Honungsburkar på hylla i butik

Foto: Svenska Bin

Svenska honungskonsumenter vilseleds av märkning

Honung är en av de mest förfalskade råvarorna som finns. Trots det nöjer sig Livsmedelsverket i Sverige med den lägsta nivån av ursprungsmärkning som påbjuds av EU.
Biodlingsföretagarna driver frågan om en skärpning av märkningen. Förebilden är länder som Italien där man valt att vägleda konsumenter som vill veta var honungen kommer ifrån, något som också förordas i Sveriges nya Livsmedelsstrategi.

"Fastställ varifrån honungen kommer och hur den har behandlats".
Svenska biodlare uppmanar Livsmedelsverket att skärpa ursprungsmärkningen, som i dag kräver den lägsta nivån av ursprungsmärkning som EU förordnar. Till exempel vill man att det ska bli lättare för konsumenter att se exakt varifrån honungen kommer ifrån. Blir ursprungsmärkningen inte tydligare kommer det att få konsekvenser för både biodling och livsmedelsförsörjning varnar de.

► Läs också: Utbrett fusk med honung

"Man skymfar konsumenten"
Thomas Dahl är biodlingsföretagare och en av de som länge har kämpat för en bättre ursprungsmärkning av honung. Det är väldigt viktigt menar han.
– Vi ligger på lägsta nivå. Livsmedelsverket gör bara precis vad de måste enligt EU:s regelverk. Vi kan få reda på att honungen kommer från EU, eller är en EU- och icke EU-honung, dock inte vilket land. Resultatet blir att det skulle kunnat stå typ: ”honungen är gjord i världen” på etiketten! Man skymfar konsumenten, tycker jag, säger han i ett uttalande från Svenska Bin.

 

Thomas Dahl

Bbiodlingsföretagare Thomas Dahl

Krav på bättre ursprungsmärkning
Tillsammans med andra biodlare har han genom branschorganisationen Biodlingsföretagarna länge kämpat för att få till stånd en ändring.
– Vi har krävt att Livsmedelsverket ändrar detta för att kunna fastställa varifrån honungen kommer och hur den har behandlats. Lagen ger oss redan idag möjlighet att göra som man gör i Italien, där man skriver ut exakt procent honung från varje ursprungsland. Det är bara för oss att printa det på etiketten, så det är ingen kostsam sak att genomföra, berättar Thomas Dahl.

Vill att handeln lär sig välja honung
Lotta Fabricius Kristiansen är projektledare för Svenska Bin.
– En marknad för rättvisa och ursprungsmärkta produkter har uppstått för råvaror som kaffe och choklad och det uppskattas av de medvetna konsumenterna. Så vill vi också att konsumenten och handeln lär sig att välja honung, säger hon.

Läs också: Så nyttiga är bi-produkterna

Har lägsta priserna på inhemsk honung i Europa
Sverige har enligt Biodlingsföretagarna ett av de lägsta priserna på inhemsk honung i Europa. Inte ens efter två år med honungsbrist är handeln villig att betala vad det är värt, menar de.

Hoppas på snar regeländring
Thomas Dahl menar att det är hög tid för en regeländring.
– Grunden till att vi driver det här är att vi värnar om konsumenten, säger Thomas Dahl. Alla politiska partier ställer upp på vårt förslag så nu hoppas vi på en motion från någon av de svenska politikerna, så att det faktiskt kommer till stånd en regeländring. De nuvarande reglerna för ursprungsmärkning motverkar faktiskt målen för den nya Livsmedelsstrategin.*

 

 Läs också: Känner du till vår svenska dunderhonung?

Anledning att se upp – honungsförfalskning vanligt
Det finns anledning till att se upp i honungshyllan. Ett av de stora exportländerna är Kina och där är honungsförfalskning så vanligt och kvalitetsskillnaderna så stora att man märker med ”äkta honung” och ”honung”. Rissirap och andra billiga ersättningar används som tillsats för att dryga ut den dyrare honungen, skriver Svenska Bin i ett pressmeddelande.
I Sverige är förfalskningen inte något som satts i system. Det kan förekomma men är i så fall ovanligt, menar Thomas Dahl.

Biodlingen i Sverige kan minska
Han har varit verksam som biodlare sedan 1981 och har aldrig hört talas om några förfalskningsskandaler här, berättar Thomas Dahl.
– Här betyder honung att det är en äkta och naturlig produkt. Om inte Livsmedelsverket, handel och grossister tar frågan om honungens kvalitet och värde på allvar kan det betyda att antalet svenska biodlare minskar. Det kan få återverkningar på pollineringen av bär frukt och grödor i Sverige, och på vår livsmedelsförsörjning.

► Läs också: 4 effektiva sätt att hjälpa våra bin

svensk honung

Svensk honung. Foto: Svenska Bin

 

Nya Livsmedelsstrategin
*Utdrag ur den nya Livsmedelsstrategin som talar för en tydligare märkning av svensk honung:
”Konsumenterna ska ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val, exempelvis av närproducerat och ekologiskt. Marknaden för livsmedel ska kännetecknas av en väl fungerande konkurrens. Den svenska livsmedelsexporten ska ges förutsättningar att öka för att möta efterfrågan på relevanta marknader.”

”Utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.”

Läs mer om Livmedelsstrategin här och här.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.