Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Marcel Köppe

Anna kunde inte gå – musiken och sången fick upp henne på fötter igen

Anna Vild har ett förflutet som dansare och showartist. En trasslig relation i kombinationen med flera års intensivt arbete satte Anna i rullstol. Hennes ben ville inte bära henne längre. Vägen tillbaka till livet och att kunna gå igen – kom via den egna musiken och låtskrivandet.

Våren 2015 gick Anna Vild i väggen. Alldeles för långa arbetsdagar och en relation som präglats av psykisk misshandel under några år ledde till att hon hamnade hos kvinnojouren för att få hjälp att ta sig ur.

– Man kan nog kalla mig arbetshäst, någon som måste finna sig i allt. Jag stod på scen och parallellt med det gjorde jag egna och andras produktioner. Till slut orkade inte min kropp. Mina fötter blev så inflammerade att jag inte kunde stå på dem längre, säger Anna Vild.

 

När hennes viktigaste arbetsverktyg hade tagits ifrån henne, och hon hamnat i rullstol fick hon säga upp projekt som anställningar. Anna flyttade hem till familjen i Varberg för att kunna klara sin vardag, och för att bli frisk igen.

– När jag sökte hjälp inom sjukvården så visste dom inte vad som var fel med mig. De kallade mitt tillstånd för reflex dystrofi och sa att det var kroniskt. Jag blev hemskickad med kommentaren att nu måste jag möta sorgen som kommer med att jag inte kan gå mer i mitt liv, berättar Anna Vild som så småningom fick diagnosen fibromyalgi.

LÄS OCKSÅ: Musik kan förbättra din prestation när du tränar

Tittade på den psykologiska biten

Foto: Marcel Köppe

Sjukvårdens dom, den ville Anna inte acceptera. Hon hade ju inte ens hunnit fylla 30 år. Men det var också i det ögonblicket, och trots tröttheten, som en kraft väcktes inom henne.

– Jag hade inte för ett ögonblick tänkte sörja min identitet. Jag blev istället lösningsorienterad. Om jag inte kan gå, hur kan jag då göra för att arbeta med scenkonst då, tänkte jag.

– Så här sett i backspegeln så var väl min inställning till att jag inte kunde gå även en försvarsmekanism för att inte tappa modet, och på så sätt är ju hjärnan fascinerande, säger Anna.

 

När Anna bytte det hektiska livet som producent i Norrbotten till rehabilitering i spastaden Varberg så startade hennes helande.

– Jag insåg även att jag har en högkänslig personlighet och nu gällde det att lära känna min kropp på nytt och förstå vad den orkade med. Eftersom jag inte tyckte att jag fick någon hjälp från sjukvården började jag studera alternativmedicin. Det fick mig att bland annat titta på den psykologiska biten på varför jag kört slut på mig själv, berättar Anna.

LÄS OCKSÅ: Körsång ger samma effekter som andningsövningar i yoga

Drömmen blev till verklighet

Den själsliga resan fick henne att inse att hon jobbat med det hon trodde hon skulle göra och egentligen förnekat sig själv att sjunga och skriva egna låtar, något hon innerligt längtat efter att få göra.

Anna skrev sin första låt i februari 2017. Där och då hände något i hennes kropp. Hon är svårt att beskriva det i ord, men det var en stark känsla av ett hon gjorde något som hon verkligen drömt om, och när hon gjorde det så började också kroppen att läka.

– Allt gjorde ont i kroppen och inget hjälpte. Men en kväll blev jag insvept i en surrealistisk doft av syren, och det var i februari. Denna doft förflyttade mig till en bild av en trädgård som jag ofta var i när jag var liten. Där hämtades min första sång, oväntat och blixtsnabbt.

Annas resa mot självläkning handlade inte om mediciner eller sjukgymnastik, nyckeln till hälsan handlade om att låta hennes längtan bli till verklighet. Fötterna gjorde visserligen väldigt ont när hon stod på dem, men Anna sjöng, skrev musik, vilade och tog några steg till. Några få stapplande steg med kryckor blev till promenader utan stöd och ett fungerande liv – utan rullstol.

 

– Jag springer inte, men kan gå som förut och ingen kan se på mig att jag inte alls kunde gå för sex år sedan. Men det är fortfarande viktigt med snälla underlag för att fötterna inte ska ta stryk.

LÄS OCKSÅ: Petras Månströms tio hälsofavoriter

Samma förföljelse

Anna beskriver sin musik som vispop, och den handlar om häxprocesserna på 1600-talet, om folkmedicin, livets alla ritualer från födelsen till döden. Hon sjunger om den nordiska kvinnans försvunna historia. Om högkänslighetens värde ur ett terapeutiskt perspektiv. Och om sagor som hon samlat på genom livet. Vissa självupplevda, andra inte.

– Rättsskandalen med häxprocesserna där man dödade de medicinskt kunniga kvinnorna blev mitt nördområde och jag kan inte låta bli att dra paralleller med hur kvinnor ibland blir behandlade i modern tid. Det är samma förföljelse. Eldarna är bara utbytta till något annat idag.

Av Inger Palm


Anna Vild

Ålder: 33 år.
Familj: Mamma, pappa, syster och en hel hög vackra själar till vänner.
Bor: Varberg.
Gör: Musiker, låtskrivare, sångerska, dansare och showartist. I höst akteull med albumet “OVÄSEN - En elementkvartett”. I våras släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och sanningssökare. Hon har släppt fyra EP:s, ett fullängdsalbum och flera musikvideos. Läs mer på: annavild.se
Så mår jag bra: Kan vara allt möjig mat, musik, böcker och så vidare. Regelbunden närhet till hav och bastu året om. Min kropp följer och anpassar sig bättre till årsväxlingens temperaturer på så vis. Att lyssna till autentiska röster, poesi och musik skapad ur uppriktighet och viljan att förmedla något som verkligen är sant för kreatören i fråga. Sedan är att få borra ner näsan i ett djurs päls ren medicin för mig. En stilla glänta i skogen, kaffe med fäbodmjölk i en vacker kopp, kvittret från en ensam koltrast tidigt på morgonen. Enkelt, avskalat och vackert.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.