Antalet barn med D-vitaminbrist har ökat med över 200 procent på fem år. Anledningen: Föräldrarna är omedvetna om hur viktigt det är för hälsan, visar en brittisk undersökning.
Nu rekommenderas föräldrar att ge sina små D-vitamintillskott.
Undersökningen visar också att det råder en oroande brist på kunskap hos brittiska allmänläkare och vårdpersonal när det gäller de statliga riktlinjerna kring D-vitamin, skriver Daily Mail.
Varnar för bristsjukdomen rakitis
Nu går den brittiska informationskampanjen kring folkhälsa, vilka beställt undersökningen, ut med en varning om att föräldrar måste börja ge sina barn kosttillskott och D-vitaminberikade livsmedel för att undvika en återgång till viktorianska nivåer av D-vitaminbrist, då skelettsjukdomen rakitis var vanlig. Rakitis, tidigare engelska sjukan, orsakas av för lite D-vitmin, drabbar främst barn och leder till en mjuk, böjlig och missformad benstomme.
Alla små barn bör få dagligt tillskott
I Storbritannien har regeringen gått ut med allmänna riktlinjer om att alla barn från sex månader till fem år bör ta ett dagligt D-vitamintillskott. Dessa riktlinjer är en tredjedel av Storbrianniens vårdpersonal samt fyra av fem föräldrar dock omedvetna om, visar undersökningen.
”Stora hälsorisker med för låga nivåer av vitamin D”
Läkaren Benjamin Jacobs, barnläkare och konsult på The Royal National Orthopaedic Hospital och klinisk konsult till D-vitamin Mission, säger:
– Dessa resultat är mycket oroande eftersom de verkar antyda att föräldrar i Storbritannien fortfarande inte är korrekt upplysta om de stora hälsorisker som finns i samband med för låga nivåer av vitamin D.
– D-vitaminbrist-relaterade tillstånd, såsom rakitis, ökar år för år, så det finns ett behov för oss att arbeta hårdare för att se till att föräldrar är medvetna om riktlinjerna och följa dem.
”Gör varje dag till en D-vitamindag”
Han fortsätter:
– På grund av det svaga solljuset under vintermånaderna uppmanar vi föräldrar att göra varje dag till en D-vitamindag, och inkludera naturlig D-vitamin eller D-vitaminberikade livsmedel i sina barns kost, eller att förse dem med ett dagligt tillskott.
Genomsnittlig tvååring får i sig 27 procent av rekommenderat intag
Läkaren Ellie Cannon håller med. Hon säger att ett genomsnittligt barn i tvåårsåldern endast får i sig cirka 27 procent av det rekommenderade intaget D-vitamin.
– Mycket mer arbete behöver göras kring att öka medvetenheten hos föräldrar och vårdpersonal, säger hon till tidningen Daily Mail.
– Dessutom kan föräldrar göra några enkla justeringar i sina barns kost genom att bland annat ge sådant som är antingen naturligt rikt på D-vitamin eller D-vitaminberikat, säger hon till tidningen.
En online-test
…för föräldrar som vill se om deras barn under fem får i sig tillräcklig mängd D-vitamin finns på: www.vitamindmission.co.uk.
Av Isabelle Hedander
D-vitamin
Tips:
- Tillskott av vitamin D Mission är särskilt viktigt under vintermånaderna när solljuset inte är tillräckligt stark för att göra det möjligt för huden att producera vitaminet.
- Livsmedel som fetfisk, ägg och svamp innehåller naturlig vitamin D och många spannmål och vissa mejeriprodukter är berikade med vitaminet. Att utsätta huden för exponering av solljus från månaderna mars till och med oktober producerar även bra nivåer av vitamin D.
Fakta:
- Undersökningen, som gjordes bland mer än 1 100 föräldrar och 250 vårdpersonal, fann att endast fyra procent av föräldrarna med barn under fem år visste att solljus inte kan ge D-vitamin i Storbritannien mellan månaderna november och mars.
- Bara sju procent av allmänläkare och övrig tillfrågad vårdpersonal kunde namnge de månader då solen var för svag för att producera vitaminet.
- En tredjedel av vårdpersonalen och fyra av fem föräldrar var omedvetna om de statliga riktlinjerna om att barn från sex månader till fem år bör ta ett dagligt D-vitamintillskott.
- Hälften av föräldrarna erkände att de ”inte visste mycket” eller visste ”ingenting” om vilken roll D-vitaminet spelar för barns hälsa. Mer än en tredjedel sa också att de aldrig hade fått någon information om vitaminets betydelse i relation till sitt barn.