I genomsnitt ett av Sveriges 1,6 miljoner barn drabbas varje dag av cancer och sjukdomen är idag den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-14 år.
Men samtidigt som allt fler överlever är också medicinska komplikationer eller bestående men vanliga efter avslutad behandling – behandlingar som är alldeles för tuffa för många barn.
Vid akut lymfatisk leukemi – den vanligaste cancerformen hos barn – klassas själva behandlingen som näst vanligaste dödsorsak.
Jämfört med antalet vuxna som årligen drabbas av cancer anses siffran fortfarande förhållandevis låg när det gäller barn. Antalet barncancerfall utgör mindre än en procent av de totala cancerfallen i Sverige. Ungefär 300 barn får varje år diagnosen. Av dessa överlever 80 procent, en stigande siffra.
Allt fler överlever
Det råder en ökningstrend när det gäller antalet cancerfall i Sverige, både när det gäller vuxna och barn. Minst var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få ett cancerbesked. År 2017 insjuknade 61 661 personer i Sverige i cancer, vilket är 1 336 fler än året innan. Om bara 20 år beräknas den siffran istället ligga runt 100 000. Samtidigt överlever allt fler.
På 1950-talet botades bara enstaka barn med cancer. Nu ser läget annorlunda ut. På grund av nya behandlingsformer botas idag cirka fyra av fem fall av barncancer.
LÄS OCKSÅ: Forskning: Att ha yngre syskon är bra för hälsan
Komplikationer hos barn
20 procent av barn som drabbas av cancer överlever i nuläget inte. Det rör sig om sextiotalet barn, ungefär två skolklasser, varje år. Detta gör barncancer till den vanligaste dödsorsaken i Sverige för personer ålder 1–14 år. De som avlider gör så till följd av sin sjukdom (oftast att cancern kommer tillbaka), av behandlingen eller av ny cancer.
Men även om allt fler barn överlever sin cancerdiagnos gör de ofta det med mer eller mindre svåra komplikationer. Dagens behandlingar balanserar på gränsen till vad barnen klarar av och ger ofta medicinska komplikationer eller bestående men när behandlingen är avslutad. Behandlingarna i sig kan även leda till olika besvär senare i livet.
– Fler än två tredjedelar av de barn som överlever cancer lever med sena komplikationer, har Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, sagt i ett uttalande.
LÄS OCKSÅ: Fluor misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer
Vanligaste cancerdiagnoserna
Medan de vanligaste formerna av cancer hos vuxna är prostata- och bröstcancer är de vanligaste cancerformerna hos barn olika leukemier (en tredjedel), hjärntumör, lymfom, Wilms njurtumör, sarkom och neuroblastom.
Den allra vanligaste, och största, barncancerdiagnosen är akut lymfatisk leukemi (ALL), med cirka 70 nya patienter varje år.
Behandlingen – en dödsorsak
I dag överlever 95 procent av de barn som insjuknar i ALL. Av de barn som avlider efter att ha fått ALL är det dock lika många som gör det på grund av behandlingen som av sjukdomen. Mellan två och tre procent dör på grund av behandlingskomplikationer efter induktionsbehandlingen och en procent under själva induktionsfasen. De allra flesta av dessa barn dör av infektioner som inte går att kontrollera. Själva behandlingen klassas därför som den näst vanligaste dödsorsaken vid ALL.
– Det är lika vanligt att barnen avlider av för mycket som för lite behandling, konstaterar Kerstin Sollerbrant.
Av Isabelle G Hedander
Källor: Barncancerfonden, Cancerfonden, SVT.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Internationella barncancerdagen inträffar den 15 februari 2019 och är en dag för att uppmärksamma de barn som insjuknar i cancer varje år – världen över.
Dagen är instiftad av (ICCCPO) International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations.
Barncancer i Sverige – och i världen
• Cirka 80 procent av alla cancerdrabbade barn överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
• 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.
• Överlevnaden för all barncancer har legat på ungefär samma nivå i ett par decennier.
•
Upp till en fjärdedel av alla cancerdrabbade barn får återfall, och bland dem är överlevnaden för många cancerdiagnoser låg.
• De flesta barn som får cancer är under fyra år, därefter minskar insjuknandet för att sedan öka igen i åldersgruppen 10-14 år.
• En tredjedel av alla barn som insjuknar i cancer drabbas av leukemi. Majoriteten överlever men det behövs bättre och nya behandlingar, mer forskning och bättre vård.
• Barncancer är lite vanligare hos pojkar än flickor, men det är okänt varför det är så.
• Hos vuxna är det säkerställt att yttre faktorer kan hänga samman med cancersjukdomar – men ingen vet exakt varför barn och unga drabbas av cancer.
• Mellan 1984 och 2010 har 10 098 barn behandlats för cancer i Sverige. Av dem lever 77,3 procent medan 22,7 procent är döda.
• I världen drabbas cirka 175 000-250 000 barn varje år, men långt ifrån alla dessa barn har tillgång till den behandling som krävs för att bota sjukdomen.
Källa: Barncancerfonden, Cancerfonden.