Studier visar att polyfenoler – fytokemikalier från blåbär och vindruvor – förebygger ett försämrat minne. Forskning visar också att tillskott under sex månader kan förbättra den kognitiva funktionen hos äldre.
Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journals of Geronology kan tillskott med ett extrakt av blåbär och vindruvor ha gynnsamma effekter på minnesförlust hos friska äldre. Dessa resultat kommer från forskare på the Institute of Nutrition and Functional Foods (INAF) i Kanada och universitetet i Bordeaux i Frankrike. Det visade på en förbättring motsvarande i snitt åtta år.
LÄS OCKSÅ: Kan choklad förbättra synen?
Dramatisk förbättring
Resultaten visade att de med mild kognitiv nedsättning med en funktion motsvarande en 83-åring efter behandling med extrakten förbättrat sina värden till en 70-årings nivå. Detta tyder på att polyfenol kan fungera både som behandling och i förebyggande syfte mot kognitiva funktionsnedsättningar och åldersrelaterad minnesförlust.
LÄS OCKSÅ: Rolf får hjälp av polyfenoler i kampen mot prostatacancern
Styrker resultat från tidigare studier
Studien var dubbelblind, slumpmässig och placebokontrollerad. 215 friska personer mellan 60 och 70 år deltog. Syftet var att undersöka om polyfenol kunde ha någon effekt. Tidigare forskning har visat att polyfenol från frukt och bär kan hjälpa till att stödja minnet när vi åldras. Mest effekt syntes på de personer som hade svårast problem med minnet.
LÄS OCKSÅ: Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare
En fytokemikalie
Polyfenol är en så kallad fytokemikalie. Många fytokemikalier fungerar som antioxidanter och är bra för hälsan. Polyfenoler binder sig till proteiner i saliven och ger en sträv smak i munnen. Rödvin är ett exempel. Polyfenoler kan komma ut i blodet där det ger positiva hälsoeffekter, som minskad risk för och hjärt-kärlsjukdom. Polyfenoler har i tidigare studier visat viss positiv effekt vid prostatacancer.
Av Inger Palm
Källa: Journals of Geronology, Pure encapsulations samt DN och Kurera