Rött vin

Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare

Friskare och ”yngre” med rött vin, choklad och bär? Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt möjligt. Det finns ett ämne som bland annat återfinns i skalet på röda vindruvor och som sägs kunna minska hjärtsjukdomar, bromsa åldrande och bidra till ett friskare liv.

Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler och är ett ämne som återfinns i olika växter som till exempel i skalet på röda vindruvor. Ämnet fungerar som ett skydd för växten mot angripare, bakterier, svampar, patogener och skyddar även mot oxidation. Resveratrol finns även i andra växter som bland annat kakaobönan, blåbär, lingon, mullbär och pistagenötter. Dessa skyddande egenskaper har människan fått nytta av genom att äta och dricka livsmedel rika på resveratrol.

Intresset för resveratrol
Intresset för resveratrol har exploderat de senaste åren och ämnet har kommit att bli den mest studerade växtpolyfenolen. Den största faktorn till det stora intresset sägs ligga i det man kallar ”den franska paradoxen”.

 

LÄS OCKSÅ: Rödvin kan bromsa Alzheimers

”Den franska paradoxen”
”The french paradox” är en stor studie som genomfördes i början av 90-talet. Studien visade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var betydligt lägre i de södra delarna av Frankrike. Trots detta bestod befolkningens kost av en hög andel mättat fett från bland annat ost och charkuterier, vilken man ansåg vara en vetenskaplig paradox. De positiva resultaten från studien förklarades genom befolkningens långvariga och kontinuerliga konsumtion av rött vin. Skalet på röda vindruvor är naturligt rik på resveratrol och ansågs vara förklaringen till fransmännens goda hälsa.

Många hälsofrämjande effekter
Idag tror man att resveratrol är en av de mest potenta polyfenolerna som skyddar och motverkar symtom som är kopplade till åldrande och skador från fria radikaler.

I studier med höga doser av resveratrol har det visat sig att resveratrol har antioxidanta egenskaper som skyddar kroppen mot cellskador och skadliga förändringar på kroppens DNA. Bland annat kan resveratrol hjälpa till att hålla artärerna friska och förhindra att plack byggs upp i blodkärlen, reducera inflammation, motverka fetma, skydda ett åldrande hjärta och främjar även den mentala hälsan hos äldre.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

Skyddar hjärnan mot åldrande
Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens.

 

Hjärt- och kärlhälsa
Det är bland annat genom de antiinflammatoriska egenskaperna som man tror att resveratrol skyddar mot ateroskleros, åderförkalkning och motverkar högt LDL-kolesterol.

Motverkar diabetes och fetma
I studier med höga doser av resveratrol har man också sett en förbättring av cirkulationen och kroppens förmåga att reglera insulinnivåerna. Samt en förbättrad glukos- och fettmetabolism vilket är gynnsamt för att motverka metaboliskt syndrom, övervikt och diabetes typ två.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Maghälsa och avgiftning
Resveratrol har visat sig bidra till ett välmående matsmältningssystem och kan förbättra kroppens avgiftning- och avfallshantering.

 

Bästa källorna till resveratrol
Mörk choklad och rött vin är två av de bästa källorna till resveratrol. Dock kan en kost rik på dessa vara ohälsosam varpå intag av dessa bör ske med måtta. Resveratrol finns även i form av näringstillskott där en dagsdos motsvarar cirka 100 glas vin. Det kan vara ett bättre alternativ för att undvika de negativa sidoeffekterna av för stort intag av rött vin och choklad. Ett alkoholfritt alternativ är också druvjuice, välj en ekologisk och osötad juice.

Svårigheter trots potent ämne
Trots att resveratrol är ett potent ämne som fascinerat forskarvärlden med dess många hälsofrämjande egenskaper, finns det vissa svårigheter med resveratrol. Biotillgängligheten för resveratrol är låg. Det innebär att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet. Ämnet förstörs lätt i levern och gör det därför svårt för kroppen att ta del av de goda effekterna. Bäst sker upptaget genom munslemhinnan.

Av Miriam Granat

Källor: NCBIDr. Axe - Food is medicineNews MedicalDoktorn.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.