Annons
Annons

Forskning: aktiviteterna som ökar vår alkoholkonsumtion

Var sjätte man över 30 år dricker sig berusad en gång i månaden – vanligast vid sportevenemang och i umgänge med vänner. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin som kartlagt vilka fritidsaktiviteter som kan kopplas till berusningsdrickande.

Redaktionen

19 juni, 2013
Forskning: aktiviteterna som ökar vår alkoholkonsumtion
Dela inlägget

Var sjätte man över 30 år dricker sig berusad en gång i månaden – vanligast vid sportevenemang och i umgänge med vänner. Bland sportande kvinnor och män var risken för intensivkonsumtion lägre. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin som kartlagt vilka fritidsaktiviteter som kan kopplas till berusningsdrickande.

Fritidsaktiviteter brukar generellt vara förknippade med positiva effekter på hälsan. Men inte alltid, visar en ny studie. Forskare vid Sahlgrenska akademin har i en studie kartlagt vilka fritidsaktiviteter som har starkast samband med intensivkonsumtion av alkohol. I studien, som bygger på enkätsvar med 3 567 män och kvinnor samt ytterligare 2 888 personer som nyligen varit sjukskrivna, definieras intensivkonsumtion som ”fem eller fler standardglas alkohol vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden”.

Fler män än kvinnor
I hela åldersspannet rapporterar 23 procent av männen att de har en intensivkonsumtion, att jämföra med åtta procent bland kvinnorna. Andelen intensivkonsumenter är i princip lika stor i gruppen sjukskrivna (sju procent av kvinnorna, 24 procent av männen). Bland män i åldrarna 30-64 är andelen med intensivkonsumtion 17 procent, det vill säga lite mer än var sjätte man.

Även ökad risk bland sjukskrivna
I den icke sjukskrivna befolkningen sågs en ökad risk för intensivkonsumtion bland yngre kvinnor samt bland alla män som ofta umgicks med vänner. Eftersom intensivkonsumtion tidigare studerats enbart bland unga är detta ett intressant resultat, inte minst för att planera förebyggande verksamheter.

Mindre risk för sportiga
Även hos kvinnor och män mellan 31 och 64 år som ofta spelade dator/TV-spel , samt yngre män som ofta gick på sportevenemang, fanns det ett samband med intensivkonsumtion. En lägre risk sågs hos yngre kvinnor och äldre män som ofta utövade någon sport, samt för män som regelbundet hade deltagit i någon religiös sammankomst.

Viktigt att förebygga
Resultaten är enligt forskarna viktiga som underlag när förebyggande och hälsofrämjande insatser ska planeras.
– Det är också kunskap som kan underlätta återgång till arbete efter sjukskrivning, till exempel att rekreativa aktiviteter bland sjukskrivna kvinnor 31-64 år ”skyddar” mot intensivkonsumtion, säger Christina Andersson, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Tydligt samband
Forskarna konstaterar också att medan ett socialt nätverk generellt sett är viktigt för hälsan har social samvaro också ett tydligt samband med intensivkonsumtion av alkohol.
– Olika individer och grupper kräver olika insatser, men att hitta umgängesformer och arenor där alkoholkonsumtion inte är det centrala kan vara viktiga i sammanhanget, säger Christina Andersson.

Av Emma V Larsson

Annons
Annons