Den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka, menar den nya nationella Livsmedelsstrategin.
Men den proposition och handlingsplan som nu lagts fram för att nå målen stöttas inte av allianspartierna.
Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar de.
För en månad sedan gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ut med meddelandet om att regeringen kommit överens med både Vänsterpartiet och allianspartierna om hur målen för den nationella livsmedelsstrategin skulle se ut. Därefter presenterades handlingsplanen, där de största målen är: 30 procent av jordbruksmarken och 60 procent av livsmedel i offentliga upphandlingar ska uppnå kraven för ekologisk märkning innan 2030.
► Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!
Stöds inte av allianspartierna
I propositionen, som lades fram före handlingsplanen, sattes aldrig några siffror på målökningen, bara att den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply. Men – nu anser allianspartierna att Sven-Erik Buchts lagda proposition och handlingsplan inte går hand i hand med de överenskomna målen, något de också fört fram i i följdmotioner på propositionen, skriver TT.
Inte emot ekoproduktion men tycker satsningen borde ligga på totala produktionen
Allianspartierna anser istället att det i första hand borde satsas på att öka den totala livsmedelsproduktionen, eftersom en ökad ekoproduktion skulle påverka den totala produktionen. Även om man inte är emot ekoproduktion ser man till exempel att mål med specifika siffror för upphandlingar kan motverka syftet.
► Läs också: Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar
”Bättre att stärka jordbrukets konkurrenskraft generellt”
Kristina Yngwe är vice ordförande (C) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Det finns en ökad efterfrågan på ekologiskt, men det är bättre att man stärker jordbrukets konkurrenskraft generellt i stället för att peka ut att konsumtionen av ekologiskt ska öka i offentliga kök, då finns risken att det blir importerade äpplen från Nya Zeeland istället för att svenska producenter får ta del av marknaden, säger hon till TT.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
Pressbild/Centerpartiet