samhällsproblem, menar forskarna, vilka i sin rapport även lyfter förslag på alkoholpolitiska åtgärder för hur Sverige ska kunna påverka – och bromsa – utvecklingen, bland annat genom att öka priset på alkohol, begränsa alkoholreklamen samt bli bättre på information gällande alkoholens risker.
– Eftersom äldre utgör en växande del av befolkningen, är känsligare för alkoholintag och i hög grad står på medicinering som kan interagera med alkohol är det viktigt att informera om hälsoriskerna förenade med alkoholintag. Här har primärvården en viktig uppgift och en stor möjlighet att påverka folkhälsan, säger Frida Dangardt, läkare och forskare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och en av forskarna bakom rapporten, i ett uttalande.
LÄS OCKSÅ: Många dricker mer på sommaren
Ett underlag för de över 60
Gunnel Hensing är vice föreståndare för Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) vid Göteborgs universitet. I ett uttalande poängterar hon att rapporten är värdefull inte minst när det gäller att sprida kunskap till olika grupper.
− Intresset för hälsa och livsstil är stort i alla åldersgrupper. Den här rapporten ger ett bra underlag för personer i åldrar över 60 att få mer kunskap om hur alkohol påverkar hälsan och också ta ställning till hur man själv dricker alkohol.
Av Isabelle G Hedander
Referens: ”Andreasson S, Chikritzhs T, Dangardt F, Holder H, Naimi T, Stockwell T (2019) Alkoholen och samhället 2019: Alkohol och äldre, Stockholm: Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening, CERA & IOGT-NTO.
Fakta
Rapporten ”Alkohol och äldre” ingår i serien ”Alkoholen och samhället”, som har syftet att vetenskapligt belysa effekter av alkoholkonsumtion på individ och samhälle. Serien ges ut av Svenska Läkaresällskapet, Svenska sjuksköterskeföreningen, IOGT-NTO och Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) vid Göteborgs universitet i samarbete med Stiftelsen Ansvar för framtiden.