Alla bör inta näringstillskott

Tiotusentals studier visar på de positiva effekterna som regelbundet intag av kosttillskott har på hälsan. I ett reportage i Time Magazine 1992 granskade man utgivna vetenskapliga fakta och upptäckte att när det gäller att försäkra sig om vitalitet och hälsa spelar vitaminer och mineraler en mycket mer komplex roll än man tidigare trott. Vitaminer, ofta i mycket högre doser än man vanligtvis rekommenderar, kan skydda mot en mängd sjukdomar, från födelsedefekter och gråstarr till hjärtsjukdomar och cancer.

I Time Magazines reportage fastställde man att vitaminer signifikant påverkar kroppens ämnesomsättning och signalsystem, ansvarigt för att skydda celler, omvandla mat till energi, och försvara sig mot sjukdom.
Toufexis A. ”The new scoop on vitamins”. Time Magazine, 6 Apr.1992.

Förutom intag av enskilda näringsämnen är intag av ett multivitamin-mineraltillskott av bra kvalitet en bra hälsogrund och bas att bygga på.

 

6 huvudorsaker till varför alla behöver inta näringstillskott för ett friskare liv:
• Marken och maten innehåller för det mesta mindre näring och mera gifter och tillsatser än för 50 år sedan, följden blir att vi får mindre näring i oss av den mat vi äter idag.
• Vi äter för dålig mat och väljer fel mat. De allra flesta äter för mycket skräpmat, för mycket snabbmat och för lite vital mat och i och med detta får man i sig för många kalorier men för lite näring. Mindre än 20 procent äter minst 5 portioner frukt och grönsaker dagligen som rekommenderas av Socialstyrelsen. Mindre än 5 procent äter de minst 10 portioner frukt och grönsaker som jag rekommenderar för optimal skydd från kroniska sjukdomar.
• Alla utsätts vi för ett ökat antal metaller, rök, plasttoxiner och andra miljögifter. Näringsämnen används av kroppen för att skydda oss från miljögifter samt för avgiftning av samlade miljögifter.
• Fler och fler personer intar läkemedel under långa perioder. Kroppen behöver använda vitaminer och mineral för att omsätta läkemedel samt minska läkemedelsbiverkningar.
• Många kvinnor i fertil ålder använder p-piller. P-piller ökar utsöndringen av bl.a. folsyra och zink.
• Intag av kosttillskott förebygger sjukdomar, ger bättre livskvalitet och minskar belastningen på sjukvården.

Var och hur hittar man ett enkelt sätt att tillgodose det individuella näringsbehovet?
Man kan kombinera olika näringstillskott anpassade till det individuella behovet, eller man kan inta ett heltäckande multivitamin/mineraltillskott. Ett sådant tillskott bör innehålla inte bara det rekommenderade dagsbehovet av näringsämnen utan också optimala mängder av vitaminer, mineral och näringsämnen i en vetenskapligt balanserad formel, fri från allergiframkallande ämnen. Optimala mängder innebär oftast 3–50 ggr de rekommenderade dagliga doser man utvecklade under krigsåren för att konstatera minimala överlevnadsdoser. Det finns en stor skillnad mellan att överleva svältsjukdomar och att uppnå optimal hälsa.

Vi vet nu att bra näring kan påverka hälsan på minst 8 sätt.
Den kan:
• öka vårt fysiska och psykiska välbefinnande
• ge oss energi
• förse kroppen med viktiga byggstenar
• förebygga sjukdomar
• skydda oss mot farliga miljögifter
• påskynda kroppens läkning och återhämtning från sjukdomstillstånd
• reglera grundläggande cellulära, hormonella och biokemiska processer
• optimera vår genetiska potential.

Men det är också klart att näringsbrister uppstår gradvis. Första tecknet kan vara svaga, diffusa symtom som t.ex. ökad trötthet. Från detta utvecklas ofta diverse kroniska besvär som är livskvalitetsnedsättande.
Kost och näringstillskott är alltså viktiga verktyg för att uppnå bra hälsa. Men om man slutar med näringsprogrammet när symtomen avtar, går man miste om över 50 procent av de fördelar som kan uppnås med ett sådant program. Näringsprogrammet kan vid behov varieras och skräddarsys vidare för att må bättre eller behålla den nyvunna hälsan. Jag anser att alla bör inta minst ett heltäckande vitamin-mineraltillskott livet ut samt komplettera med specifik näring för specifika ändamål eller behov.

Näringsmedicinska Terapeutförbundet och NutriTech  kan rekommendera terapeuter och läkare som erbjuder hårmineralanalys, blodanalys och andra diagnostiska metoder för att fastställa näringsbehovet. Dessa gör också kliniska undersökningar som hjälper till att spåra biokemiska och näringsrelaterade störningar. De skräddarsyr även ett förebyggande hälsoprogram för att uppnå optimal hälsa. I dag har alla bättre möjligheter att uppnå vår maximala genetiska potential med rätt kost och ett stärkande tillskottsprogram. Det är riktigt att inget näringstillskott kan ersätta en väl sammansatt kost, och faktum är att enbart en bra kost inte alltid räcker. Näringstillskott är ett bra komplement till en väl sammansatt vitalkost.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.