Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rött vin

Resveratrol – superantioxidanten som gör dig friskare

Friskare och ”yngre” med rött vin, choklad och bär? Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt möjligt. Det finns ett ämne som bland annat återfinns i skalet på röda vindruvor och som sägs kunna minska hjärtsjukdomar, bromsa åldrande och bidra till ett friskare liv.

Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler och är ett ämne som återfinns i olika växter som till exempel i skalet på röda vindruvor. Ämnet fungerar som ett skydd för växten mot angripare, bakterier, svampar, patogener och skyddar även mot oxidation. Resveratrol finns även i andra växter som bland annat kakaobönan, blåbär, lingon, mullbär och pistagenötter. Dessa skyddande egenskaper har människan fått nytta av genom att äta och dricka livsmedel rika på resveratrol.

Intresset för resveratrol
Intresset för resveratrol har exploderat de senaste åren och ämnet har kommit att bli den mest studerade växtpolyfenolen. Den största faktorn till det stora intresset sägs ligga i det man kallar ”den franska paradoxen”.

 

LÄS OCKSÅ: Rödvin kan bromsa Alzheimers

”Den franska paradoxen”
”The french paradox” är en stor studie som genomfördes i början av 90-talet. Studien visade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var betydligt lägre i de södra delarna av Frankrike. Trots detta bestod befolkningens kost av en hög andel mättat fett från bland annat ost och charkuterier, vilken man ansåg vara en vetenskaplig paradox. De positiva resultaten från studien förklarades genom befolkningens långvariga och kontinuerliga konsumtion av rött vin. Skalet på röda vindruvor är naturligt rik på resveratrol och ansågs vara förklaringen till fransmännens goda hälsa.

Många hälsofrämjande effekter
Idag tror man att resveratrol är en av de mest potenta polyfenolerna som skyddar och motverkar symtom som är kopplade till åldrande och skador från fria radikaler.

I studier med höga doser av resveratrol har det visat sig att resveratrol har antioxidanta egenskaper som skyddar kroppen mot cellskador och skadliga förändringar på kroppens DNA. Bland annat kan resveratrol hjälpa till att hålla artärerna friska och förhindra att plack byggs upp i blodkärlen, reducera inflammation, motverka fetma, skydda ett åldrande hjärta och främjar även den mentala hälsan hos äldre.

LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant

Skyddar hjärnan mot åldrande
Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens.

 

Hjärt- och kärlhälsa
Det är bland annat genom de antiinflammatoriska egenskaperna som man tror att resveratrol skyddar mot ateroskleros, åderförkalkning och motverkar högt LDL-kolesterol.

Motverkar diabetes och fetma
I studier med höga doser av resveratrol har man också sett en förbättring av cirkulationen och kroppens förmåga att reglera insulinnivåerna. Samt en förbättrad glukos- och fettmetabolism vilket är gynnsamt för att motverka metaboliskt syndrom, övervikt och diabetes typ två.

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Maghälsa och avgiftning
Resveratrol har visat sig bidra till ett välmående matsmältningssystem och kan förbättra kroppens avgiftning- och avfallshantering.

 

Bästa källorna till resveratrol
Mörk choklad och rött vin är två av de bästa källorna till resveratrol. Dock kan en kost rik på dessa vara ohälsosam varpå intag av dessa bör ske med måtta. Resveratrol finns även i form av näringstillskott där en dagsdos motsvarar cirka 100 glas vin. Det kan vara ett bättre alternativ för att undvika de negativa sidoeffekterna av för stort intag av rött vin och choklad. Ett alkoholfritt alternativ är också druvjuice, välj en ekologisk och osötad juice.

Svårigheter trots potent ämne
Trots att resveratrol är ett potent ämne som fascinerat forskarvärlden med dess många hälsofrämjande egenskaper, finns det vissa svårigheter med resveratrol. Biotillgängligheten för resveratrol är låg. Det innebär att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet. Ämnet förstörs lätt i levern och gör det därför svårt för kroppen att ta del av de goda effekterna. Bäst sker upptaget genom munslemhinnan.

Av Miriam Granat

Källor: NCBIDr. Axe - Food is medicineNews MedicalDoktorn.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.