Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rött vin

Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare

Friskare och ”yngre” med rött vin, choklad och bär? Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt möjligt. Det finns ett ämne som bland annat återfinns i skalet på röda vindruvor och som sägs kunna minska hjärtsjukdomar, bromsa åldrande och bidra till ett friskare liv.

Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler och är ett ämne som återfinns i olika växter som till exempel i skalet på röda vindruvor. Ämnet fungerar som ett skydd för växten mot angripare, bakterier, svampar, patogener och skyddar även mot oxidation. Resveratrol finns även i andra växter som bland annat kakaobönan, blåbär, lingon, mullbär och pistagenötter. Dessa skyddande egenskaper har människan fått nytta av genom att äta och dricka livsmedel rika på resveratrol.

Intresset för resveratrol
Intresset för resveratrol har exploderat de senaste åren och ämnet har kommit att bli den mest studerade växtpolyfenolen. Den största faktorn till det stora intresset sägs ligga i det man kallar ”den franska paradoxen”.

 

LÄS OCKSÅ: Rödvin kan bromsa Alzheimers

”Den franska paradoxen”
”The french paradox” är en stor studie som genomfördes i början av 90-talet. Studien visade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var betydligt lägre i de södra delarna av Frankrike. Trots detta bestod befolkningens kost av en hög andel mättat fett från bland annat ost och charkuterier, vilken man ansåg vara en vetenskaplig paradox. De positiva resultaten från studien förklarades genom befolkningens långvariga och kontinuerliga konsumtion av rött vin. Skalet på röda vindruvor är naturligt rik på resveratrol och ansågs vara förklaringen till fransmännens goda hälsa.

Många hälsofrämjande effekter
Idag tror man att resveratrol är en av de mest potenta polyfenolerna som skyddar och motverkar symtom som är kopplade till åldrande och skador från fria radikaler.

I studier med höga doser av resveratrol har det visat sig att resveratrol har antioxidanta egenskaper som skyddar kroppen mot cellskador och skadliga förändringar på kroppens DNA. Bland annat kan resveratrol hjälpa till att hålla artärerna friska och förhindra att plack byggs upp i blodkärlen, reducera inflammation, motverka fetma, skydda ett åldrande hjärta och främjar även den mentala hälsan hos äldre.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

Skyddar hjärnan mot åldrande
Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens.

 

Hjärt- och kärlhälsa
Det är bland annat genom de antiinflammatoriska egenskaperna som man tror att resveratrol skyddar mot ateroskleros, åderförkalkning och motverkar högt LDL-kolesterol.

Motverkar diabetes och fetma
I studier med höga doser av resveratrol har man också sett en förbättring av cirkulationen och kroppens förmåga att reglera insulinnivåerna. Samt en förbättrad glukos- och fettmetabolism vilket är gynnsamt för att motverka metaboliskt syndrom, övervikt och diabetes typ två.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Maghälsa och avgiftning
Resveratrol har visat sig bidra till ett välmående matsmältningssystem och kan förbättra kroppens avgiftning- och avfallshantering.

 

Bästa källorna till resveratrol
Mörk choklad och rött vin är två av de bästa källorna till resveratrol. Dock kan en kost rik på dessa vara ohälsosam varpå intag av dessa bör ske med måtta. Resveratrol finns även i form av näringstillskott där en dagsdos motsvarar cirka 100 glas vin. Det kan vara ett bättre alternativ för att undvika de negativa sidoeffekterna av för stort intag av rött vin och choklad. Ett alkoholfritt alternativ är också druvjuice, välj en ekologisk och osötad juice.

Svårigheter trots potent ämne
Trots att resveratrol är ett potent ämne som fascinerat forskarvärlden med dess många hälsofrämjande egenskaper, finns det vissa svårigheter med resveratrol. Biotillgängligheten för resveratrol är låg. Det innebär att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet. Ämnet förstörs lätt i levern och gör det därför svårt för kroppen att ta del av de goda effekterna. Bäst sker upptaget genom munslemhinnan.

Av Miriam Granat

Källor: NCBIDr. Axe - Food is medicineNews MedicalDoktorn.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

 

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

 

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.