Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Paracetamoltabletter

Allt fler larm om förgiftningar med paracetamol

Allt fler vänder sig till Giftinformationscentralen med frågor om paracetamolförgiftningar. Och trots studier som visar på ökad risk för missbildningar rekommenderas paracetamol fortfarande till gravida.
Nu ökar kraven på att göra läkemedel innehållande paracetamol receptbelagda.

Varje år dör tio svenskar – efter att ha tagit vanliga smärtstillande tabletter. Och antalet frågor om förgiftningar med paracetamol, den aktiva substansen ibland annat Alvedon, har på två år ökat med en tredjedel, 28 procent.
I fjol var siffran 3 296, vilket motsvarar drygt 700 fler än för två år sedan, uppger Dagens Nyheter. De flesta fallen tros vara impulshandlingar i syfte att skada sig själv och ökningen av dem som förgiftar sig med paracetamol sker främst bland unga, skriver Aftonbladet.

 

Ökad tillgänglighet
Anledningen tros vara den ökade tillgängligheten i samband med avregleringen av apoteksmarknaden, vilken har gjort att värktabletter numera finns att köpa även i matbutiker och på bensinstationer.

Inget nytt
Debatten om paracetamol är inte ny. SvD skrev i december en artikel om att om paracetamol hade prövats som läkemedel idag hade det inte blivit godkänt.
– Hade para­cetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”, uttalade sig den ansedde forskaren Richard Sharpe, internationellt högt ansedd professor vid Universitetet i Edinburgh.
När SvD själva testade att äta maxdosen upptäckte de att ett levervärde försämrades dramatiskt redan efter en vecka. Detta trots att läkemedel som Alvedon framställs som skonsamt i reklamen.

Hormonstörande och kopplat till barnlöshet
En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast. Och under de senaste åren har värktabletter allt oftare kopplats till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet.
– Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, sa Henrik Leffers, tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn, i december till SvD.

Rekommenderas till gravida – trots ökad risk för missbildningar
Resultaten från en annan studie från Århus, baserad på 474 00 gravida kvinnor som alla fött pojkar, visar på en 30 procent ökad risk för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Och då ska man känna till att paracetamol är det värkmedel som myndigheterna idag rekommenderar gravida att ta.

 

USA sänkte maxdosen för flera år sedan
I den ansedda tidskriften Jama rapporterades för snart fyra år sedan om att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakar försämrade levervärden. En tredjedel av deltagarna i en testgrupp, där 165 personer under två veckor fick ta samma dos paracetamol, visade sig få Alat-värden som var tre gånger högre än normalvärdet (Alat är ett standardprov som fångar upp leverskador).
Den studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets, FDA, expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från fyra gram till 3,25 gram, det vill säga under gällande dos i Sverige.

Krav på hårdare reglering
Nu kräver allt fler att läkemedlen görs receptbelagda.
– Det ska inte säljas till barn och ungdomar, sa Magnus Oléni, tillförordnad verksamhetschef på barnpsykiatrin i Halland, till Aftonbladet i november.
Och han är inte ensam om att önska en hårdare reglering.
Giftinformationcentralen kräver åtgärder som till exempel ny förpackningsstorlek, tablettstyrka samt receptbeläggning.
– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne, medicinsk chef på Giftinformationscentralen, till Dagens Nyheter.

Av Isabelle Hedander

Tillagningstid: ca 5 min

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

kvinna på kvällspromenad

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Hud

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!

 

Kikärtsgryta i kokkärl

Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk 

Recept

Detta är en smakrik och värmande vegetarisk gryta med indisk touch som passar perfekt under kyligare dagar. Klä på dig varma kläder och laga den gärna utomhus, som receptets skapare – friluftsprofilen Niklas Kämpargård.

Närbild på person som hukar sig och knyter löparskor

Nystarta din träningsrutin i höst!

Träning

Höst betyder nystart för många vad gäller goda vanor och motion. Men hur ser en bra och rimlig start ut för den som tappat bort sin träningsrutin – eller kanske aldrig haft någon? Vi frågade Kureras träningsexpert Monika Björn! 

Ung kvinna sm äter mycket socker

Hur mycket socker kan man egentligen äta?

Kost

När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, gick igenom 32 500 vetenskapliga publikationer om socker, så kom man fram till att det inte går att säga var den hälsosamma gränsen finns för ett sockerintag. Det allra bästa är att äta så lite som möjligt.