Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Marcel Köppe

Anna kunde inte gå – musiken och sången fick upp henne på fötter igen

Anna Vild har ett förflutet som dansare och showartist. En trasslig relation i kombinationen med flera års intensivt arbete satte Anna i rullstol. Hennes ben ville inte bära henne längre. Vägen tillbaka till livet och att kunna gå igen – kom via den egna musiken och låtskrivandet.

Våren 2015 gick Anna Vild i väggen. Alldeles för långa arbetsdagar och en relation som präglats av psykisk misshandel under några år ledde till att hon hamnade hos kvinnojouren för att få hjälp att ta sig ur.

– Man kan nog kalla mig arbetshäst, någon som måste finna sig i allt. Jag stod på scen och parallellt med det gjorde jag egna och andras produktioner. Till slut orkade inte min kropp. Mina fötter blev så inflammerade att jag inte kunde stå på dem längre, säger Anna Vild.

 

När hennes viktigaste arbetsverktyg hade tagits ifrån henne, och hon hamnat i rullstol fick hon säga upp projekt som anställningar. Anna flyttade hem till familjen i Varberg för att kunna klara sin vardag, och för att bli frisk igen.

– När jag sökte hjälp inom sjukvården så visste dom inte vad som var fel med mig. De kallade mitt tillstånd för reflex dystrofi och sa att det var kroniskt. Jag blev hemskickad med kommentaren att nu måste jag möta sorgen som kommer med att jag inte kan gå mer i mitt liv, berättar Anna Vild som så småningom fick diagnosen fibromyalgi.

LÄS OCKSÅ: Musik kan förbättra din prestation när du tränar

Tittade på den psykologiska biten

Foto: Marcel Köppe

Sjukvårdens dom, den ville Anna inte acceptera. Hon hade ju inte ens hunnit fylla 30 år. Men det var också i det ögonblicket, och trots tröttheten, som en kraft väcktes inom henne.

– Jag hade inte för ett ögonblick tänkte sörja min identitet. Jag blev istället lösningsorienterad. Om jag inte kan gå, hur kan jag då göra för att arbeta med scenkonst då, tänkte jag.

– Så här sett i backspegeln så var väl min inställning till att jag inte kunde gå även en försvarsmekanism för att inte tappa modet, och på så sätt är ju hjärnan fascinerande, säger Anna.

 

När Anna bytte det hektiska livet som producent i Norrbotten till rehabilitering i spastaden Varberg så startade hennes helande.

– Jag insåg även att jag har en högkänslig personlighet och nu gällde det att lära känna min kropp på nytt och förstå vad den orkade med. Eftersom jag inte tyckte att jag fick någon hjälp från sjukvården började jag studera alternativmedicin. Det fick mig att bland annat titta på den psykologiska biten på varför jag kört slut på mig själv, berättar Anna.

LÄS OCKSÅ: Körsång ger samma effekter som andningsövningar i yoga

Drömmen blev till verklighet

Den själsliga resan fick henne att inse att hon jobbat med det hon trodde hon skulle göra och egentligen förnekat sig själv att sjunga och skriva egna låtar, något hon innerligt längtat efter att få göra.

Anna skrev sin första låt i februari 2017. Där och då hände något i hennes kropp. Hon är svårt att beskriva det i ord, men det var en stark känsla av ett hon gjorde något som hon verkligen drömt om, och när hon gjorde det så började också kroppen att läka.

– Allt gjorde ont i kroppen och inget hjälpte. Men en kväll blev jag insvept i en surrealistisk doft av syren, och det var i februari. Denna doft förflyttade mig till en bild av en trädgård som jag ofta var i när jag var liten. Där hämtades min första sång, oväntat och blixtsnabbt.

Annas resa mot självläkning handlade inte om mediciner eller sjukgymnastik, nyckeln till hälsan handlade om att låta hennes längtan bli till verklighet. Fötterna gjorde visserligen väldigt ont när hon stod på dem, men Anna sjöng, skrev musik, vilade och tog några steg till. Några få stapplande steg med kryckor blev till promenader utan stöd och ett fungerande liv – utan rullstol.

 

– Jag springer inte, men kan gå som förut och ingen kan se på mig att jag inte alls kunde gå för sex år sedan. Men det är fortfarande viktigt med snälla underlag för att fötterna inte ska ta stryk.

LÄS OCKSÅ: Petras Månströms tio hälsofavoriter

Samma förföljelse

Anna beskriver sin musik som vispop, och den handlar om häxprocesserna på 1600-talet, om folkmedicin, livets alla ritualer från födelsen till döden. Hon sjunger om den nordiska kvinnans försvunna historia. Om högkänslighetens värde ur ett terapeutiskt perspektiv. Och om sagor som hon samlat på genom livet. Vissa självupplevda, andra inte.

– Rättsskandalen med häxprocesserna där man dödade de medicinskt kunniga kvinnorna blev mitt nördområde och jag kan inte låta bli att dra paralleller med hur kvinnor ibland blir behandlade i modern tid. Det är samma förföljelse. Eldarna är bara utbytta till något annat idag.

Av Inger Palm


Anna Vild

Ålder: 33 år.
Familj: Mamma, pappa, syster och en hel hög vackra själar till vänner.
Bor: Varberg.
Gör: Musiker, låtskrivare, sångerska, dansare och showartist. I höst akteull med albumet “OVÄSEN - En elementkvartett”. I våras släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och sanningssökare. Hon har släppt fyra EP:s, ett fullängdsalbum och flera musikvideos. Läs mer på: annavild.se
Så mår jag bra: Kan vara allt möjig mat, musik, böcker och så vidare. Regelbunden närhet till hav och bastu året om. Min kropp följer och anpassar sig bättre till årsväxlingens temperaturer på så vis. Att lyssna till autentiska röster, poesi och musik skapad ur uppriktighet och viljan att förmedla något som verkligen är sant för kreatören i fråga. Sedan är att få borra ner näsan i ett djurs päls ren medicin för mig. En stilla glänta i skogen, kaffe med fäbodmjölk i en vacker kopp, kvittret från en ensam koltrast tidigt på morgonen. Enkelt, avskalat och vackert.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.