Annons

Antioxidanta fettsyror och prostaglandiner

Redaktionen

25 oktober, 2012
Dela inlägget

GLA, EPA och DHA är gynnsamma fettsyror med antioxidanta funktioner. Fettsyror kan tyckas kontroversiella då de själva lätt härsknar (angrips av fria radikaler). Gammalinolensyran (GLA) oxideras i kroppen till dihomogammalinolensyra (DGLA). DGLA konkurrerar med arachidonsyran vid oxidering av enzymer och hjälper därför till att reducera aggregering av dess slutprodukter. I djurförsök har det visat sig att fettsyror rika på GLA har liknande egenskaper som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel men utan biverkningar. Djurförsök visar att GLA är gynnsamt för dem som har kroniska leversjukdomar.
Eftersom GLA syntetiseras från linolsyra kan linfröolja vara ett bra supplement. Brist på zink, magnesium och vitamin B6 minskar produktionen av GLA. Syntesen kan även blockeras av högt alkoholintag, infektioner, överskott av mättade fetter, margarin och raffinerade oljor. Brist på binjurehormoner och behandling med antiinflammatoriska läkemedel kan förstärka bristen på GLA.

Prostaglandiner finns som PG-1, PG-2 samt PG-3 och syntetiseras av olika fettsyror. Dessa spelar en viktig roll i kroppens försvar mot inflammationer genom att antingen stimulera eller hämma det. PG-1 från GLA hjälper till vid nedbrytningen av inflammationer. PG-2 förvärrar inflammation och deriveras från den essentiella linolensyran och från arachidonsyra. En variant på PG-2, PGL-2 (prostacyklin) fungerar som ett ämne som motarbetar sammanslagningar och som ett kärlutvidgande ämne, som därmed hjälper till med att bromsa inflammationen. PG-3 hjälper GLA att bekämpa inflammationer och deriveras från omega-3-fettsyror, som till exempel EPA och DHA.

Annons