Paracetamoltabletter

Allt fler larm om förgiftningar med paracetamol

Allt fler vänder sig till Giftinformationscentralen med frågor om paracetamolförgiftningar. Och trots studier som visar på ökad risk för missbildningar rekommenderas paracetamol fortfarande till gravida.
Nu ökar kraven på att göra läkemedel innehållande paracetamol receptbelagda.

Varje år dör tio svenskar – efter att ha tagit vanliga smärtstillande tabletter. Och antalet frågor om förgiftningar med paracetamol, den aktiva substansen ibland annat Alvedon, har på två år ökat med en tredjedel, 28 procent.
I fjol var siffran 3 296, vilket motsvarar drygt 700 fler än för två år sedan, uppger Dagens Nyheter. De flesta fallen tros vara impulshandlingar i syfte att skada sig själv och ökningen av dem som förgiftar sig med paracetamol sker främst bland unga, skriver Aftonbladet.

 

Ökad tillgänglighet
Anledningen tros vara den ökade tillgängligheten i samband med avregleringen av apoteksmarknaden, vilken har gjort att värktabletter numera finns att köpa även i matbutiker och på bensinstationer.

Inget nytt
Debatten om paracetamol är inte ny. SvD skrev i december en artikel om att om paracetamol hade prövats som läkemedel idag hade det inte blivit godkänt.
– Hade para­cetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”, uttalade sig den ansedde forskaren Richard Sharpe, internationellt högt ansedd professor vid Universitetet i Edinburgh.
När SvD själva testade att äta maxdosen upptäckte de att ett levervärde försämrades dramatiskt redan efter en vecka. Detta trots att läkemedel som Alvedon framställs som skonsamt i reklamen.

Hormonstörande och kopplat till barnlöshet
En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast. Och under de senaste åren har värktabletter allt oftare kopplats till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet.
– Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, sa Henrik Leffers, tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn, i december till SvD.

Rekommenderas till gravida – trots ökad risk för missbildningar
Resultaten från en annan studie från Århus, baserad på 474 00 gravida kvinnor som alla fött pojkar, visar på en 30 procent ökad risk för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Och då ska man känna till att paracetamol är det värkmedel som myndigheterna idag rekommenderar gravida att ta.

 

USA sänkte maxdosen för flera år sedan
I den ansedda tidskriften Jama rapporterades för snart fyra år sedan om att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakar försämrade levervärden. En tredjedel av deltagarna i en testgrupp, där 165 personer under två veckor fick ta samma dos paracetamol, visade sig få Alat-värden som var tre gånger högre än normalvärdet (Alat är ett standardprov som fångar upp leverskador).
Den studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets, FDA, expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från fyra gram till 3,25 gram, det vill säga under gällande dos i Sverige.

Krav på hårdare reglering
Nu kräver allt fler att läkemedlen görs receptbelagda.
– Det ska inte säljas till barn och ungdomar, sa Magnus Oléni, tillförordnad verksamhetschef på barnpsykiatrin i Halland, till Aftonbladet i november.
Och han är inte ensam om att önska en hårdare reglering.
Giftinformationcentralen kräver åtgärder som till exempel ny förpackningsstorlek, tablettstyrka samt receptbeläggning.
– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne, medicinsk chef på Giftinformationscentralen, till Dagens Nyheter.

Av Isabelle Hedander

Tillagningstid: ca 5 min

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.