Många år som flygvärdinna gav Ingrid så mycket värk i höfterna att hon inte ens kunde gå sträckan över gårdsplanen hemma. Nu äter hon grönläppad mussla som håller värken borta och gör att hon kan leva det aktiva liv hon vill.
På gården där Ingrid bor finns det alltid något att göra. Hon har hästar, hönor, katter och hundar och förutom att alla djur ska skötas så måste stall och lador underhållas.
– Jag är inte typen som sitter still. Jag bygger hönshus, snickrar på stallet, målar och tar hand om djuren. Jag sitter inte framför teven precis. Jag är helst utomhus kan man säga, skrattar Ingrid.
I hela Ingrids liv har det varit fart och fläkt. Bakom sig har hon en lång karriär som flygvärdinna och hon har varit i jordens alla hörn. Hon tror också att det kan vara det som gjort att hon fått ont i höfterna.
– Jag har gått och stått i hela livet och det har tagit på kroppen. Mina höfter är utslitna och det är därför jag började få ont för fyra-fem år sedan. När det var som värst så var jag gråtfärdig och kunde inte ens gå till stallet. Jag kunde inte heller gå upp för trappan inne i huset, det var jättejobbigt, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Naturens ”mirakel” vid artros, inflammation och ledvärk
Kollagen
Ingrid försökte hitta en lösning och hon hade hört att kollagen var bra att tillföra om man hade ont i lederna. Kollagen är ett kroppseget ämne som finns i all bindvävsstruktur som till exempel leder, brosk, hud och hår, så det tänkte hon prova. Hon sökte i sin hälsokostbutik efter en produkt med mycket kollagen i och hittade Glyc.
Tabletterna innehåller extrakt från grönläppad mussla men också kollagen, zink och C-vitamin – alla ämnen som är kända för sin positiva inverkan på leder och ledbrosk. Den grönläppade musslan som lever i de kalla, rena vattnen utanför Nya Zeelands kust är väldigt näringsrik och har ett naturligt innehåll av glykosaminoglykaner, omega-3. Extrakt från den grönläppade musslan har antiinflammatorisk effekt och det har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad rörelseförmåga vid artros.
LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot
Börjat rida
Ingrid har alltid längtat efter att börja rida och för några år sedan så kunde hon till slut realisera sin dröm. Att få umgås med hästarna ger ett lugn och hon säger själv att det är mysigt.
– Det är fantastiskt att rida. De är stora djur som väger nästa ett halvt ton men de lyssnar på dig, väntar på ditt kommando och de har lärt sig tolka mina små signaler och gör som jag vill, berättar hon.
Blev värkfri
När hon för fyra år sedan började äta grönläppad mussla så blev hon nästan direkt bättre i höfterna och sedan har värken avtagit mer och mer. Hon kan nästan inte fatta själv att det är så effektivt och hon har till och med slutat ett par gånger för att hon trott att hon var värkfri, utan tabletter.
– Jag började ta dem och blev successivt bättre. Det är svårt att förstå att de gör sådan skillnad, men det gör de verkligen. De ger mig rörligheten tillbaka och jag blir mycket mindre stel.
LÄS OCKSÅ: 7 saker du ska äta om du vill stärka dina leder
Sadlade om
När jobbet blev mer och mer stressigt och hon kände att allt flygande blev för tungt för henne, valde hon att sluta. Hon tog till att börja med tjänstledigt och flyttade samtidigt hem sin son, som är gravt autistisk.
– Han hade en lägenhet då, men det fungerade inte med grannarna så jag ville se om han kunde bo här och jag kunde jobba med honom som personlig assistent – och det fungerade bra, så jag sade upp mig när tjänstledigheten var slut, säger hon och ler.
Eftersom hon rider och ständigt är i rörelse behöver hon inte ge sig ut och träna och det är bra, för varken långa promenader eller att springa hade varit bra för höfterna. Det räcker gott med jobbet på gården, sonen och att rida.
– Att rida ger mycket träning, jag är ju helt genomsvettig efter ett pass! Vi tränar mycket balans också och det är bra när man börjar bli äldre. Hade jag inte sluppit värken i höfterna hade jag aldrig ens kommit upp på hästen, avslutar hon.
Av Jessika Devert
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Ingrid Hall
Ålder: 61.
Bor: egen gård utanför Enköping.
Gör: driver gården och är personlig assistent åt sin son.
Familj: Make och fyra vuxna barn.
Fritidsintresse: Djur. Just nu har hon hästar, katter, hönor, hundar och en kajunge på gården. Rida, måla, plantera, vara i trädgården och bygga. Hon stickar och syr hon och klär om möbler.
Grönläppad mussla
Glyc innehåller grönläppad mussla, kollagen, zink och C-vitamin. Kroppen producerar kollagen själv men produktionen minskar ju äldre vi blir. 70 procent av huden består av kollagen, men ett tecken på att det minskar är att vi mer rynkiga med åldern. Glyc innehåller vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning, vilket har betydelse för benstommens och broskets normala funktion samt zink som bidrar till att behålla en normal benstomme.
Extrakt från den grönläppade musslan har antiinflammatorisk effekt på grund av sitt innehåll av omega-3 och omega-6. Extrakt av hela den grönläppade musslan har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.