Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rött vin

Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare

Friskare och ”yngre” med rött vin, choklad och bär? Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt möjligt. Det finns ett ämne som bland annat återfinns i skalet på röda vindruvor och som sägs kunna minska hjärtsjukdomar, bromsa åldrande och bidra till ett friskare liv.

Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler och är ett ämne som återfinns i olika växter som till exempel i skalet på röda vindruvor. Ämnet fungerar som ett skydd för växten mot angripare, bakterier, svampar, patogener och skyddar även mot oxidation. Resveratrol finns även i andra växter som bland annat kakaobönan, blåbär, lingon, mullbär och pistagenötter. Dessa skyddande egenskaper har människan fått nytta av genom att äta och dricka livsmedel rika på resveratrol.

Intresset för resveratrol
Intresset för resveratrol har exploderat de senaste åren och ämnet har kommit att bli den mest studerade växtpolyfenolen. Den största faktorn till det stora intresset sägs ligga i det man kallar ”den franska paradoxen”.

 

LÄS OCKSÅ: Rödvin kan bromsa Alzheimers

”Den franska paradoxen”
”The french paradox” är en stor studie som genomfördes i början av 90-talet. Studien visade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var betydligt lägre i de södra delarna av Frankrike. Trots detta bestod befolkningens kost av en hög andel mättat fett från bland annat ost och charkuterier, vilken man ansåg vara en vetenskaplig paradox. De positiva resultaten från studien förklarades genom befolkningens långvariga och kontinuerliga konsumtion av rött vin. Skalet på röda vindruvor är naturligt rik på resveratrol och ansågs vara förklaringen till fransmännens goda hälsa.

Många hälsofrämjande effekter
Idag tror man att resveratrol är en av de mest potenta polyfenolerna som skyddar och motverkar symtom som är kopplade till åldrande och skador från fria radikaler.

I studier med höga doser av resveratrol har det visat sig att resveratrol har antioxidanta egenskaper som skyddar kroppen mot cellskador och skadliga förändringar på kroppens DNA. Bland annat kan resveratrol hjälpa till att hålla artärerna friska och förhindra att plack byggs upp i blodkärlen, reducera inflammation, motverka fetma, skydda ett åldrande hjärta och främjar även den mentala hälsan hos äldre.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

Skyddar hjärnan mot åldrande
Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens.

 

Hjärt- och kärlhälsa
Det är bland annat genom de antiinflammatoriska egenskaperna som man tror att resveratrol skyddar mot ateroskleros, åderförkalkning och motverkar högt LDL-kolesterol.

Motverkar diabetes och fetma
I studier med höga doser av resveratrol har man också sett en förbättring av cirkulationen och kroppens förmåga att reglera insulinnivåerna. Samt en förbättrad glukos- och fettmetabolism vilket är gynnsamt för att motverka metaboliskt syndrom, övervikt och diabetes typ två.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Maghälsa och avgiftning
Resveratrol har visat sig bidra till ett välmående matsmältningssystem och kan förbättra kroppens avgiftning- och avfallshantering.

 

Bästa källorna till resveratrol
Mörk choklad och rött vin är två av de bästa källorna till resveratrol. Dock kan en kost rik på dessa vara ohälsosam varpå intag av dessa bör ske med måtta. Resveratrol finns även i form av näringstillskott där en dagsdos motsvarar cirka 100 glas vin. Det kan vara ett bättre alternativ för att undvika de negativa sidoeffekterna av för stort intag av rött vin och choklad. Ett alkoholfritt alternativ är också druvjuice, välj en ekologisk och osötad juice.

Svårigheter trots potent ämne
Trots att resveratrol är ett potent ämne som fascinerat forskarvärlden med dess många hälsofrämjande egenskaper, finns det vissa svårigheter med resveratrol. Biotillgängligheten för resveratrol är låg. Det innebär att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet. Ämnet förstörs lätt i levern och gör det därför svårt för kroppen att ta del av de goda effekterna. Bäst sker upptaget genom munslemhinnan.

Av Miriam Granat

Källor: NCBIDr. Axe - Food is medicineNews MedicalDoktorn.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

 

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.