Annons

Allt fler skolor skippar sockret

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Redaktionen

7 augusti, 2017
Allt fler skolor skippar sockret
Dela inlägget

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som ”Skolmatslyftet” och ”En sockermart skola” väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

En färsk studie visar att svenska barn mellan två och nio år i genomsnitt får 22 procent av sin energi från socker. Världshälsoorganisationen rekommenderar att max tio procent av energiintaget kommer från tillsatt socker.
Av de 1 200 ungdomarna som ingick i studien fick mer än 30 procent av sitt energiintag från socker.

LÄS OCKSÅ: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Allt fler skolor vågar gå i bräschen
En av skolorna som valt att begränsa sockret är förskolan Hagen i Stockholm. Där har man sockersanerat och det är inte ens tillåtet att äta glass.
Förskolans verksamhetschef Kerstin Emriksson Wallin säger till SVT att de vill vara en frisk förskola.

LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: ”Så farligt kan sockret vara”

Annons

Stora risker med socker
Ett högt sockerintag kan leda till bland annat näringsbrist, karies och eller fetma. Christel Larsson professor i kostvetenskap säger till SVT att barn som har osunda vanor tenderar att fortsätta med dem även senare i livet. Trots det tycker hon inte att ett totalt sockerförbud är nödvändigt, tvärtom menar hon att äppelmos på gröten eller sylt på pannkakorna förgyller tillvaron

LÄS OCKSÅ: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Mer naturlig mat i Haninge
Svartbäcksskolan i Haninge var en av de första att dra ned rejält socker. Några av varorna som åkte ut var bland annat sötad yoghurt, bröd med tillsatt socker, flingor, kräm, lättdryck, sylt, ketchup och såser. Istället serveras mer naturlig mat utan socker eller syntetiska sötningsmedel. Tillsammans med tre andra skolor bland annat Vendelsömalmskolan var man tidigt ute att gå med i Skolmatslyftet.

 

Susanna AlmströmEldsjäl ligger bakom
En starkt drivande kraft och bidragande orsak till att en sådan utveckling är möjlig är Susanna Almström, friskvårdskonsulent och hälsopedagog som leder ”Skolmatslyftet – En sockersmart skola”, i Hälsofrämjandets regi.
– Jag är så oerhört glad för att mitt kämpande börjar ge effekt, stor effekt dessutom. Jag kämpar vidare och hoppas att mer pengar tillsätts så att jag kan ta mig an fler skolor säger Susanna till Kurera.
I höst är fyra nya förskolor på väg in i projektet och sedan tidigare medverkar även skolor i Sundsvall och Sandviken. På frågan om hon brukar stöta på motstånd svarar Susanna:
– Det tas alltid emot positivt av barnen och ungdomarna, bara vi förklarar varför och att det är av omtanke. Stöter vi på patrull är det nästan uteslutande vuxna som har svårt för förändringen. De tror att det ska bli ett stort problem, men det blir det inte.

Annons

Av Isabelle Gard Hedander och Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Skolmatslyftet finansieras av Socialstyrelsen och medel ur privata fonder och drivs av Hälsofrämjandet, projektet syftar till att::
• Utveckla restaurangens salladsbord och öka elevernas intag av grönsaker, frukt och bär
• Öka mängden närodlade, lokalproducerade och ekologiska råvaror.
• Öka mängden tillagad mat från grunden utan tillsatser.
• Ta större hänsyn till miljö, etik och djurrätt.
• Öka elevinflytandet.
• Synliggöra det som serveras för eleverna och inspirera till att våga smaka.

En sockersmart skola
Målet är att sträva efter att livsmedel med tillsatt socker inte förekommer i skolans verksamhet så mycket det går. Förutom skolans restaurang så innefattar det även skolans café, fritidshemmen, klassrummen, personalrummet, utflyktsdagar och högtidsdagar.
Källa: Hälsofrämjandet

Annons